Λαθρεμπόριο αλκοόλ: «Λουκέτα» και δημοσιοποίηση στοιχείων για τους παραβάτες

Λαθρεμπόριο αλκοόλ: «Λουκέτα» και δημοσιοποίηση στοιχείων για τους παραβάτες

«Πραγματοποιούμε ένα σημαντικό βήμα για την πάταξη της παράνομης κατοχής και διακίνησης αλκοολούχων ποτών, την αντιμετώπιση της λαθρεμπορίας και την προστασία του καταναλωτικού κοινού», ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σφράγιση των εγκαταστάσεων παράνομης παρασκευής, εμφιάλωσης και διάθεσης αλκοόλ, καθώς και δημοσιοποίηση των στοιχείων των παραβατών, περιλαμβάνει δέσμη μέτρων η οποία εισάγεται προς άμεση εφαρμογή, σύμφωνα με σχετική υπουργική απόφαση. 

Το πλαίσιο των κυρώσεων για διαπιστωμένες περιπτώσεις λαθρεμπορίας αιθυλικής αλκοόλης καθορίζει η απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, κατόπιν εισήγησης του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή.

Ειδικότερα, καθορίζονται οι όροι, ο τρόπος, τα όργανα σφράγισης, καθώς και η διαδικασία σφράγισης και αποσφράγισης των εγκαταστάσεων φυσικού ή νομικού προσώπου το οποίο κατέχει, παρασκευάζει, εμφιαλώνει ή διαθέτει αιθυλική αλκοόλη ή αλκοολούχα ποτά παραβιάζοντας τις σχετικές διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας.

Επιπλέον, διευκρινίζεται ο τρόπος με τον οποίο θα δημοσιοποιούνται τα στοιχεία των παραβατών, των παραβάσεων, οι προσδιοριστικές λεπτομέρειες των εγκαταστάσεων, καθώς και το χρονικό διάστημα σφράγισής τους.

Επισημαίνεται πως η κατοχή, παρασκευή, εμφιάλωση ή διάθεση αλκοολούχων ποτών, από την κατανάλωση των οποίων τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η δημόσια υγεία, διαπιστώνονται βάσει έκθεσης εξέτασης και σχετικής απόφασης του Ανωτάτου Χημικού Συμβουλίου.

«Πραγματοποιούμε ένα σημαντικό βήμα προς την πάταξη της παράνομης κατοχής και διακίνησης αλκοολούχων ποτών, την αντιμετώπιση της λαθρεμπορίας, την προστασία του καταναλωτικού κοινού και του υγιούς ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχάρης.

Σφράγιση για διάστημα από 10 έως 30 ημέρες

Καθιερώνεται εφεξής σφράγιση εγκαταστάσεων, που εμπίπτουν περιπτώσεις λαθρεμπορίας, για διάστημα από 10 έως 30 ημέρες, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης.

Κατά τη σφράγιση, στην κεντρική είσοδο της εκάστοτε εγκατάστασης θα τοποθετούνται ταινίες με το λογότυπο της ΑΑΔΕ, καθώς και αυτοκόλλητες ετικέτες με τις ακόλουθες ενδείξεις (σε ελληνικά και αγγλικά): «ΚΛΕΙΣΤΟ ΛΟΓΩ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΑΣ/ΚΛΕΙΣΤΟ ΛΟΓΩ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΩΝ ΠΟΤΩΝ ΜΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ».

Δημοσιοποίηση στοιχείων παραβατών

Επίσης, προβλέπεται η δημοσιοποίηση των στοιχείων των παραβατών, των παραβάσεων και των κυρώσεων, καθώς και του τρόπου, του χρόνου και του μέσου δημοσιοποίησης σε περιπτώσεις παραβάσεων των διατάξεων της τελωνειακής νομοθεσίας περί λαθρεμπορίας, όπως και των ενωσιακών και εθνικών διατάξεων που ισχύουν στον κλάδο παραγωγής και διακίνησης της αιθυλικής αλκοόλης, των αλκοολούχων ποτών και τροφίμων.

Τα δημοσιοποιούμενα στοιχεία των παραβατών, τα οποία θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ και θα διατηρούνται επί ένα έτος, είναι τα ακόλουθα: Ονοματεπώνυμο φυσικού προσώπου ή επωνυμία νομικού προσώπου, διακριτικός τίτλος επιχείρησης, διεύθυνση της εγκατάστασης, περιγραφή της παράβασης, αριθμός και ημερομηνία έκδοσης της απόφασης δημοσιοποίησης στοιχείων και το χρονικό διάστημα σφράγισης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή