Κίνα: Στο 5,2% ανήλθε η ανάπτυξη το 2023

Κίνα: Στο 5,2% ανήλθε η ανάπτυξη το 2023

Κρίσιμη χρονιά το 2024 για την κινεζική οικονομία, εκτιμούν αναλυτές

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε περίπου κατά 5,2% το 2023, ξεπερνώντας τον επίσημο στόχο ανάπτυξης της κυβέρνησης για το έτος, δήλωσε ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιανγκ στο Νταβός.

«Πέρυσι, η κινεζική οικονομία ανέκαμψε και κινήθηκε ανοδικά με εκτιμώμενη ανάπτυξη 5,2%, υψηλότερη από τον στόχο περίπου 5%, που είχε τεθεί στις αρχές του περασμένου έτους», δήλωσε ο Λι την Τρίτη στην πρώτη του εμφάνιση ως Νο 2 στην κυβέρνηση της Κίνας, στο ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Τα σχόλιά του έγιναν μία ημέρα πριν ανακοινωθούν τα επίσημα οικονομικά στοιχεία για τον Δεκέμβριο και το 2023, συμπεριλαμβανομένων αυτών για την αύξηση του ΑΕΠ.

Παρά τα παραπάνω, οικονομολόγοι είπαν στο Reuters ότι το 2024 αναμένεται να είναι πιο δύσκολο, προβλέποντας ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο 4,6%.

Η ύφεση των ακινήτων διανύει τον τρίτο χρόνο, οι εξαγωγές είναι αδύναμες, οι επιφυλακτικοί επενδυτές απομακρύνονται από τις χρηματοπιστωτικές αγορές της Κίνας και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πολεμούν αυτό που οι αναλυτές της Morgan Stanley χαρακτηρίζουν ως η μεγαλύτερη περίοδος αποπληθωριστικών πιέσεων στη χώρα από την ασιατική οικονομική κρίση του 1997-98.

«Πιστεύω ότι είναι μια κρίσιμη χρονιά για την κινεζική οικονομία υπό την έννοια ότι ο αποπληθωρισμός θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν φαύλο κύκλο», δήλωσε ο Ρόμπιν Ξινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος για την Κίνα στη Morgan Stanley.

Ο Ξινγκ επισήμανε ότι οι εταιρείες άρχισαν να μειώνουν τα χρέη τους και να απέχουν από κεφαλαιουχικές δαπάνες και προσλήψεις, ενώ η αγορά εργασίας ήταν δύσκολη και οι προσδοκίες για τους μισθούς επιδεινώθηκαν.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι η ετήσια σύνοδος του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου θα θέσει και πάλι τον στόχο της οικονομικής ανάπτυξης περίπου στο 5%, όταν συνεδριάσει στις αρχές Μαρτίου.

Αν και ήταν ισχυρός σε σύγκριση με τις ανεπτυγμένες οικονομίες, ο στόχος του περασμένου έτους ήταν ο χαμηλότερος της Κίνας εδώ και δεκαετίες. Μετά τα σκληρά lockdowns που έπληξαν την οικονομία το 2022, θα έπρεπε να ήταν εύκολο να επιτευχθεί, σχολίασαν οι αναλυτές, αλλά η κυβέρνηση αναγκάστηκε να εντείνει τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης, αφού η ανάπτυξη ταλαντεύτηκε στα μέσα του έτους.

Οπως και πέρυσι, ο τομέας των ακινήτων αποτελεί τη μεγαλύτερη αβεβαιότητα που αντιμετωπίζει η οικονομία το 2024, είπαν οι αναλυτές στο Reuters.

Τον Δεκέμβριο, οι πωλήσεις ακινήτων της Κίνας εξακολουθούσαν να βρίσκονται μόνο στο 60% του επιπέδου πριν από την πανδημία, σε 30 μεγάλες πόλεις.

Πέρα από τον τομέα των ακινήτων, οι οικονομολόγοι υποστήριξαν ότι χρειαζόταν επειγόντως ένα πολύ ευρύτερο πακέτο μέτρων στήριξης, σε συνδυασμό με μεταρρυθμίσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Οι οικονομολόγοι εξήγησαν ότι οι εξαγωγές, οι οποίες συρρικνώθηκαν σε όρους δολαρίου πέρυσι, δεν μπορούσαν να σηκώσουν το βάρος της τόνωσης της οικονομίας, δεδομένης της ήπιας παγκόσμιας ζήτησης. Τα μέτρα στήριξης της Κίνας, τα οποία δίνουν προτεραιότητα στη χρηματοδότηση της μεταποίησης, έχουν οδηγήσει σε πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και αυξανόμενες εντάσεις με εμπορικούς εταίρους όπως η Ε.Ε.

Ο Χούι Σαν από την Goldman Sachs τόνισε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να περιορίσει την πτώση στον τομέα των ακινήτων, να εφαρμόσει πιο επεκτατικά δημοσιονομικά μέτρα και «να είναι τυχερή στις εξαγωγές».

«Αν η κυβέρνηση το θέλει πραγματικά, θα βρει έναν τρόπο να φτάσει στο 5%. Αλλά θα είναι ένα δύσκολο έργο», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT