Αναδίπλωση ΔΕΔΔΗΕ για τα τέλη στους λογαριασμούς ρεύματος

Αναδίπλωση ΔΕΔΔΗΕ για τα τέλη στους λογαριασμούς ρεύματος

Διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στις χρεώσεις χρήσης δικτύου

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αναδίπλωση προχώρησε ο ΔΕΔΔΗΕ μετά τις επιφυλάξεις της ΡΑΑΕ και την ενόχληση του αρμόδιου υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρου Σκυλακάκη σχετικά με τις επερχόμενες αυξήσεις στα τέλη χρήσης δικτύου, που δρομολογεί το αίτημά του προς την αρμόδια Αρχή για αναθεώρηση του ετήσιου επιτρεπόμενου εσόδου. Με ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή και το χθεσινό δημοσίευμα της «Κ», ο ΔΕΔΔΗΕ επιβεβαιώνει ότι υπέβαλε αίτημα αναθεώρησης του ετήσιου εγκεκριμένου εσόδου του, διευκρινίζει ποιες κατηγορίες πρόσθετων δαπανών περιλαμβάνει και διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στις χρεώσεις χρήσης δικτύου.

«Υπογραμμίζεται, ωστόσο, ότι το επίπεδο των τρεχουσών χρεώσεων καλύπτει τις παραπάνω επιπρόσθετες δαπάνες, γεγονός που αναμένεται να διατηρήσει τις χρεώσεις χρήσης δικτύου στα υφιστάμενα επίπεδά τους», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του ο ΔΕΔΔΗΕ. Είναι εμφανές, ωστόσο, ότι ο διαχειριστής υποχρεώθηκε σε υπαναχώρηση, αφού ο μοναδικός λόγος που οι διαχειριστές υποβάλλουν αίτημα αναθεώρησης του εγκεκριμένου ετήσιου εσόδου τους είναι για να το εισπράξουν μέσω των χρεώσεων χρήσης δικτύου. Επιπλέον και σύμφωνα με τα όσα είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», στις συναντήσεις που προηγήθηκαν με τη ΡΑΑΕΥ ο ΔΕΔΔΗΕ υποστήριξε ότι δεν θα αυξηθεί το μεσοσταθμικό κόστος των χρεώσεων χρήσης δικτύου, που σημαίνει ότι ο διαχειριστής θα εισπράξει το ποσό των επιπλέον δαπανών αυξάνοντας τις χρεώσεις δικτύου σε κάποιες κατηγορίες καταναλωτών με τρόπο που να μη μεταβάλλεται το ισχύον μεσοσταθμικό κόστος. Το βέβαιο είναι ότι κάποιοι καταναλωτές θα πλήρωναν παραπάνω.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε, επιβεβαιώνει ότι υπέβαλε αίτημα αναθεώρησης του ετήσιου εγκεκριμένου εσόδου του.

Ο ΔΕΔΔΗΕ στην ανακοίνωσή του, όπως και στο αίτημα που υπέβαλε προς τη ΡΑΑΕ, δεν διευκρινίζει το διάστημα που αφορούν οι πρόσθετες δαπάνες. Για παράδειγμα, αναφέρει πρόσθετες δαπάνες περί τα 15,9 εκατ. ευρώ στο πρόσθετο κόστος μηνιαίας καταμέτρησης. Η ΡΑΑΕΥ έχει ζητήσει διευκρινίσεις εάν το ποσό αυτό είναι σε ορίζοντα εξαμήνου, αφού οι καταμετρήσεις σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει από τον διαχειριστή θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο και όχι τον Απρίλιο όπως είχε προαναγγείλει ο υπουργός. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΡΑΑΕΥ, βάσει των δαπανών που πληρώνει για τις τετραμηνιαίες καταμετρήσεις ο ΔΕΔΔΗΕ σε ετήσια βάση οι δαπάνες δεν είναι 15,9 εκατ. ευρώ αλλά λίγο πάνω από 40 εκατ. ευρώ. Διευκρινίσεις έχει ζητήσει η ΡΑΑΕΥ και για τις δαπάνες για ζώνες πυροπροστασίας ύψους 24,4 εκατ. ευρώ που διεκδικεί ο ΔΕΔΔΗΕ, ποσό που αναφέρει και στην ανακοίνωσή του. «Η δημιουργία των ζωνών προστασίας έχουν ως στόχο να ανταποκριθεί ο ΔΕΔΔΗΕ στις εκ του νόμου υποχρεώσεις του για την ασφαλή και απρόσκοπτη τροφοδότηση και λειτουργία του δικτύου διανομής…» σημειώνει ο ΔΕΔΔΗΕ στην ανακοίνωσή του, χωρίς να εξηγεί πάντως γιατί τέτοιου είδους δαπάνες είναι έκτακτες. Διευκρινίσεις και γι’ αυτό το ζήτημα, αλλά και ακριβή περιγραφή των δαπανών, έχει ζητήσει η ΡΑΑΕΥ μεταφέροντας σε επόμενη ολομέλεια τις αποφάσεις της.

Στη χθεσινή ανακοίνωσή του, ο ΔΕΔΔΗΕ δεν κάνει καμία αναφορά στο αίτημά του για αύξηση του επιτρεπόμενου εσόδου κατά 3,5 εκατ. ευρώ για κεφάλαια κίνησης και 9 εκατ. ευρώ, ποσό που προκύπτει από υποανάκτηση εσόδων προηγούμενων ετών. Αξιοσημείωτη είναι, δε, η προσπάθειά του να αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις που προκάλεσε η δημοσιοποίηση της δρομολογούμενης αύξησης των χρεώσεων χρήσης δικτύου, ανατρέχοντας στη… δόξα των ΑΠΕ και στις συνδέσεις νέων έργων με το δίκτυο που διαχειρίζεται, το οποίο κατά κοινή ομολογία αποτελεί τη «μαύρη τρύπα» της αγοράς ΑΠΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή