Startup τεχνητής νοημοσύνης έκλεψε την παράσταση στο Νταβός

Startup τεχνητής νοημοσύνης έκλεψε την παράσταση στο Νταβός

Μεγάλο ενδιαφέρον για την τεχνολογία της γαλλικής νεοφυούς Mistral

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις νέοι άνθρωποι, πρώην επιστήμονες ερευνητές των Meta και Google, οι Αρθουρ Μενς, Τιμοτέ Λακρουά και Γκιγιόμ Λαμπλ, ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν τη νεοφυή εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Mistral (όνομα βορειοδυτικού ανέμου στη νότια Γαλλία, που πέρασε και σ’ εμάς ως μαϊστράλι). Και κατόρθωσαν να προσελκύσουν όλα τα βλέμματα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ αυτής της εβδομάδας, όπου οι συζητήσεις για την τεχνητή νοημοσύνη δέσποσαν. Τα σχετικά αναφέρονται σε δημοσίευμα των Financial Times, στους οποίους υψηλόβαθμα στελέχη τριών μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας είπαν ότι το πιο πρόσφατο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης της Mistral ήταν ένα από τα καλύτερα διαθέσιμα προϊόντα, σύμφωνα με τεχνική αξιολόγηση απόδοσης. Ακόμη περισσότερο, στέλεχος αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού –από όσους συγκροτούν την ευάριθμη ομάδα των Big Tech– παρατήρησε ότι η εννέα μηνών Mistral έκανε «θαυμάσια δουλειά» ανταγωνιζόμενη εξελιγμένα μοντέλα κατασκευασμένα από μεγάλες αμερικανικές εταιρείες τύπου OpenAI και η Google.

Το ενδιαφέρον για την τεχνολογία της γαλλικής νεοφυούς Mistral αμφισβητεί την επικρατούσα άποψη πως ο αγώνας για την κυριαρχία της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης (ήτοι των συστημάτων που μπορούν να «εκτοξεύσουν» μέσα σε δευτερόλεπτα ένα κείμενο, μιντιακό περιεχόμενο ή έναν κώδικα) έχει γίνει μια αμφίδρομη μάχη μεταξύ Google και Microsoft OpenAI. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο τελευταίες έχουν συμπήξει συμμαχία, ξεκινώντας με μια αρχική επένδυση 1 δισ. δολαρίων του 2019 στην OpenAI, η οποία ιδρύθηκε το 2015 – συνολικά οι επενδύσεις ξεπερνούν τα 10 δισ. δολάρια. Στην Ευρώπη και αλλού, το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη Mistral έχει επαναφέρει τη συζήτηση για την πιθανότητα οι μελλοντικές νεοφυείς του κλάδου να είναι σε θέση να εξασφαλίσουν σημαντικό μερίδιο μιας ταχέως αναπτυσσόμενης αγοράς, δεδομένου ότι το κόστος ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης μειώνεται σταθερά, όπως αναφέρει η εφημερίδα Financial Times. Η Mistral, συγκεκριμένα, κατασκευάζει μεγάλα μοντέλα γλώσσας, που τροφοδοτούν τα παραγωγικά προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης, όπως τα chatbots. Επιπλέον, εξασφάλισε αποτίμηση 2 δισ. ευρώ τον περασμένο μήνα σε ένα γύρο χρηματοδότησης αξίας περίπου 400 εκατ. ευρώ, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν βρίσκεται ενώπιον αντιπάλων πολύ πιο γενναιόδωρα χρηματοδοτούμενων. Ανάμεσά τους η OpenAI, η δημιουργός του ChatGPT, το οποίο εκτιμάται ότι αξίζει 86 δισ. δολάρια. Πάντως, η γαλλική νεοφυής επιχείρηση υποστηρίζεται από βαρέων βαρών πρεσβευτές της Σίλικον Βάλεϊ, όπως οι General Catalyst και Andreessen Horowitz.

Αυτήν την εβδομάδα, η Mistral παρουσίασε τη Nvidia, που θεωρείται η κορυφαία εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών AI παγκοσμίως, ως επενδύτρια και στρατηγική συνεργάτιδά της.

Επιπροσθέτως, αυτήν την εβδομάδα η Mistral παρουσίασε τη Nvidia, που θεωρείται η κορυφαία εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών τεχνητής νοημοσύνης παγκοσμίως, ως επενδύτρια και στρατηγική συνεργάτιδά της. Ο Φλοριάν Μπρεσάν, γενικός διευθυντής επιχειρήσεων της Mistral, υπογράμμισε στους FT ότι το να προσεταιριστεί η εταιρεία του τη Nvidia της δίνει πρόσβαση στις τελευταίες καινοτομίες της για τους ημιαγωγούς. Εν τω μεταξύ, προσφάτως, ο Σατιά Ναντελά, διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, χαρακτήρισε τη Mistral με έδρα το Παρίσι σαν μία από τις καινοτόμους εταιρείες που δημιούργησαν τεχνητή νοημοσύνη στην πλατφόρμα Azure. Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω σχόλιο έγινε ανεξαρτήτως του ότι ο κολοσσός της Microsoft έχει διοχετεύσει 13 δισ. δολάρια στην OpenAI μέχρι σήμερα, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη επενδύτριά της. «Οι εταιρείες δεν μπορούν να βασίζονται σε έναν μόνο προμηθευτή», είπε στους Financial Times ο Μπρεσάν της Mistral. Και πρόσθεσε: «Συνεργαζόμαστε με μεγάλες εταιρείες. Εχουμε αυτήν τη στιγμή αναπτύξει 10 μοντέλα ιδεών σε συνεργασία με εταιρείες σε όλο τον κόσμο, και όχι μόνο στη Γαλλία. Το ήμισυ της χρήσης της πλατφόρμας μας προέρχεται από τις ΗΠΑ, κάτι που δεν αποτελεί έκπληξη, ούσα ωριμότερη αγορά».

Η εταιρεία αποτελεί παράδειγμα του τρέχοντος διαχωρισμού στην κοινότητα της τεχνητής νοημοσύνης μεταξύ μοντέλων ανοιχτού και κλειστού κώδικα ή μεταξύ συστημάτων των οποίων οι τεχνικές λεπτομέρειες είναι γνωστές σε τρίτους, σε σύγκριση με εκείνα που παραμένουν αποκλειστικά διαθέσιμα για μία μόνο εταιρεία. Η Mistral, της οποίας οι ιδρυτές συνέβαλαν στη δημιουργία του μοντέλου LLAMA, ανοιχτού κώδικα της Meta, επισημαίνει ότι αυτό θα της δώσει ένα πλεονέκτημα ως προς τις εταιρείες που πρέπει να δημιουργήσουν λογισμικό με κατά παραγγελίαν χαρακτηριστικά. Τα μοντέλα ανοικτού κώδικα ήταν ιδιαίτερα ελκυστικά για κρατικές υπηρεσίες ή αμυντικές εταιρείες ή τράπεζες, που ήθελαν να πειραματιστούν με τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη αλλά δεν μπορούσαν να το κάνουν με ιδιόκτητο λογισμικό για λόγους συμμόρφωσης, δήλωσε εν κατακλείδι ο Φλοριάν Μπρεσάν της Mistral.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή