Οι πρωταγωνιστές του Νταβός

Οι πρωταγωνιστές του Νταβός

Τεχνητή νοημοσύνη, κράτη του Περσικού Κόλπου και η Ινδία έκλεψαν την παράσταση στο φετινό φόρουμ

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία εβδομάδα κάθε Ιανουάριο το Νταβός προσφέρει ένα αυτοσχέδιο βαρόμετρο για το πώς μεταβάλλεται η δύναμη στην παγκόσμια οικονομία. Φέτος εκπρόσωποι από τη Μέση Ανατολή και την Ινδία έκαναν θραύση, προβάλλοντας τον αντίστοιχο πλούτο και την απήχησή τους ως επενδυτές – σαν ένας παραμορφωτικός καθρέφτης στο λούνα παρκ, που δίνει υπερβολικές διαστάσεις στα πράγματα. Από πλευράς Ινδίας, τουλάχιστον πέντε από τα κρατίδιά της εκπροσωπούνταν, συμπεριλαμβανομένης της Μαχαράστρα και του Ταμίλ Ναντού, μαζί με μεγάλες εταιρείες όπως η Infosys και η Wipro. Ηταν μια επίδειξη της προθυμίας της Ινδίας να προσελκύσει επενδύσεις από αμερικανικές εταιρείες, όπως η Apple και η Tesla, οι οποίες επιδιώκουν να μειώσουν την εξάρτησή τους από την Κίνα.

Ο Ινδός υπουργός Πληροφορικής, όπως δήλωσε στο Reuters, αναμένει ετήσιες άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα άνω των 100 δισ. δολαρίων τα επόμενα χρόνια, εν συγκρίσει με τα 71 δισ. δολάρια το 2022-2023. Με ανάλογη αυτοπεποίθηση εμφανίστηκαν και τα κράτη του Κόλπου, ανεξαρτήτως της αβεβαιότητας που προκλήθηκε από τη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Η Σαουδική Αραβία δεν επιδιώκει μόνο να επενδύσει τον πετρελαϊκό της πλούτο στο εξωτερικό, αλλά και να προσελκύσει πολυεθνικές εταιρείες, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τουρίστες. Αντίθετα, η Κίνα έκανε υποτονική εντύπωση, δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός της Λι Κιανγκ ταξίδεψε στο Νταβός για να δηλώσει μόνο ότι η χώρα του είναι ανοιχτή στις επιχειρήσεις και δεν αποτελεί κίνδυνο.

Ακόμη ένα φλέγον θέμα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ήταν η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ). Επικεφαλής των μεγάλων εταιρειών συγκεντρώθηκαν πίσω από κλειστές πόρτες να συζητήσουν τις ευκαιρίες και τους κινδύνους που ενέχουν οι αυτοδίδακτοι υπολογιστές, αν και ορισμένοι συμμετέχοντες παραδέχθηκαν ότι περισσότερο σάστισαν παρά διαφωτίστηκαν. Βέβαια, οι τεχνολογικές εταιρείες των ΗΠΑ επισήμαναν τα ήδη απτά οφέλη από την ανάπτυξη των γλωσσικών μοντέλων της ΑΙ, που βοηθούν στη σύνταξη κώδικα λογισμικού, για παράδειγμα, και στον χειρισμό ερωτημάτων ενός γραφείου εξυπηρέτησης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Αλτμαν, είχε μεγάλη ζήτηση, όπως και ο επικεφαλής της Microsoft, Σάτια Ναντέλα. Ο όμιλός του των 3 τρισ. δολαρίων χρηματοδοτεί σε μεγάλο βαθμό την OpenAI. Η ικανότητα των τεχνολογικών κολοσσών να ξοδεύουν τεράστια ποσά για την εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης και στη συνέχεια να προσφέρουν υπηρεσίες σε εκατοντάδες εκατομμύρια πελάτες, σημαίνει ότι αυτοί οι γίγαντες πιθανότατα θα αποκομίσουν ένα μεγάλο μέρος από τα οικονομικά οφέλη της νέας τεχνολογίας. Τέλος, άλλα στελέχη ανησυχούν για το αν ο καταστροφικός αντίκτυπος της τεχνολογίας στις χαμηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας θα επιδεινώσει την ανισότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή