Αυστραλία: Kαταργεί τη «χρυσή βίζα» σε επενδυτές

Αυστραλία: Kαταργεί τη «χρυσή βίζα» σε επενδυτές

Οι επικριτές του προγράμματος υποστήριζαν ότι άνοιγε διάπλατα τις πύλες σε Κινέζους εκατομμυριούχους

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Αυστραλία καταργεί τη λεγόμενη «χρυσή βίζα», η οποία παρείχε δικαίωμα διαμονής σε πλούσιους επενδυτές από το εξωτερικό. Σχεδιασμένο για να προσελκύει ξένες επιχειρήσεις, το πρόγραμμα «κόπηκε» στο πλαίσιο μιας γενικής αναθεώρησης του μεταναστευτικού. Οι επικριτές του υποστήριζαν εδώ και καιρό ότι το σχέδιο χρησιμοποιήθηκε από «διεφθαρμένους αξιωματούχους» και εγκληματικές οργανώσεις. «Είναι προφανές εδώ και χρόνια ότι αυτή η βίζα δεν προσφέρει αυτό που χρειάζεται η χώρα και η οικονομία μας. Η επενδυτική βίζα είναι μία από τις πολλές πτυχές του συστήματος που μεταρρυθμίζονται για να δημιουργήσουν ένα σύστημα που θα αποδώσει καρπούς», είπε η υπουργός Εσωτερικών Κλερ Ο’Νιλ.

Τον Δεκέμβριο η κεντροαριστερή Εργατική κυβέρνηση της Αυστραλίας παρουσίασε ένα νέο σχέδιο μετανάστευσης με στόχο να μειώσει τον αριθμό των νέων αφίξεων στη χώρα στα επίπεδα προ πανδημίας. Επικεντρώθηκε, επίσης, στη δημιουργία περισσότερων αδειών εισόδου για ειδικευμένους εργαζομένους που θα είναι σε θέση «να συνεισφέρουν στην Αυστραλία» και θα μπορέσουν να καλύψουν τα αυξανόμενα κενά στην οικονομία της έκτης μεγαλύτερης χώρας του κόσμου.

Σε αντίθεση με άλλα συστήματα, η «χρυσή βίζα» της Αυστραλίας δεν απαιτούσε από τους ανθρώπους να μιλούν ή να μάθουν την αγγλική γλώσσα και δεν είχε κανένα όριο ηλικίας. Ηταν υποχρεωτικό, ωστόσο, για τα άτομα που αναζητούσαν μόνιμη διαμονή να επενδύσουν συνολικά στη χώρα 5 εκατ. δολάρια. Οι επικριτές του προγράμματος υποστήριζαν εδώ και καιρό ότι άνοιγε διάπλατα τις πύλες σε Κινέζους εκατομμυριούχους, οι οποίοι αποτελούσαν περισσότερο από το 85% των αιτήσεων που εγκρίθηκαν πέρυσι.

Οπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, στην εν λόγω βίζα δόθηκε ο αριθμός 888, που σημαίνει «τριπλή καλή τύχη» στην κινεζική αριθμολογία. Το Πρόγραμμα Επιχειρηματικής Καινοτομίας και Επενδύσεων (BIIP) που εγκαινιάστηκε για πρώτη φορά το 2012 από τον τότε υπουργό Μετανάστευσης και Ιθαγένειας Κρις Μπόουεν, χωρίστηκε αρχικά σε δύο κατηγορίες, στη ροή επιχειρηματικής καινοτομίας και στις ροές επενδυτών. Από τότε, περισσότεροι από 100.000 αλλοδαποί μετανάστες έκαναν χρήση του προγράμματος για να αποκτήσουν διαμονή στη χώρα.

Την κίνηση για την κατάργηση της «χρυσής βίζας» χαιρέτισε και το αυστραλιανό παράρτημα της Διεθνούς Διαφάνειας: «Για πάρα πολύ καιρό διεφθαρμένοι αξιωματούχοι και κλεπτοκράτες χρησιμοποιούσαν χρυσές βίζες ως όχημα για να σταθμεύσουν τα παράνομα κεφάλαιά τους στην Αυστραλία και να κρύβουν έσοδα εγκλήματος», ανέφερε εκπρόσωπός της. Το 2016, μια κυβερνητική έρευνα εξέφρασε ανησυχίες ότι «βοηθούσε στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και σε άλλες κακόβουλες δραστηριότητες», ενώ το 2022 ο Τύπος της χώρας έγραψε ότι μέλη του καθεστώτος Χουν Σεν της Καμπότζης ήταν μεταξύ εκείνων που επωφελήθηκαν.

Η Αυστραλία ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο ακύρωσε ένα πρόγραμμα που προσέφερε γρήγορη παραμονή στους πλούσιους το 2022, λόγω ανησυχίας για την εισροή παράνομων ρωσικών χρημάτων. Τα λεγόμενα συστήματα «χρυσής βίζας» έχουν επίσης τεθεί υπό έλεγχο στη Μάλτα, η οποία χορηγεί γρήγορα υπηκοότητα σε πλούσιους υπηκόους εκτός Ε.Ε., με τις Βρυξέλλες να έχουν εκφράσει ανησυχίες για τον κίνδυνο ξεπλύματος χρήματος, φοροδιαφυγής και διαφθοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή