Ισραήλ: «Πράσινο φως» για ανάπτυξη του κοιτάσματος Katlan

Ισραήλ: «Πράσινο φως» για ανάπτυξη του κοιτάσματος Katlan

Το κοίτασμα ανακαλύφθηκε από την Energean το 2022 και περιέχει 31 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου βεβαιωμένα

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην έγκριση της πρώτης φάσης του σχεδίου ανάπτυξης του θαλάσσιου κοιτάσματος Katlan προχώρησε η κυβέρνηση του Ισραήλ, όπως γνωστοποίησε χθες το πρωί η Energean, στο πλαίσιο της ενημέρωσης (Trading Statement & Operational Update) προς τα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ.

Το κοίτασμα Katlan, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για εξαγωγές σε γειτονικές αγορές, εφόσον η ισραηλινή κυβέρνηση δώσει τις σχετικές άδειες, ανακαλύφθηκε από την Energean το 2022 και περιέχει 31 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου βεβαιωμένα (2Ρ) αποθέματα, καθώς και 37 δισ. κυβικά μέτρα πόρους φυσικού αερίου με απομειωμένο ρίσκο. Η πρώτη φάση της ανάπτυξης ξεκινάει με τις δομές «Αθηνά» και «Ζευς» και συνεχίζεται με τις δομές «Ηρα» και «Απόλλων», ενώ η τελική επενδυτική απόφαση αναμένεται να ληφθεί από την Energean, αφού οριστικοποιηθούν οι όροι του συμβολαίου (Engineering Procurement Cosntruction contract – EPC) για τους οποίους βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγμάτευση. Οι επόμενες φάσεις ανάπτυξης θα περιλαμβάνουν τις υπόλοιπες δομές του κοιτάσματος Katlan, καθώς και την ανάπτυξη του κοιτάσματος Tanin.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της εταιρείας, η μέση παραγωγή το 2023 διαμορφώθηκε στα 123.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου (kboed), εκ των οποίων το 83% ήταν σε φυσικό αέριο. Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 200% σε ετήσια βάση, ενώ η παραγωγή κινείται πλέον στα επίπεδα των 150 kboed ημερησίως. Επίσης, ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο εντός των χρονοδιαγραμμάτων και του προϋπολογισμού το project ανάπτυξης των θαλάσσιων κοιτασμάτων ΝΕΑ/ΝΙ στην Αίγυπτο. Τα έσοδα του ομίλου διαμορφώθηκαν στα 1,419 δισ. δολάρια (+93% σε ετήσια βάση), ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDAX) ήταν 925 εκατ. δολάρια (+119% σε ετήσια βάση). Το κόστος παραγωγής, εξαιρουμένων των δικαιωμάτων, υποχώρησε κατά 59%, στα 6,5 δολάρια ανά παραγόμενο βαρέλι ισοδυνάμου πετρελαίου.

Συνολικά διανεμήθηκε μέρισμα 1,2 δολάρια ανά μετοχή στους μετόχους.

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές για το 2024, η εταιρεία εκτιμά ότι η παραγωγή θα διαμορφωθεί μεταξύ 155 και 175 kboed ημερησίως, με την έναρξη παραγωγής φυσικού αερίου από το κοίτασμα Karish North στο Ισραήλ να τοποθετείται στο πρώτο τρίμηνο του έτους και την έναρξη παραγωγής φυσικού αερίου από το κοίτασμα Cassiopea στην Ιταλία, στο οποίο Operator είναι η ENI με συμμετοχή 60%, να τοποθετείται στο καλοκαίρι. Οι επενδύσεις στην ανάπτυξη και την παραγωγή εκτιμώνται μεταξύ 400 και 500 εκατ. δολ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT