DBRS: Τη μεγαλύτερη μείωση κόκκινων δανείων έχουν οι ελληνικές τράπεζες

DBRS: Τη μεγαλύτερη μείωση κόκκινων δανείων έχουν οι ελληνικές τράπεζες

Το 2024 θα είναι ένα πιο δύσκολο έτος για την απόδοση του ενεργητικού των ελληνικών αλλά και των ευρωπαϊκών τραπεζών γενικότερα

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ελληνικές συστημικές τράπεζες κατέγραψαν τη μεγαλύτερη μείωση στους δείκτες κόκκινων δανείων στην Ευρώπη το εννεάμηνο του 2023, μια τάση η οποία εκτιμάται πως συνεχίστηκε και στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, όπως σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης Morningstar DBRS. Ωστόσο προειδοποιεί πως το 2024 θα είναι ένα πιο δύσκολο έτος για την απόδοση του ενεργητικού των ελληνικών, αλλά και των ευρωπαϊκών τραπεζών γενικότερα, καθώς η περαιτέρω κλιμάκωση των γεωπολιτικών συγκρούσεων θα μπορούσε να «μεταφραστεί» σε ένα περιβάλλον υψηλότερων και για μεγαλύτερο διάστημα επιτοκίων, οδηγώντας σε υψηλότερα NPLs και αντιστρέφοντας έτσι τη θετική τάση του περασμένου έτους.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει ο DBRS, τα NPLs στο σύνολο των ευρωπαϊκών τραπεζών που παρακολουθεί, ανήλθαν σε 341 δισ. ευρώ στο τέλος του τρίτου τριμήνου 2023, μειωμένα κατά 0,9% σε ετήσια βάση. Ωστόσο, σημειώθηκε κάποια διαφοροποίηση της απόδοσης από χώρες που είχαν παραδοσιακά υψηλά NPLs, καθώς συνέχισαν να τα μειώνουν με έντονο ρυθμό κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, χάρη στις εσωτερικές κινήσεις, στις πωλήσεις και τις υψηλότερες διαγραφές.

Ειδικότερα, οι τράπεζες στην Ελλάδα κατέγραψαν τη μεγαλύτερη μείωση μη εξυπηρετούμενων δανείων το εννεάμηνο του 2023, κατά 24,7% σε ετήσια βάση, ακολουθούμενες από τις τράπεζες της Πορτογαλίας (μείωση 21,4%), της Ιρλανδίας (17,5%), της Ιταλίας (16,7%) και της Ισπανίας (2,5%). Οπως ωστόσο παρατηρεί ο DBRS, σημειώθηκε αύξηση των NPLs σε χώρες που παραδοσιακά είχαν τους χαμηλότερους δείκτες στην Ευρώπη, δηλαδή τη Γερμανία και τη Γαλλία. Επιπλέον, οι τράπεζες σε χώρες με παραδοσιακά υψηλά NPLs τα μείωσαν κατά 10,2% σε μέσο όρο συνολικά το τρίτο τρίμηνο του 2023 σε ετήσια βάση, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με την αύξηση των NPLs κατά 6,7% στο σύνολο των τραπεζών στις άλλες χώρες.

Ο οίκος αναμένει ότι η ανθεκτικότητα της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων των ευρωπαϊκών τραπεζών θα συνεχιστεί και στα αποτελέσματα του δ΄ τριμήνου. Ωστόσο, η ανάπτυξη στην περιοχή της Ευρώπης έχει αποδυναμωθεί, ενώ η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα θα μπορούσε επίσης να έχει αρνητικό αντίκτυπο στον ευρωπαϊκό πληθωρισμό.

Περαιτέρω κλιμάκωση των γεωπολιτικών συγκρούσεων θα μπορούσε να οδηγήσει την ΕΚΤ να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλά για μεγαλύτερο διάστημα, όπως εκτιμά. Συνεπώς, εν μέσω αυτού του ολοένα και πιο απαιτητικού λειτουργικού περιβάλλοντος, ο DBRS συνεχίζει να αναμένει σταδιακή επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού των ευρωπαϊκών τραπεζών το 2024.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT