Politico: Η Λιζ Τρας πίεσε μυστικά υπέρ πώλησης όπλων στην Κίνα

Politico: Η Λιζ Τρας πίεσε μυστικά υπέρ πώλησης όπλων στην Κίνα

Η τέως πρωθυπουργός της Βρετανίας άσκησε πίεση υπέρ παραχώρησης αμυντικού εξοπλισμού στο Πεκίνο

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τέως πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας, η οποία τηρεί σκληρή στάση κατά της Κίνας, άσκησε πίεση υπέρ των συμφερόντων του Πεκίνου στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου προκειμένου να «επιταχυνθεί η πώληση» αμυντικού εξοπλισμού στην Κίνα και να αποφευχθεί η απώλεια εκατομμυρίων κερδών βρετανικής εταιρείας, όπως αποκαλύπτει το Politico.

Η έγκυρη επιθεώρηση έκανε σήμερα, Τρίτη, την αποκάλυψη αυτή έχοντας δει έγγραφα σχετικά με την ιδιωτική αλληλογραφία της κ. Τρας.

Σε μια επιστολή της 15ης Αυγούστου 2023 που απευθυνόταν στον υπουργό Επιχειρήσεων και Εμπορίου Κέμι Μπάντενοχ, η Λ. Τρας της ζήτησε να βοηθήσει μία βρετανική εταιρεία κατασκευής αμυντικού εξοπλισμού να πουλήσει αμυντικά προϊόντα στην Κίνα.

Οι βρετανικές αρχές εμπόδισαν την προμήθεια εξοπλισμού αποναρκοθέτησης στην Κίνα από τη Richmond Defense Systems, που εδρεύει στην εκλογική περιφέρεια της Τρας στο Νόρφοκ, στη νοτιοανατολική Αγγλία.

Οι ειδικοί στο Λονδίνο πιστεύουν ότι η Κίνα μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτό το πολεμικό υλικό σε τυχόν επίθεση κατά της Ταϊβάν.

Η Λιζ Τρας δεν δίστασε, όπως σημειώνει το Politico, «να εκθέσει τα επιχειρήματα της εταιρείας σε προσωπική διεύθυνση προς την κ. Μπάντενοχ, την οποία η ίδια διόρισε ως μέλος του υπουργικού συμβουλίου κατά τη σύντομη θητεία της ως πρωθυπουργός από τις 6 Σεπτεμβρίου έως τις 25 Οκτωβρίου 2022».

«Αγαπητή Κέμι! Γράφω εξ ονόματος της εκλογικής μου περιφέρειας της οποίας η αίτηση για άδεια προμήθειας αγαθών στην Κίνα υποβλήθηκε για πρώτη φορά στις 01/03/2023… Θα σου ήμουν ευγνώμων αν μπορούσες να επισπεύσεις την παραλαβή της άδειας» αναφέρει η επιστολή.

Οπως τόνισε η κ Τρας, η απαγόρευση της βρετανικής εταιρείας από την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού στην Κίνα «θα σήμαινε απώλεια εκατομμυρίων σε μελλοντικές πωλήσεις».

Η Richmond Defense Systems ισχυρίζεται ότι «αν δεν χορηγηθεί άδεια, οι Κινέζοι απλώς θα δημιουργήσουν δική τους γραμμή παραγωγής και θα παράγουν οι ίδιοι το πολεμικό υλικό».

Πηγή: Politico

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή