Λιγότερες ώρες εργασίας, υψηλότερη παραγωγικότητα

Λιγότερες ώρες εργασίας, υψηλότερη παραγωγικότητα

Στην Ολλανδία, όπου η μέση εργάσιμη εβδομάδα είναι μόλις 32 ώρες, το ωριαίο ΑΕΠ είναι σημαντικά υψηλότερο από εκείνο της Βρετανίας και της Γερμανίας

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η λιγότερη εργασία μπορεί να είναι το «κλειδί» για την παραγωγή περισσότερων αγαθών. Εταιρείες, συμπεριλαμβανομένου του γίγαντα των 88 δισ. δολ. της EssilorLuxottica, η οποία κατασκευάζει γυαλιά, αλλά και του κολοσσού των 106 δισ. δολ. της Unilever με την πληθώρα των καταναλωτικών αγαθών, πειραματίζονται με μικρότερης διάρκειας εργάσιμες εβδομάδες.

Τα πιλοτικά προγράμματα οδήγησαν σε αυξήσεις εσόδων και απότομες μειώσεις στα ποσοστά εργασιακής εξουθένωσης και παραιτήσεων. Είναι ένας τρόπος για τους διευθύνοντες συμβούλους να κρατούν υπό έλεγχο τους μισθούς, ενώ κάνουν το προσωπικό τους χαρούμενο αφήνοντάς του ελεύθερο χρόνο να ξοδέψει πιο πολλά. Οταν η μικροσκοπική Ισλανδία πρωτοστάτησε στο πείραμα της τετραήμερης εργάσιμης εβδομάδας το 2015 και με διάρκεια τεσσάρων ετών, ανοίγοντας τον δρόμο για μείωση των ωρών εργασίας για τους περισσότερους πολίτες της, οι μεγαλύτερες χώρες και οι μεγάλες εταιρείες σχεδόν δεν το έβλεπαν.

Ο όλεθρος που προκάλεσε η πανδημία στις παραδοσιακές εργασιακές πρακτικές, ωστόσο, οδήγησε ορισμένους επικεφαλής ομίλων και πολιτικούς να το επανεξετάσουν. Ομως, όσες επιχειρήσεις δοκιμάζουν το μοντέλο το προσεγγίζουν με διαφορετικό τρόπο. Κάποιες επιλέγουν λιγότερες αλλά μεγαλύτερες εργάσιμες ημέρες και άλλες εξασφαλίζουν απόλυτη μείωση των ωρών εργασίας.

Τον Οκτώβριο του 2022, για παράδειγμα, έπειτα από εκκλήσεις της ιαπωνικής κυβέρνησης για καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, η Panasonic εφάρμοσε πιο ευέλικτο σύστημα με πιο περιορισμένης διάρκειας εβδομάδα σε πάνω από 60.000 υπαλλήλους στην Ιαπωνία. Μεταξύ των πολλών επιλογών που τους προσφέρει, δημοφιλέστερη αποδείχθηκε αυτή που τους επέτρεπε να συμπιέσουν τις ώρες εργασίας τους σε τέσσερις μεγαλύτερες ημέρες με τον ίδιο μισθό.

Η κατασκευάστρια σπορ αυτοκινήτων Lamborghini σχεδιάζει να εισαγάγει πιο ευέλικτες εργάσιμες εβδομάδες σε μια μονάδα παραγωγής 2.000 ατόμων στη βόρεια Ιταλία, η πρώτη ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία που έκανε το βήμα αυτό. Οι εργαζόμενοι θα μπορούν να εναλλάσσουν τις τετραήμερες εβδομάδες με τις πενθήμερες, ανάλογα με τη διάταξη των βαρδιών τους, με αποτέλεσμα 22 με 31 λιγότερες εργάσιμες ημέρες τον χρόνο με ίδιες αποδοχές και καλύτερα κίνητρα παραγωγικότητας.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι τείνουν να αρέσκονται στην ιδέα. Στη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, την Intesa Sanpaolo, η οποία από τον Ιανουάριο του 2023 προσφέρει στο προσωπικό τη δυνατότητα να εργάζεται εννέα ώρες την ημέρα τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, το 70% των δικαιούχων ή περίπου 40.000 υπάλληλοι τη μονιμοποίησαν. Η ιδέα βρίσκει απήχηση και στη διοίκηση. Ενα εξαμηνιαίο πιλοτικό πρόγραμμα το 2022 στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε ότι οι 61 μικρές επιχειρήσεις που συμμετείχαν είχαν μέση αύξηση εσόδων 35% σε σχέση με την περίοδο Ιουνίου – Δεκεμβρίου 2021. Βέβαια, δεν είναι όλα ρόδινα.

Η εξεύρεση ενός αποτελεσματικού εκ περιτροπής συστήματος, ενώ διατηρείται η ίδια προσφορά προϊόντων και υπηρεσιών, μπορεί να είναι δύσκολη, ειδικά σε μικρές εταιρείες. Τελικά το μεγαλύτερο όφελος μπορεί να το εισπράξει η ίδια η οικονομία. Στην Ολλανδία, όπου η μέση εργάσιμη εβδομάδα έχει ήδη πέσει σε μόλις 32 ώρες, το ωριαίο ΑΕΠ φθάνει τα 80 δολάρια, σημαντικά υψηλότερο από τα 59 δολάρια στη Βρετανία με 36 εργάσιμες ώρες την εβδομάδα, σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας. Η Γερμανία και η Δανία, τέλος, όπου είναι 34 οι ώρες εργασίας εβδομαδιαίως, εμφανίζουν ΑΕΠ ανά ώρα 68 και 78 δολάρια, αντιστοίχως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή