Η Τουρκία ψάχνει ξένους επενδυτές για μεγάλα έργα υποδομών

Η Τουρκία ψάχνει ξένους επενδυτές για μεγάλα έργα υποδομών

Συζητήσεις με Αραβες για νέους λεωφορειόδρομους και υπηρεσίες υγείας

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τουρκία έχει εδώ και περίπου ένα εξάμηνο εγκαινιάσει επίθεση φιλίας στους επενδυτές, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει εκ νέου το ξένο κεφάλαιο που την εγκατέλειψε τα τελευταία χρόνια όταν η ανορθόδοξη οικονομική πολιτική του Τούρκου προέδρου και τα ανοικτά μέτωπα της εξωτερικής πολιτικής υπονόμευαν την εμπιστοσύνη της αγοράς. Στο πλαίσιο αυτής της επίθεσης φιλίας η κυβέρνηση Ερντογάν έχει τώρα αποδυθεί σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει επενδυτές και εταίρους για τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομής. Ο λόγος είναι ότι ο Ταγίπ Ερντογάν προωθεί τις μεγάλες κατασκευές ως σύμβολο της προόδου που έχει σημειώσει η χώρα του στα 22 χρόνια υπό την ηγεσία του.

Ο Ταγίπ Ερντογάν προωθεί τις μεγάλες κατασκευές ως σύμβολο της προόδου που έχει σημειώσει η χώρα του στα 22 χρόνια υπό την ηγεσία του.

Μιλώντας στο Bloomberg, ο επικεφαλής του κρατικού Γραφείου Επενδύσεων, Αχμέτ Μπουράκ Νταλιόγλου, που έχει αναλάβει να προσελκύσει επενδύσεις στην Τουρκία, τόνισε πως διαφαίνεται προοπτική για τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων από συνεργασίες του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα. Σε ό,τι αφορά το είδος των επενδύσεων, αυτές θα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα από λεωφορειόδρομους μέχρι υποδομές για υπηρεσίες υγείας. Ανέφερε, έτσι, μεταξύ άλλων τις συνομιλίες που είναι σε εξέλιξη με Αραβα επενδυτή από τις χώρες του Κόλπου και αφορούν την πώληση ενός «νοσοκομείου πόλης». Πρόκειται για ένα από τα 22 σχέδια κατασκευών που προορίζονται να συγκεντρώσουν κάτω από την ίδια στέγη σειρά μικρότερων υποδομών για υπηρεσίες υγείας. Η Τουρκία ανέπτυξε εις το έπακρον τη συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στη διάρκεια των ετών που το τιμόνι της χώρας βρίσκεται στα χέρια του Ερντογάν, καθώς αυτά τα τελευταία 22 χρόνια προσπαθεί να αναβαθμίσει τις απηρχαιωμένες υποδομές της. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας η κυβέρνηση παρέχει δάνεια και εγγυήσεις, ενώ ο ιδιωτικός τομέας αναλαμβάνει το κατασκευαστικό και το επιχειρηματικό έργο. Αυτά τα έργα αναβάθμισης της χώρας επικαλείται, άλλωστε, συχνά ο Ερντογάν σε κάθε προεκλογική του εκστρατεία.

Σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες για έργα υποδομών που θα στεγάσουν υπηρεσίες υγείας, τον Ιούλιο του περασμένου έτους τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υποσχέθηκαν στην Τουρκία να επενδύσουν στον κλάδο, στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης ύψους άνω των 50 δισ. δολ. που συμφώνησαν να της χορηγήσουν, με σκοπό την ενίσχυση των τομέων της ενέργειας και της άμυνας. Δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη ουσιαστικές συμφωνίες, αλλά οι δύο χώρες υπέγραψαν τον Ιούλιο μνημόνια συνεργασίας που προβλέπουν σειρά συμφωνιών. Ανάμεσά τους και η πιθανή αγορά τουρκικών ομολόγων αξίας 8,5 δισ. δολ. από το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Αμπου Ντάμπι, το ADQ, με σκοπό τη χρηματοδότηση των έργων ανοικοδόμησης των κατεστραμμένων περιοχών από τους σεισμούς του Φεβρουαρίου 2023. Η στάση των ξένων επενδυτών έχει αρχίσει να αλλάζει απέναντι στην Τουρκία από τον περασμένο Ιούνιο, όταν ανέλαβε επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας η Χαβιζέ Γκέι Ερκάν. Σχεδόν αμέσως προχώρησε στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων και στη συνέχεια σε αλλεπάλληλες αυξήσεις του κόστους δανεισμού της γειτονικής χώρας. Ετσι, το αποτέλεσμα είναι τα επιτόκια της τουρκικής λίρας να βρίσκονται σήμερα στο 42,5% από το 8,5% στο οποίο βρίσκονταν έως τότε. Ταυτοχρόνως με την αύξηση των επιτοκίων, η κεντρική τράπεζα έχει τους τελευταίους έξι μήνες ανακαλέσει σειρά ανορθόδοξων μέτρων που είχε επιβάλει στις τράπεζες και τις επιχειρήσεις της χώρας, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την περαιτέρω υποχώρηση της τουρκικής λίρας χωρίς να αυξήσει το κόστος δανεισμού. Τα μέτρα αυτά είχαν οδηγήσει τους ξένους επενδυτές σε άτακτη φυγή από την Τουρκία και η ανάκλησή τους τείνει να βελτιώσει την εικόνα της χώρας ως επενδυτικού προορισμού.

Στο μεταξύ και οι βιομηχανίες της Τουρκίας επενδύουν σε χώρες της Ασίας και της Αφρικής, αλλά και στην Ευρώπη. Η τουρκική χαλυβουργία Tosyali Holding σχεδιάζει να επενδύσει 5 δισ. δολ. σε μονάδα παραγωγής χάλυβα στη Σαουδική Αραβία στο πλαίσιο επέκτασής της, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και επενδύσεις της σε Αλγερία, Ανγκόλα, Σενεγάλη και Ισπανία. Η εταιρεία υπέγραψε προσφάτως μνημόνιο συνεργασίας με τη Σαουδική Αραβία, όπως ανακοίνωσε χθες από το βήμα του Νταβός ο πρόεδρος της Tosyali, Φουάτ Τοσιάλι. Ο ίδιος τόνισε πως στο πλαίσιο του σχεδίου της να παράγει χάλυβα με τη χρήση πράσινων πηγών ενέργειας, η εταιρεία του σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή της σε ηλιακή ενέργεια κατά περισσότερο από 20 φορές στα 2.500 μεγαβάτ μέσω της επένδυσης στην Τουρκία, ύψους 1,5 δισ. δολ. Σχεδιάζει, άλλωστε, να αγοράσει πακέτο μετοχών μεγάλης ενεργειακής εταιρείας παραγωγής υδρογόνου, με σκοπό να προσαρμόσει τη νέα τεχνολογία σε μονάδες παραγωγής χάλυβα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT