Πτώση τιμών σε ηλεκτρική ενέργεια και αέριο στην Ευρώπη

Πτώση τιμών σε ηλεκτρική ενέργεια και αέριο στην Ευρώπη

Αιτία το ρεκόρ παραγωγής ΑΠΕ και τα μεγάλα αποθέματα του ορυκτού καυσίμου

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτωτικά κινούνται οι ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του φυσικού αερίου να υποχωρούν σε χαμηλό έξι μηνών, καθώς μια νέα καταιγίδα στον Ατλαντικό ανέβασε τη θερμοκρασία σε επίπεδα εκτός εποχής και οδήγησε στα ύψη την παραγωγή αιολικής ενέργειας. Ειδικότερα τα συμβόλαια αναφοράς για το φυσικό αέριο (TTF) μειώθηκαν έως και 6,4% χθες το πρωί, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο, ενώ οι ενδοσυνεδριακές χονδρικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία και στη Γαλλία έπεσαν κάτω από το μηδέν για αρκετές ώρες. Οι τιμές, σημειωτέον, γίνονται αρνητικές όταν η προσφορά ξεπερνάει τη ζήτηση.

Αν και οι άνεμοι που προκάλεσε η καταιγίδα «Isha» έφεραν προβλήματα στα ταξίδια σε ολόκληρη τη Βόρεια Ευρώπη, καθώς και διακοπές ρεύματος σε ορισμένες περιοχές, η αυξημένη παραγωγή αιολικής ενέργειας προσφέρει μεγάλη ανάσα για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης μετά το πρόσφατο κύμα ψύχους. Ορισμένα μετεωρολογικά μοντέλα δείχνουν ότι ο καιρός θα είναι ασυνήθιστα ήπιος μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου. Η Ευρώπη επωφελείται από τις εγκαταστάσεις-ρεκόρ ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πέρυσι, σε συνδυασμό με τα τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου και έναν σχετικά ήπιο χειμώνα, εκτός από μερικά διαλείμματα ψύχους. Καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, η ζήτηση φυσικού αερίου για θέρμανση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να μειωθεί, συμβάλλοντας στη διατήρηση των τιμών ενέργειας υπό έλεγχο μετά μια πρόσφατη άνοδο.

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από σκανδιναβική αιολική ενέργεια αυξήθηκε σε ρεκόρ 25.723 μεγαβάτ, σύμφωνα με στοιχεία δικτύου που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg. Η αιολική παραγωγή στη Γερμανία οδεύει προς νέο ρεκόρ, ξεπερνώντας το προηγούμενο υψηλό που είχε επιτευχθεί λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. Και στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι κάτω από το υψηλό του Δεκεμβρίου, αλλά εξακολουθούσε να καλύπτει περίπου το 50% του συνολικού ενεργειακού μείγματος της χώρας νωρίς τη Δευτέρα, με το φυσικό αέριο να συνεισφέρει μόνο το 20% περίπου, όπως δείχνουν τα στοιχεία του δικτύου. «Οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου έχουν υποχωρήσει σημαντικά, κυρίως επειδή ο φετινός χειμώνας ήταν σε μεγάλο βαθμό πιο ήπιος από το κανονικό. Η Ευρώπη θα πρέπει να ξεπεράσει αυτόν τον χειμώνα με αρκετό φυσικό αέριο στις αποθήκες της», σύμφωνα με ενεργειακούς αναλυτές της Citigroup. Ενδοσυνεδριακά, η χονδρική τιμή ρεύματος υποχώρησε έως και στα -14,88 ευρώ ανά μεγαβατώρα στη Γερμανία και στα -15,20 ευρώ ανά μεγαβατώρα στη Γαλλία, σύμφωνα με τις τιμές στην Epex Spot SE. Οι ημερήσιες τιμές φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν κατά 5,3%. Και το ολλανδικό φυσικό αέριο αναφοράς διαπραγματευόταν χθες το πρωί κατά 4,7% χαμηλότερα, στα 27,10 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

«Βουτιά» στις χονδρικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε Γερμανία και Γαλλία, με την προσφορά να ξεπερνάει τη ζήτηση.

Η πτώση καταγράφεται παρά το γεγονός ότι οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή εξακολουθούν να βρίσκονται στο «κόκκινο», εξέλιξη που προκάλεσε ράλι στις τιμές του φυσικού αερίου τον Οκτώβριο. «Το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο φαίνεται να μη λαμβάνει υπόψη τον κίνδυνο να κλιμακωθεί ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς σε περιφερειακή σύγκρουση εν μέσω ισχυρών αποθεμάτων, άφθονης προσφοράς και αδύναμης βιομηχανικής ζήτησης», τόνισε ο αναλυτής του Bloomberg Intelligence Πατρίσιο Αλβάρες.

Τα αποθέματα αερίου στην Ευρώπη βρέθηκαν στο στόχαστρο κερδοσκόπων μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα να αρχίσουν να μειώνονται οι προμήθειες στις οποίες βασιζόταν ιστορικά το μπλοκ. Σε απάντηση, η Ε.Ε. αύξησε τα αποθέματα φυσικού αερίου για να ενισχύσει την ενεργειακή της επάρκεια τους χειμώνες. Παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας ότι θα μπορούσε να δυσκολευτεί να αναπληρώσει τα αποθέματά της, η Γηραιά Ηπειρος βρέθηκε σε άνετη θέση τους τελευταίους χειμώνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT