Ο πλούτος πέντε κροίσων αυξήθηκε κατά 464 δισ. δολάρια από το 2020

Ο πλούτος πέντε κροίσων αυξήθηκε κατά 464 δισ. δολάρια από το 2020

Την ίδια περίοδο η περιουσία 4,77 δισ. ανθρώπων που αποτελούν το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού μειώθηκε κατά 0,2%

2' 19" χρόνος ανάγνωσης

Η συνδυασμένη περιουσία των πέντε πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου έχει υπερδιπλασιαστεί από το 2020, την ώρα που 5 δισ. άνθρωποι έγιναν φτωχότεροι, ανέφερε η οργάνωση κατά της φτώχειας Oxfam, σε έκθεσή της παραμονές του ετήσιου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) στο Νταβός. Με άλλα λόγια, ένας δισεκατομμυριούχος τώρα είτε διευθύνει είτε είναι ο κύριος μέτοχος σε 7 από τις 10 μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου.

Η Oxfam κάλεσε τις κυβερνήσεις να χαλιναγωγήσουν την εξουσία των εταιρειών, διαλύοντας μονοπώλια, επιβάλλοντας φόρους στα υπερβάλλοντα κέρδη και τον πλούτο και προωθώντας εναλλακτικές λύσεις στον έλεγχο των μετόχων, όπως μορφές ιδιοκτησίας των εργαζομένων. Σύμφωνα με τα στοιχεία, 148 από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου συγκέντρωσαν συνολικά καθαρά κέρδη 1,8 τρισ. δολαρίων το 2022, σημειώνοντας άλμα 52% σε σύγκριση με τα μέσα καθαρά κέρδη την περίοδο 2018-21, ακόμη και την ώρα που εκατομμύρια εργαζόμενοι αντιμετώπιζαν κρίση κόστους ζωής με φόντο την αύξηση του πληθωρισμού. «Αυτή η ανισότητα δεν είναι τυχαία. Η τάξη των δισεκατομμυριούχων διασφαλίζει ότι οι εταιρείες θα τους προσφέρουν περισσότερο πλούτο εις βάρος όλων των άλλων», δήλωσε ο προσωρινός εκτελεστικός διευθυντής της Oxfam International, Aμιτάμπ Μπεχάρ.

Η έκθεση «Inequality» διαπιστώνει επίσης ότι επτά στις δέκα μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου έχουν έναν δισεκατομμυριούχο ως διευθύνοντα σύμβουλο ή κύριο μέτοχο, παρά τη στασιμότητα στο βιοτικό επίπεδο για εκατομμύρια εργαζομένους παγκοσμίως. Τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν με βάση δεδομένα από την ερευνητική εταιρεία Wealth X, και αναφέρουν ότι ο συνδυασμένος πλούτος των πέντε πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο, δηλαδή των Eλον Μασκ, Μπερνάρ Αρνό, Τζεφ Μπέζος, Λάρι Ελισον και Μαρκ Ζούκερμπεργκ, αυξήθηκε κατά 464 δισ. δολάρια ή 114%.

Την ίδια περίοδο, ο συνολικός πλούτος των φτωχότερων 4,77 δισ. ανθρώπων –που αποτελούν το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού– μειώθηκε κατά 0,2% σε πραγματικούς όρους. «Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εργάζονται σκληρότερα και περισσότερες ώρες, συχνά για μισθούς φτώχειας σε επισφαλείς θέσεις εργασίας», αναφέρει η έκθεση. «Σε 52 χώρες, οι μέσοι πραγματικοί μισθοί σχεδόν 800 εκατ. εργαζομένων έχουν μειωθεί. Αυτοί οι εργαζόμενοι έχασαν συνολικά 1,5 τρισ. δολάρια τα τελευταία δύο χρόνια, που ισοδυναμεί με 25 ημέρες χαμένων μισθών για κάθε εργαζόμενο».

Η Oxfam είπε ότι ο πιο πρόσφατος δείκτης Gini ο οποίος μετράει την ανισότητα, διαπίστωσε ότι η παγκόσμια ανισότητα εισοδήματος είναι πλέον συγκρίσιμη με αυτή της Νότιας Αφρικής, της χώρας με την υψηλότερη ανισότητα στον κόσμο. Το πλουσιότερο 1% του κόσμου κατέχει το 59% όλων των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων μετοχών και ομολόγων, καθώς και μερίδια σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

«Αυτές οι ακρότητες δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές ως ο νέος κανόνας, ο κόσμος δεν μπορεί να αντέξει άλλη μια δεκαετία διχασμού. Η ακραία φτώχεια στις φτωχότερες χώρες εξακολουθεί να είναι υψηλότερη από ό,τι ήταν προ πανδημίας, ωστόσο ένας μικρός αριθμός πλουσίων αγωνίζεται να γίνει ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος στον κόσμο στα επόμενα 10 χρόνια, καταλήγει η Aλίμα Σίβζι, μεταβατική διευθύνουσα σύμβουλος της Oxfam.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT