Βρετανία: Προς εκλογική συντριβή όμοια με του 1997 οδεύουν οι Τόρις

Βρετανία: Προς εκλογική συντριβή όμοια με του 1997 οδεύουν οι Τόρις

Συντριβή σαν εκείνη που έφερε στην εξουσία τον Τόνι Μπλερ διαφαίνεται για τους Συντηρητικούς του Ρίσι Σούνακ

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συντριβή παρόμοια με εκείνη που έφερε στην εξουσία τον Τόνι Μπλερ το 1997 διαφαίνεται στον ορίζοντα για τους Συντηρητικούς του Ρίσι Σούνακ στις βουλευτικές εκλογές που αναμένονται φέτος στη Μεγάλη Βρετανία, σύμφωνα με έγκυρη δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα Δευτέρα στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Daily Telegraph.

Η έρευνα της εταιρείας YouGov δείχνει ότι στις προσεχείς εκλογές προβλέπεται το Εργατικό Κόμμα του σερ Κιρ Στάρμερ να καταλαμβάνει υπερδιπλάσιες έδρες από τη σημερινή συμπολίτευση, σηματοδοτώντας μια αναμενόμενη μεταστροφή του 11,5% του εκλογικού από τους Τόρις στους Εργατικούς.

Οπως δείχνουν οι προβολές της εταιρείας ερευνών, οι Εργατικοί θα αναδείξουν 385 βουλευτές, ενώ οι Συντηρητικοί του αμφιλεγόμενου κ. Σούνακ μόλις 169, λιγότερους δηλαδή και από όσους είχαν εκλέξει τον Μάιο του 1997 όταν ο Τόνι Μπλερ επικράτησε του τότε πρωθυπουργού Τζον Μέιτζορ με χαρακτηριστική άνεση, βυθίζοντας τους Συντηρητικούς σε πολυετή εσωστρέφεια.

Εφόσον επιβεβαιωθεί αυτή η μεταστροφή κατά 11,5% των ψηφοφόρων, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη μετακίνηση του εκλογικού σώματος σε βάρος κυβερνώντος κόμματος από το 1906, όπως επισημαίνει η Telegraph.

Πρόσφατη έρευνα της ίδια εταιρείας έδειχνε ότι το κόμμα του κ. Σούνακ υπολειπόταν εκείνου του σερ Κιρ κατά 19 ποσοστιαίες μονάδες.

Ερωτηθείς για τη νέα πρόβλεψη βαριάς εκλογικής ήττας, ο υπουργός Αμυνας Γκραντ Σαπς είπε ότι το κόμμα του έχει σχέδιο που θα βοηθήσει να κερδίσει τους ψηφοφόρους.

«Διαθέτουμε σχέδιο και εργαζόμαστε επ’ αυτού. Ο κόσμος θα αρχίσει σύντομα να βλέπει τα οφέλη από αυτό» είπε στο Sky News σήμερα το πρωί, Δευτέρα. «Γι’ αυτό πιστεύω ότι [είναι καλύτερο να] περιμένουμε μέχρι τις εκλογές αντί να βασιστούμε σε δημοσκοπήσεις» πρόσθεσε.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT