Υπερταμείο: Eνοποιημένες ζημίες για το 2022 λόγω της ΕΤΑΔ

Υπερταμείο: Eνοποιημένες ζημίες για το 2022 λόγω της ΕΤΑΔ

Ο κύκλος εργασιών του 2022 είναι αυξημένος κατά 100% σε σχέση με το 2021, ενώ τα κέρδη μετά φόρων αυξήθηκαν κατά 116% στα 66,97 εκατ.

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα υψηλότερα μέχρι στιγμής έσοδα αλλά και κέρδη από το 2016, οπότε και ξεκίνησε τη λειτουργία του, ενέγραψε για τη χρήση του 2022 το Υπερταμείο με μοχλό τα μερίσματα που εισπράττει από τις θυγατρικές του. Και σύμφωνα με πηγές της διοίκησής του, κατά τη χρήση του 2023, τα οικονομικά αποτελέσματα του οποίου αναμένεται να δημοσιευθούν αργότερα φέτος, τα έσοδα αναμένεται να διαμορφωθούν σε νέο επίπεδο-ρεκόρ και να ξεπεράσουν τα 161 εκατ. από 74,2 εκατ. το 2022. Ο κύκλος εργασιών του 2022 είναι αυξημένος κατά 100% σε σχέση με το 2021, ενώ τα κέρδη μετά φόρων αυξήθηκαν κατά 116% στα 66,97 εκατ.

Ωστόσο σε ενοποιημένο επίπεδο, αν συμπεριληφθούν δηλαδή τα αναλογούντα οικονομικά μεγέθη των ίδιων των θυγατρικών του, το καθαρό αποτέλεσμα είναι ζημίες ύψους 181,174 εκατ. Βασική αιτία της εξέλιξης αυτής είναι η μεγάλη αύξηση των προβλέψεων για ενδεχόμενες υποχρεώσεις και αξιώσεις τρίτων από εκκρεμείς νομικές και λοιπές υποθέσεις, και κυρίως η υπόθεση των απαιτήσεων της «Αττικός Ηλιος Α.Ε.», παραχωρησιούχου εταιρείας του ξενοδοχείου Grand Resort στο Λαγονήσι, οι οποίες εμφανίζονται στα λοιπά έξοδα εκμετάλλευσης. Οι προβλέψεις αυτές ανήλθαν σε επίπεδο ομίλου σε 266 εκατ. με το μεγαλύτερο μέρος του ποσού (253 εκατ.) να προέρχεται από μία θυγατρική εταιρεία, την ΕΤΑΔ, σχετικά με τη γνωστή χρονίζουσα νομική αντιδικία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα αποτελέσματα χρήσης 2022 που δημοσιεύθηκαν τον Δεκέμβριο, η ίδια η ΕΤΑΔ έχει σχηματίσει πρόβλεψη καταβολής αποζημιώσεων ύψους 329 εκατ. προς την «Αττικός Ηλιος Α.Ε.», συμφερόντων του ομίλου Μαντωνανάκη. Καθώς οι προβλέψεις αυτές αφορούν τις μισές περίπου (3 από συνολικά 7) από τις εκκρεμείς υποθέσεις των δύο πλευρών, και ειδικότερα αυτές που έχουν τελεσιδικήσει, η ανάγκη σχηματισμού περαιτέρω προβλέψεων αναμένεται να προκαλέσει πρόβλημα στην κερδοφορία και άλλων χρήσεων, πέραν του 2022 και του 2023.

Είναι ίσως χαρακτηριστικό ότι χωρίς την πρόβλεψη των 253 εκατ. του Υπερταμείου (που προκύπτει από αναγωγή της πρόβλεψη των 329 εκατ. της ΕΤΑΔ) οι ενοποιημένες καταστάσεις του κατά τη χρήση 2022 θα απεικόνιζαν ενοποιημένα καθαρά κέρδη ύψους 71,8 εκατ. περίπου.

Τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν επίσης και από άλλες παραμέτρους. Οπως εξηγεί σε ενημέρωσή του το Υπερταμείο επηρεάστηκαν «από συνδυασμό της θετικής επίδρασης από μείωση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία (που επηρέασαν σημαντικά το 2020 και 2021) και της γενικής προσπάθειας βελτίωσης των επιδόσεων των θυγατρικών (όπως π.χ. των Ελληνικών Αλυκών που πέτυχαν τις υψηλότερες πωλήσεις ιστορικά).

Επηρεάστηκαν επίσης από την «αύξηση των εξόδων λόγω της συνδυαστικής επίδρασης επί αυτών, του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης, η επίδραση της οποίας ήταν ιδιαίτερα έντονη στις ΣΤΑΣΥ (ηλεκτρικό ρεύμα μετρό), ΟΣΥ (καύσιμα λεωφορείων), ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ (ηλεκτρικό ρεύμα), ΕΛΤΑ (καύσιμα για μεταφορές αλλά και ηλεκτρική ενέργεια), ωστόσο επίδραση μεγαλύτερη ή μικρότερη υπήρξε σε όλες τις εταιρείες. Μόνο από τρεις υπο-ομίλους εταιρειών (ΟΑΣΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ) η αύξηση της δαπάνης για κόστος ενέργειας και καυσίμων ήταν περίπου 85 εκατ. ευρώ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή