Η Σέριλ Σάντμπεργκ αποχωρεί από το Δ.Σ. της Meta

Η Σέριλ Σάντμπεργκ αποχωρεί από το Δ.Σ. της Meta

Υπήρξε για πολλά χρόνια το Νο 2 στην εταιρεία του Facebook, ενώ θα συνεχίσει να λειτουργεί ως σύμβουλος της Meta

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποχωρεί και από το διοικητικό συμβούλιο της Meta η Σέριλ Σάντμπεργκ, η οποία υπήρξε για πολλά χρόνια το Νο 2 στην εταιρεία του Facebook.

Οπως ανακοίνωσε με ανάρτησή της στο Facebook, δεν θα παραμείνει στο διοικητικό συμβούλιο μετά τη λήξη της θητείας της, τον Μάιο.

«Με μια καρδιά γεμάτη ευγνωμοσύνη και ένα μυαλό γεμάτο αναμνήσεις, ενημέρωσα το διοικητικό συμβούλιο της Meta ότι δεν θα υποβάλω υποψηφιότητα για επανεκλογή αυτόν τον Μάιο», ανέφερε στην ανάρτηση.

Η Σάντμπεργκ πέρασε περισσότερα από 14 χρόνια ως chief operating officer της εταιρείας, πέραν των 12 χρόνων της στο διοικητικό της συμβούλιο. Παραιτήθηκε από τη θέση της COO το φθινόπωρο του 2022, σηματοδοτώντας το τέλος μιας αξιοσημείωτης θητείας, κατά τη διάρκεια της οποίας βοήθησε στη γιγάντωση μιας εταιρείας με τεράστια επιρροή ανά τον πλανήτη. Χρειάστηκε, βέβαια, και να αντικρούσει την έντονη κριτική που έχει δεχθεί το Facebook.

Οπως εξήγησε η Σάντμπεργκ, μετά την αποχώρησή της από το Δ.Σ. θα επικεντρωθεί περισσότερο στο φιλανθρωπικό έργο της, αλλά θα συνεχίσει να λειτουργεί ως σύμβουλος της Meta.

Η σημερινή ηγετική ομάδα της Meta, υπό τον CEO Μαρκ Ζούκεμπεργκ, «έχει αποδείξει χωρίς αμφιβολία ότι η επιχείρηση της Meta είναι ισχυρή και σε καλή θέση για το μέλλον, επομένως είναι η κατάλληλη στιγμή για να απομακρυνθώ», πρόσθεσε.

«Σε ευχαριστώ, Σέριλ, για την εξαιρετική συνεισφορά που έχεις κάνει στην εταιρεία και στην κοινότητά μας όλα αυτά τα χρόνια», ανέφερε ο Ζούκεμπεργκ σε σχόλιό του στην ανάρτησή της. «Η αφοσίωση και η καθοδήγησή σου συνέβαλαν καθοριστικά στην επιτυχία μας και είμαι ευγνώμων για την ακλόνητη δέσμευσή σου προς εμένα και τη Μeta όλα αυτά τα χρόνια».

Το φιλανθρωπικό έργο της Σάντμπεργκ, μέσω του οργανισμού Lean In, εστιάζεται στο να βοηθάει τις γυναίκες να επιτύχουν τους στόχους τους στον εργασιακό χώρο.

Η Σάντμπεργκ ήταν ήδη μια γνωστή προσωπικότητα στον κλάδο της τεχνολογίας όταν εντάχθηκε στην εταιρεία, που τότε ονομαζόταν Facebook, το 2008. Είχε διατελέσει αντιπρόεδρος της Google για τις παγκόσμιες διαδικτυακές πωλήσεις και λειτουργίες. Πριν από την Google, είχε αναλάβει υψηλές θέσεις στην Παγκόσμια Τράπεζα και στο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ υπό τον πρόεδρο Μπίλ Κλίντον.

Στα πρώτα της χρόνια στο Facebook, πιστεύεται ότι είχε τον ρόλο του «ενηλίκου», προκειμένου να επιβλέπει μια εταιρεία που τότε διοικούνταν από τον πολύ νεαρό ιδρυτή της.

Σε συνεργασία με τον Ζούκερμπεργκ, η Σάντμπεργκ βοήθησε να αυξηθούν τα έσοδα του Facebook από τα 150 εκατ. δολάρια το 2007 σε περισσότερα από 3,7 δισ. δολάρια το 2011. Η εταιρεία μπήκε στο χρηματιστήριο ένα χρόνο μετά.

Το 2022, τη χρονιά που η Σάντμπεργκ παραιτήθηκε από τη θέση της COO, η Meta σημείωσε συνολικά ετήσια έσοδα 116,6 δισ. δολαρίων. Η τιμή της μετοχής της έχει ενισχυθεί πάνω από 860% από την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο, το 2012.

«Η Σέριλ δημιούργησε τη δραστηριότητά μας στις διαφημίσεις, προσέλαβε σπουδαίους ανθρώπους, σφυρηλάτησε τη διοικητική κουλτούρα μας και με δίδαξε πώς να διευθύνω μια εταιρεία», είχε γράψει ο Ζούκερμπεργκ σε ανάρτησή του στο Facebook τον Ιούνιο του 2022, όταν η Σάντμπεργκ ανακοίνωσε ότι θα αποχωρούσε από τη θέση της COO.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή