Αρχίσαμε να βλέπουμε την κανονικότητα, λέει η Λαγκάρντ

Αρχίσαμε να βλέπουμε την κανονικότητα, λέει η Λαγκάρντ

Ο κόσμος «ακροβατεί» μεταξύ ενός πιο ευνοϊκού οικονομικού περιβάλλοντος και μιας πληθώρας γεωπολιτικών κινδύνων

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τελευταίο πάνελ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός συγκέντρωσε ίσως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κόσμος «ακροβατεί» μεταξύ ενός πιο ευνοϊκού οικονομικού περιβάλλοντος και μιας πληθώρας γεωπολιτικών κινδύνων. Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ και οι συνομιλητές της συμφώνησαν ότι οι προοπτικές αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού και ανάκαμψης του παγκόσμιου εμπορίου ενθαρρύνουν τις επενδύσεις παρά τις απειλές του πολέμου και του λαϊκισμού. «Κανονικότητα – έχουμε αρχίσει να τη βλέπουμε», δήλωσε η κ. Λαγκάρντ στο ελβετικό θέρετρο, για να προσθέσει, όμως, ότι «δεν κατευθυνόμαστε προς την κανονικότητα».

Οι ομιλητές εμφανίστηκαν σχετικά αισιόδοξοι για τις παγκόσμιες προοπτικές, τονίζοντας την πιθανότητα να αποφευχθεί μια βαθιά ύφεση παρά την πρωτοφανή νομισματική σύσφιγξη που έχει επιβληθεί για να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός.

Μοναδικός αστερίσκος σε αυτή την αισιοδοξία είναι οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, οι οποίοι επικεντρώνονται κυρίως στους πολέμους στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, καθώς και στις εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ανησυχία εκφράστηκε, επίσης, και για τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στην Αϊόβα τη Δευτέρα, που τον έβαλε σε τροχιά διεκδίκησης του χρίσματος των Ρεπουμπλικανών.

Αρχίσαμε να βλέπουμε την κανονικότητα, λέει η Λαγκάρντ-1
Η καλύτερη προετοιμασία για πιθανή δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ είναι να κάνουμε εμείς τη δουλειά μας, υπερασπιζόμενοι τους εαυτούς μας, είπε στο Νταβός ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ.

«Υπάρχουν τόσο πολλές αβεβαιότητες – και φυσικά όλες οι εκλογές που βλέπουμε σε όλο τον κόσμο και το τι αποτελέσματα μπορεί να φέρουν», δήλωσε η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, Νγκόζι Οκόνζο-Ιβεάλα. Συμμερίστηκε, δε, την άποψη της Λαγκάρντ ότι ο κόσμος «ίσως κινείται προς την εξομάλυνση», η οποία όμως ταυτόχρονα σίγουρα «δεν είναι φυσιολογική».

Η προοπτική μιας δεύτερης προεδρίας του Τραμπ αναφέρθηκε συχνά κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο πάνελ. Η Λαγκάρντ κράτησε μια πιο δυναμική στάση λέγοντας ότι «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση», ενώ ταυτόχρονα τόνισε την ανάγκη για την ενίσχυση της Ευρώπης προς τη δημιουργία «μιας πραγματικής, ενιαίας αγοράς».

«Η καλύτερη προετοιμασία για πιθανή δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ είναι να κάνουμε εμείς τη δουλειά μας, υπερασπιζόμενοι τους εαυτούς μας», είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ. Περιέγραψε τη χώρα του ως «έναν κουρασμένο άνθρωπο», απορρίπτοντας τον χαρακτηρισμό «ασθενής» που της αποδόθηκε πρόσφατα εκ νέου. Ηταν επίσης πιο αισιόδοξος για την παγκόσμια οικονομία. «Πρόκειται για μια νέα κανονικότητα, για την οποία πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι», είπε. «Το 2023 μού έδωσε ελπίδα», πρόσθεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT