Μεταβίβαση ακινήτων: Στο myProperty οι τροποποιητικές δηλώσεις

Μεταβίβαση ακινήτων: Στο myProperty οι τροποποιητικές δηλώσεις

Ηλεκτρονικά μπορούν οι ιδιοκτήτες να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ιδιοκτήτες έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις τροποποιητικές δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων, μέσω της πλατφόρμας myProperty της ΑΑΔΕ.

Σύμφωνα με την απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, μέσω της εφαρμογής myProperty μπορούν να υποβάλλονται οι τροποποιητικές εμπρόθεσμες δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων, που βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες ισχύει το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας, εφόσον η αρχική δήλωση έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά και δεν έχει συνταχθεί το σχετικό συμβολαιογραφικό έγγραφο.

Ετσι, οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά εμπρόθεσμες αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων που βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες ισχύει το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας και αφορούν:

• Τη σύνταξη συμβολαιογραφικού εγγράφου για τη μεταβίβαση ακινήτου.

• Τη διαφορά της έκτασης, εφόσον αυτή είναι μεγαλύτερη της αναγραφόμενης στον τίτλο κτήσης του ακινήτου, σε περίπτωση που αυτό μεταβιβάζεται ή συστήνεται εμπράγματο δικαίωμα σ’ αυτό με οποιαδήποτε αιτία.

• Την πλασματική μεταβίβαση σε εκτέλεση προσυμφώνου πώλησης και εργολαβικού προσυμφώνου.

• Τη μεταβίβαση στον εργολάβο από τον οικοπεδούχο, λόγω εκτέλεσης εργολαβικού προσυμφώνου, ιδανικού μεριδίου οικοπέδου.

• Τις αρχικές εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων σε περίπτωση αναγκαστικού πλειστηριασμού που αφορούν ακίνητα τα οποία βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες ισχύει το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων.

• Τις δηλώσεις για τη ματαίωση σύνταξης του συμβολαιογραφικού εγγράφου, εφόσον οι αρχικές έχουν υποβληθεί με τον ίδιο τρόπο.

Οι δηλώσεις που αφορούν οποιαδήποτε άλλη περίπτωση επιβολής φόρου μεταβίβασης ακινήτων, υποβάλλονται είτε σε έντυπη μορφή είτε μέσω της εφαρμογής «Τα αιτήματά μου».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης οι ηλεκτρονικές δηλώσεις μεταβίβασης ακινήτων κατέγραψαν αύξηση κατά 73,5%. Συγκεκριμένα, η πλατφόρμα myProperty έχει δεχθεί 396.755 δηλώσεις γονικών παροχών, δωρεών και κληρονομιών, αυξημένες κατά 73,5% σε σύγκριση με το 2022, όταν οι περισσότερες δηλώσεις υποβάλλονταν χειρόγραφα στην εφορία. Οι φόροι που βεβαιώθηκαν ψηφιακά σημείωσαν αύξηση 64% και ξεπέρασαν τα 601 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, σχεδόν 90.000 δηλώσεις Ε9 κατόπιν αγοραπωλησίας ακινήτων, δηλαδή το 60% των δηλώσεων Ε9, εκδόθηκαν αυτόματα μέσα από το myProperty, ενώ τέθηκαν σε εφαρμογή νέα απλοποιημένα ψηφιακά πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ, για τη διευκόλυνση των αγοραπωλησιών ακινήτων με κατάργηση πιστοποιητικών που καθυστερούσαν την ολοκλήρωση των μεταβιβάσεων ακινήτων.

Η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει ότι σταδιακά επιλύονται τα προβλήματα που οδηγούσαν σε καθυστερήσεις και μένει να αποδειχθεί εάν και η ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης λειτουργεί σωστά και περιορίζει τον χρόνο σύνταξης των συμβολαίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή