Δρόμων: Τίτλοι τέλους στη 40χρονη πορεία

Δρόμων: Τίτλοι τέλους στη 40χρονη πορεία

Πώς οδηγήθηκε στο «λουκέτο» η εταιρεία η οποία είχε ξεκινήσει να δραστηριοποιείται το 1984 ως επίσημος διανομέας της Opel

5' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απόφαση για οριστική λύση και εκκαθάριση της εταιρείας έθεσε το Δ.Σ. της Δρόμων στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων, καθώς το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων είχε καταστεί αρνητικό τα τελευταία χρόνια.

Ο λόγος για την εταιρεία που είχε ξεκινήσει να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα το 1984 ως επίσημος διανομέας της Opel. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η εταιρεία ανέστειλε τη λειτουργική της δραστηριότητα τον Απρίλιο του 2023, καταγγέλλοντας τις συμβάσεις εργασίας του συνόλου των εργαζομένων (48), συνεπεία, όπως αναφέρεται στην έκθεση διαχείρισης του Δ.Σ., «των εξαιρετικά δυσμενών οικονομικών συνθηκών που προέκυψαν, της αναπόφευκτης σημαντικής μείωσης του κύκλου των εργασιών της και της περαιτέρω διεύρυνσης των λειτουργικών ζημιών της και των αρνητικών ιδίων κεφαλαίων».
Στις συνθήκες αυτές, το 2021 η διοίκηση της εταιρείας είχε αναφέρει μεταξύ άλλων:

  • την αλλαγή του φορέα εισαγωγής των αυτοκινήτων της Opel (σημειώνεται ότι η Opel Ελλάς πέρασε στον όμιλο Συγγελίδη από 1/11/2021)
  • τις νέες εμπορικές πολιτικές και τα προβλήματα στις παραδόσεις αυτοκινήτων
  • τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των αυτοκινήτων
  • τη στρατηγική των εργοστασίων να προβαίνουν στην παραγωγή αυτοκινήτων μόνο κατόπιν παραγγελιών

Εκποίηση ακινήτων

Η εταιρεία, για να αντιμετωπίσει αυτές τις συνθήκες και τα σημαντικά προβλήματα ρευστότητας τα τελευταία χρόνια, προχώρησε εντός του 2022 στην εκποίηση των δύο ακινήτων της στο Αιγάλεω, μειώνοντας σημαντικά τον τραπεζικό δανεισμό και μέρος των υποχρεώσεών της προς τους προμηθευτές και το ελληνικό Δημόσιο. Σκοπός της διοίκησης ήταν να συνεχίσει η εταιρεία τη δραστηριότητά της στην κάθετη μονάδα που διατηρεί στο Καματερό, με στόχο την αύξηση των πωλήσεων από παροχή υπηρεσιών after sales και από την ενοικίαση αυτοκινήτων και με βασική προϋπόθεση την εξεύρεση απαραίτητου κεφαλαίου κίνησης ανερχόμενου σε 300.000 ευρώ, είτε μέσω τραπεζικής χρηματοδότησης είτε μέσω των μετόχων ή και τρίτων επενδυτών.

Αδυναμία εξεύρεσης κεφαλαίων

Ολοι οι μέτοχοι της εταιρείας και τα μέλη του Δ.Σ., κατόπιν ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, συναντήθηκαν στην έδρα της εταιρείας την 31η Μαρτίου του 2023, στην οποία επιβεβαιώθηκε τελικώς η αδυναμία εξεύρεσης των απαιτούμενων κεφαλαίων, είτε μέσω τράπεζας είτε μέσω αυτοχρηματοδότησης και ουσιαστικά επιβεβαιώθηκε ότι η εταιρεία δεν είναι σε θέση να συνεχίσει τη δραστηριότητά της. Κατόπιν τούτου, στις 6 Απριλίου 2023 η διοίκηση κατήγγειλε τις συμβάσεις εργασίας όλων των εργαζομένων της που ανήλθαν στο ποσό των 143.512 ευρώ και κατατέθηκε από τον Δημήτρη Γούτο υπό τη μορφή προσωρινών καταθέσεων στην Alpha Bank το ποσό των 30.000 ευρώ σε δύο ισόποσες καταθέσεις. Περαιτέρω, με την από 24/4/2023 εξώδικη καταγγελία συμβάσεως της Cepal Hellas, διαχειρίστριας εταιρείας των ληξιπρόθεσμων δανείων της Alpha Bank, έγινε καταγγελία των δανειακών συμβάσεων της εταιρείας με την Alpha Bank. Σε συνέχεια, με απόφαση του Δ.Σ. της 27/4/2023, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της αναστολής των εργασιών, αποφασίστηκαν:

  • Η λήξη με ημερομηνία 31/3/2023 της σύμβασης παροχής υπηρεσιών του μέλους του Δ.Σ., Ντάριας Γούτου, η οποία σημειωτέον αντικαταστάθηκε στις 24/7 από τον Σπύρο Μπενάκη.
  • Η μείωση από 1/5 έως 31/12/2023 των μηνιαίων αποδοχών του αντιπροέδρου του Δ.Σ., Ανδρέα Σταματίου, από τα 2.650 ευρώ σε 1.050 ευρώ και η διατήρηση της εργασιακής σχέσης μέχρι το τέλος της περυσινής χρήσης με σκοπό την κάλυψη των οικονομικών και λογιστικών θεμάτων της εταιρείας που αφορούν μεταξύ άλλων την υπογραφή των οικονομικών καταστάσεων του 2022, την προετοιμασία των οικονομικών εκθέσεων πεπραγμένων του 2022 και την υλοποίηση όλων των απαραίτητων λογιστικών και φορολογικών ζητημάτων της χρήσης 2023
  • Η άμεση εκποίηση του εξοπλισμού της εταιρείας με αξία μεγαλύτερη των 30.000 ευρώ για να καταβληθεί στο ελληνικό Δημόσιο μέρος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων (π.χ. ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές κ.λπ.), η κάλυψη του κόστους μισθοδοσίας του κ. Σταματίου και τα αναγκαία λειτουργικά έξοδα όπως παροχής ρεύματος, τηλεφωνίας κ.λπ.

Επικοινωνία με ΟΠΕΛ Ελλάς & Alpha Bank

Επίσης η διοίκηση της εταιρείας βρίσκεται σε επικοινωνία με την ΟΠΕΛ Ελλάς για την εξεύρεση κοινώς αποδεκτής λύσης για τη διευθέτηση του χρέους και την καλύτερη νομική κάλυψη των αγωγών που τυχόν θα κοινοποιηθούν από λοιπούς προμηθευτές της. Για την αντιμετώπιση των θεμάτων που προέκυψαν μετά την από 24/4/2023 καταγγελία των δανειακών συμβάσεων από την Alpha Bank, η διοίκηση της εταιρείας βρίσκεται σε επικοινωνία με την τράπεζα για την εξεύρεση κοινώς αποδεκτής λύσης σχετικά με την πώληση του ενυπόθηκου ακινήτου στο Καματερό και των ενεχυριασμένων μεταφορικών της μέσων. Στο πλαίσιο αυτό και συγκεκριμένα τη 15η Μαΐου 2023 η Alpha Bank μετέφερε από τον τραπεζικό λογαριασμό του Δημήτρη Γούτου το ποσό των 30.000 ευρώ σε μερική αποπληρωμή του χρέους του εν λόγω δανειακού λογαριασμού. Επίσης έγινε συμφωνία με την Alpha Bank για πώληση των μεταφορικών μέσων της εταιρείας προκειμένου να ρευστοποιηθούν στη λογιστική τους αξία.

Η πώληση του ακινήτου στο Καματερό

Περαιτέρω, με την από 1/6/2023 επιστολή της Cepal Hellas, υπήρξε συμφωνία συναίνεσης στην πώληση του ακινήτου της έδρας της στο Καματερό, με την οποία δόθηκε έγκριση σύναψης προσυμφώνου αντί του ποσού των 2 εκατ. ευρώ. Η λογιστική αξία του ακινήτου, όπως εμφανίζεται στα βιβλία της εταιρείας κατά την 30/6/2023 ανερχόταν σε 2.137.855,98 ευρώ και ως εκ τούτου μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα της απομείωσης της αξίας του κατά το ποσό των 137.855,98 ευρώ προκειμένου να απεικονίζεται σε αυτά η τρέχουσα αξία του. Με τη συγκεκριμένη επιστολή ορίστηκε όπως δοθεί κατ’ ελάχιστον το ποσό του 1.500.000 ευρώ στην Alpha Bank έναντι των οφειλών της από το προϊόν της πώλησης, μετά την αφαίρεση των οφειλών προς το ελληνικό Δημόσιο για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες σημειωτέον ανέρχονται σε 440 χιλ. ευρώ πλέον των τυχόν προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.

Η Δρόμων το 2022 εμφάνισε μείωση του κύκλου εργασιών της κατά 38,52%, ενώ αν δεν υπολογιστεί το αποθεματικό εύλογης αξίας των ακινήτων στο Αιγάλεω ποσού 896,7 χιλ. ευρώ λόγω της πώλησης αυτών, η χρήση έκλεισε με λειτουργικές ζημιές 618 χιλ. ευρώ ενώ το 2021 είχε εμφανίσει κέρδη 33,36 χιλ. ευρώ. Το υπόλοιπο ζημιών εις νέο είχε διαμορφωθεί στο τέλος του 2022 σε 2.242.136,93 ευρώ.

Η οικογένεια Γκάλλο

Από το ξεκίνημα του 2023, ξεκίνησε να λειτουργεί στην πάλαι ποτέ έδρα της Δρόμων (Λεωφ. Κηφισού 172 στο Αιγάλεω) η νεοσύστατη Αφοί Γκάλλο Α.Ε., η οποία είναι σήμερα επίσημος διανομέας αυτοκινήτων Opel και MG. Πρόεδρος & CEO της εταιρείας είναι ο πάλαι ποτέ πρωταθλητής ράλι, Βαγγέλης Γκάλλο ενώ μέλη του Δ.Σ. είναι ακόμη η σύζυγός του Φεβρωνία, και τα παιδιά του Γιώργος και Αγγελος. Αξίζει να αναφερθεί ότι η εταιρεία στο διάστημα Φεβρουαρίου-Οκτωβρίου 2023 βρισκόταν στις πρώτες θέσεις στις παραγγελίες λιανικής Opel πανελλαδικά. Σημειώνεται ότι η Gallo S.A. έκανε την εμπορική είσοδό της στον κλάδο του αυτοκινήτου, πριν από περίπου 30 χρόνια δημιουργώντας την 1η της κάθετη μονάδα στη Νέα Χαλκηδόνα της Αθήνας. Η μονάδα κατάφερε να γίνει σημείο αναφοράς για τους λάτρεις της no1 γαλλικής φίρμας αυτοκινήτου, Peugeot. Το 2022 η εταιρεία είχε εμφανίσει τζίρο 16,67 εκατ. ευρώ, μεικτό αποτέλεσμα 1,464 εκατ. ευρώ, EBITDA 435 χιλ. ευρώ και προ φόρων κέρδη €296 χιλ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή