Aλμα στην ανάπτυξη των ΑΠΕ διεθνώς το 2023

Aλμα στην ανάπτυξη των ΑΠΕ διεθνώς το 2023

Η δυναμικότητά τους αυξήθηκε κατά 50% – Σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Βραζιλία, μέχρι τις αρχές του 2025 θα είναι η μεγαλύτερη πηγή ηλεκτροπαραγωγής

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας εικοσαετίας αναπτύχθηκε το 2023 η διεθνής δυναμικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, φέρνοντας τον πλανήτη πιο κοντά στην επίτευξη ενός βασικού περιβαλλοντικού στόχου μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Αυτό διαπιστώνει η έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ) για το 2023, υπολογίζοντας ότι η δυναμικότητα των ΑΠΕ διεθνώς αναπτύχθηκε κατά 50% στα 510 γιγαβάτ, επιτυγχάνοντας αύξηση-ρεκόρ για 22ο συναπτό έτος. Η «εντυπωσιακή» ανάπτυξη προσφέρει μια «πραγματική ευκαιρία» στις παγκόσμιες κυβερνήσεις να υλοποιήσουν τη δέσμευση που έδωσαν στο πλαίσιο της τελευταίας διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα (COP28) για τριπλασιασμό των ΑΠΕ μέχρι το 2030, τονίζει η έκθεση της ΙΕΑ. Σημειώνεται ότι στόχος της κλιματικής δέσμευσης είναι να μειωθεί αντίστοιχα η κατανάλωση των ορυκτών καυσίμων.

Μεγαλύτερη ώθηση στην ανάπτυξη του 2023 έδωσε η ηλιακή ενέργεια. Αξιοσημείωτη είναι η συμβολή της Κίνας, η οποία αύξησε περισσότερο απ’ όλες τις υπόλοιπες περιοχές του πλανήτη τη δυναμικότητά της σε φωτοβολταϊκά, παρότι μειώθηκαν οι σχετικές χρηματοδοτήσεις το 2020 και το 2021.

Σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Βραζιλία οι ΑΠΕ –με τον ρυθμό ανάπτυξης που καταγράφουν– αναμένεται να ξεπεράσουν τον άνθρακα ως τη μεγαλύτερη πηγή ηλεκτροπαραγωγής μέχρι τις αρχές του 2025. Μέχρι το 2028 η ΙΕΑ προβλέπει ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα συμβάλουν τουλάχιστον στο 42% της παγκόσμιας παραγωγής ενέργειας.

Ο επικεφαλής της IEA, Φατίχ Μπιρόλ, σχολίασε σχετικά: «Είναι σπουδαία είδηση να βλέπουμε την ιστορική και εντυπωσιακή ανάπτυξη των ΑΠΕ». Σημείωσε, όμως, ότι η παγκόσμια δυναμικότητα των ΑΠΕ θα αυξηθεί μεν κατά δυόμισι φορές μέχρι το 2030, αλλά δεν θα φτάσει στον στόχο της COP28 για τριπλασιασμό. «Δεν είμαστε ακόμη εκεί, αλλά δεν είμαστε και χίλια μίλια μακριά. Και οι κυβερνήσεις έχουν τα απαραίτητα εργαλεία για να κλείσουν την ψαλίδα», συμπλήρωσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μπιρόλ εμφανίστηκε καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά την εκτίναξη του λειτουργικού κόστους, εξαιτίας του οποίου μπήκε «φρένο» σε μεγάλα έργα υποδομών, ιδίως πάρκα ανεμογεννητριών. «Θα διαχώριζα με προσοχή την κυκλική άνοδο του κόστους από τη δομική άνοδο του κόστους. Τα έξοδα στη βιομηχανία θα συνεχίσουν να πέφτουν όσο οι σημερινές κυκλικές δαπάνες αρχίζουν να υποχωρούν», σημείωσε ο ίδιος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή