Aναθεώρηση προσδοκιών για μείωση επιτοκίων

Aναθεώρηση προσδοκιών για μείωση επιτοκίων

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα κυβερνητικά ομόλογα των ανεπτυγμένων οικονομιών παρέμειναν υπό πίεση την εβδομάδα που διανύσαμε, συνεχίζοντας να χάνουν μέρος των κερδών που κατέγραψαν τους τελευταίους δύο μήνες του 2023. Παράλληλα το δολάριο ενισχύθηκε, με την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να υποχωρεί κάτω από το επίπεδο του 1,09, παραμένοντας όμως στο διάστημα διαπραγμάτευσης των τελευταίων εβδομάδων 1,07-1,11.

Βασικό παράγοντα των εν λόγω εξελίξεων αποτέλεσε η σημαντική πτωτική αναθεώρηση των προσδοκιών των επενδυτών για μείωση των επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες σύντομα (η πιθανότητα που προεξοφλεί πλέον η προθεσμιακή αγορά για μείωση των επιτοκίων από τη Fed και την ΕΚΤ τον Μάρτιο έχει υποχωρήσει κοντά στο 50% και το 15% αντίστοιχα).

Μια σειρά οικονομικών στοιχείων από τις ΗΠΑ αποδείχθηκαν ισχυρότερα από τα αναμενόμενα, ιδίως αυτά που σχετίζονται με την καταναλωτική δαπάνη (π.χ. λιανικές πωλήσεις, αγορές αυτοκινήτων), η οποία αποτελεί την κινητήριο δύναμη ανάπτυξης της μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως. Κυρίως, όμως, τις τελευταίες ημέρες οι αγορές εστίασαν την προσοχή τους σε δηλώσεις πληθώρας αξιωματούχων της Fed και της ΕΚΤ που κατέστησαν σαφές ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν βιάζονται να προχωρήσουν σε μείωση των επιτοκίων, καθώς χρειάζονται κάποιο χρόνο για πειστικές αποδείξεις ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε σταθερή πορεία επιστροφής προς τον στόχο τους.

Πράγματι, ο κύριος δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη, παρά την επιβράδυνση των τελευταίων μηνών –3,4% και 2,9% ετησίως τον Δεκέμβριο–, παραμένει πάνω από τον στόχο των τραπεζών.

Παράλληλα, οι πιέσεις στον δομικό πληθωρισμό παραμένουν πιο επίμονες (3,9% στις ΗΠΑ και 3,4% στην Ευρωζώνη). Οι τιμές των υπηρεσιών ενδέχεται να διατηρηθούν σε σχετικά υψηλά επίπεδα, καθώς η όποια χαλάρωση των συνθηκών στις αγορές εργασίας τους επόμενους μήνες αναμένεται να είναι σχετικά περιορισμένη, συμβάλλοντας πιθανότατα στη διατήρηση ρυθμού αύξησης των μισθών πάνω από τα επίπεδα που θεωρούνται συμβατά με τον στόχο πληθωρισμού των κεντρικών τραπεζών. Ιδιαίτερα ανησυχητικό όμως είναι το ενδεχόμενο η πτωτική πορεία στις τιμές των αγαθών, η οποία αποτέλεσε τον βασικό παράγοντα υποχώρησης του δομικού πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες, να ανακοπεί, μετά τις σημαντικές αυξήσεις στο κόστος μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων τις τελευταίες εβδομάδες λόγω της γεωπολιτικής αναταραχής στην Ερυθρά Θάλασσα.

*EUROBANK RESEARCH

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή