Ηλεκτρικό ρεύμα: Μάχη στα σταθερά τιμολόγια

Ηλεκτρικό ρεύμα: Μάχη στα σταθερά τιμολόγια

Η κίνηση της «Φυσικό Αέριο», οι αντιδράσεις των παρόχων και της ΡΑΑΕΥ

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ανταγωνισμός στην αγορά λιανικής για το φθηνότερο τιμολόγιο συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και φαίνεται να μη… χωράει πια στη χρωματική κατηγοριοποίηση που όρισε η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), των πράσινων, μπλε και κίτρινων τιμολογίων.

Το χαμηλότερο τιμολόγιο στην αγορά διατίθεται εδώ και μία εβδομάδα περίπου σε σταθερή τιμή 12,3 λεπτά/κιλοβατώρα και πάγιο 9 ευρώ αλλά είναι 8μηνης διάρκειας, που με βάση την κατηγοριοποίηση της ΡΑΑΕΥ δεν μπορεί να είναι μπλε, γιατί τα μπλε τιμολόγια θα πρέπει να έχουν ορίζοντα 12μήνου, ούτε όμως κίτρινο γιατί τα κατά τη ΡΑΑΕΥ κίτρινα τιμολόγια δεν μπορούν να έχουν ρήτρες αποχώρησης και φυσικά δεν μπορεί να είναι πράσινο, γιατί είναι το τιμολόγιο της μετάπτωσης των καταναλωτών σε περίπτωση που δεν επιλέξουν κάτι άλλο.

Το τιμολόγιο που λάνσαρε στην αγορά από την περασμένη Παρασκευή και διαθέτει μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου η «Φυσικό Αέριο» (θυγατρική της ΔΕΠΑ Εμπορίας) λειτούργησε ως το πρώτο κρας τεστ της κατηγοριοποίησης των νέων τιμολογίων που εισήγαγε η ΡΑΑΕΥ για να διασφαλίσει διαφάνεια για τους καταναλωτές και μια ομαλή μετάβαση της αγοράς στην κανονικότητα. Μέσα σε μία εβδομάδα κατάφερε να διχάσει τους παρόχους, εκ των οποίων κάποιοι έχουν σπεύσει να το καταγγείλουν στη ΡΑΑΕΥ και κάποιοι ετοιμάζουν τα δικά τους ανταγωνιστικά προϊόντα σταθερής τιμής εξάμηνης διάρκειας, να προκαλέσει την αντίδραση της αρμόδιας Αρχής και να βάλει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενώπιον του διλήμματος «πιστή εφαρμογή των κανόνων ή μεγαλύτερη ελευθερία του ανταγωνισμού εάν αυτή καταλήγει σε φθηνότερες τιμές;».

Ηλεκτρικό ρεύμα: Μάχη στα σταθερά τιμολόγια-1
Η χαμηλή και σταθερή τιμή απαλλάσσει τον καταναλωτή από τη σπαζοκεφαλιά της αναζήτησης του χαμηλότερου τιμολογίου ανά μήνα.

Αν και το υπουργείο επέλεξε να… πάρει τον χρόνο του μεταθέτοντας τις αποφάσεις του για τυχόν παρέμβαση την επόμενη εβδομάδα, για τους καταναλωτές φαίνεται να μην τίθεται τέτοιο δίλημμα. Το ενδιαφέρον για το σταθερό τιμολόγιο της «Φυσικό Αέριο» είναι τόσο υψηλό από την πρώτη εβδομάδα διάθεσης, που σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα έχουν εξαντληθεί οι ποσότητες που έχει προαγοράσει. Υψηλή ζήτηση εμφανίζει και το σταθερό τιμολόγιο της Eλίν με τιμή στα 14,9 λεπτά/κιλοβατώρα και μηδενικό πάγιο για τους πρώτους τρεις μήνες. Mέσα σε τρεις εβδομάδες τα συμβόλαια της εταιρείας έχουν αυξηθεί κατά 30%, σύμφωνα με κύκλους της Ελίν και αφορούν στο σύνολό τους το σταθερό μπλε τιμολόγιο.

Το χαμηλότερο τιμολόγιο στην αγορά διατίθεται εδώ και μία εβδομάδα περίπου σε σταθερή τιμή 12,3 λεπτά/κιλοβατώρα και πάγιο 9 ευρώ αλλά είναι 8μηνης διάρκειας.

Η χαμηλή και σταθερή τιμή απαλλάσσει τον καταναλωτή από τη σπαζοκεφαλιά της αναζήτησης του χαμηλότερου τιμολογίου ανά μήνα και τα προθεσμιακά συμβόλαια σε αυτή τη συγκυρία διασφαλίζουν για τους παρόχους δυνατότητες για τέτοιου είδους προϊόντα. Ο ανταγωνισμός τον επόμενο μήνα αναμένεται να μεταφερθεί από την πράσινη στην μπλε κιλοβατώρα, ενώ δεν αποκλείεται νωρίτερα να δούμε και νέα σταθερά διάρκειας μικρότερης του 12μήνου, με τις πληροφορίες να φέρουν κάποιες εταιρείες να είναι έτοιμες να λανσάρουν στην αγορά σταθερά 6μηνης διάρκειας.

Η ΡΑΑΕΥ πάντως είναι αντίθετη με τη διάθεση σταθερών συμβολαίων διάρκειας μικρότερης του 12μήνου.

Το τιμολόγιο της «Φυσικό Αέριο» βρίσκεται ήδη στο στόχαστρο της ΡΑΑΕΥ η οποία αναμένεται να καλέσει την εταιρεία σε ακρόαση μέσα στις επόμενες ημέρες. Για την αρμόδια Αρχή ο κώδικας προμήθειας επιτρέπει μόνο κατ’ εξαίρεση σταθερές συμβάσεις εξάμηνης διάρκειας, ενώ η καμπάνια της «Φυσικό Αέριο» για το συγκεκριμένο τιμολόγιο παραβιάζει τον υγιή ανταγωνισμό και παραπλανά τον καταναλωτή.

«Εάν οι κανόνες δεν είναι σωστοί, να τους ξαναδούμε και να τους αλλάξουμε. Δεν μπορεί να ερμηνεύει τον κώδικα ο καθένας όπως νομίζει γιατί τότε δεν θα έχουμε αγορά αλλά… ροντέο και αυτό δεν θα το επιτρέψουμε», τονίζουν από τη ΡΑΑΕΥ προαναγγέλλοντας μέτρα και πρόστιμα. Στο στόχαστρο της ΡΑΑΕΥ βρίσκονται οι εκπτώσεις που έδωσαν εκ των υστέρων στο πράσινο τιμολόγιο κάποιες εταιρείες, οι οποίες επίσης θα κληθούν σε ακρόαση.

Από την πλευρά της «Φυσικό Αέριο», στελέχη της εταιρείας με δηλώσεις τους στην «Κ» αποδέχονται ότι το τιμολόγιο σταθερής χρέωσης που διαθέτουν αποκλίνει από την κατηγοριοποίηση της ΡΑΑΕΥ. Θεωρούν ωστόσο ότι αυτή η κατηγοριοποίηση θα πρέπει να βελτιωθεί έτσι ώστε να μην περιορίζει τον ανταγωνισμό και το όφελος για τον καταναλωτή και υποστηρίζουν ότι το επίμαχο τιμολόγιο κινείται εντός πλαισίου του κώδικα προμήθειας και του ενωσιακού δικαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή