ΕΦΚΑ: Προς επανυπολογισμό οι συντάξεις 7.000 μηχανικών

ΕΦΚΑ: Προς επανυπολογισμό οι συντάξεις 7.000 μηχανικών

Το ΣτΕ έκρινε παράνομο τον τρόπο υπολογισμού της προσαύξησης στο ανταποδοτικό σκέλος της σύνταξης

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παράνομο έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) τον τρόπο υπολογισμού της προσαύξησης στο ανταποδοτικό σκέλος της σύνταξης περίπου 7.000 μηχανικών, ασφαλισμένων στο τέως ΤΣΜΕΔΕ. Στην πράξη το ανώτατο δικαστήριο έκρινε πως μια υπουργική απόφαση του 2018, με την υπογραφή του τότε υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσου Πετρόπουλου, όχι μόνο προβλέπει τον υπολογισμό αυτής της παροχής με διαφορετικό τρόπο από ό,τι η ισχύουσα διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου, αλλά και ότι δεν έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ετσι, το ΣτΕ έκρινε επίσης ότι οι συνταξιοδοτικές αποφάσεις που αφορούν τη συνταξιοδότηση των συγκεκριμένων ασφαλισμένων στηρίχθηκαν «σε ανυπόστατη πράξη».

Στην ουσία, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης που εκπροσώπησε τους συνταξιούχους, το ΣτΕ με ομόφωνη και αμετάκλητη απόφαση έκρινε ότι πρέπει αυτές οι συνταξιοδοτικές πράξεις να επιστρέψουν στον ΕΦΚΑ, να επανυπολογιστούν και να διορθωθούν οι όποιες, σημαντικές μισθολογικές διαφορές υπάρχουν. Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις, σε πολλές περιπτώσεις ενδέχεται το υπερβάλλον ποσό που πρέπει να καταβληθεί στους δικαιούχους να ξεπερνάει και τα 500 ευρώ ανά σύνταξη. Στις περιπτώσεις των συνταξιούχων του τ. ΤΣΜΕΔΕ βέβαια, που προέρχονται από το Δημόσιο, εκτιμάται ότι θα υπάρξουν μειώσεις στις συντάξεις.

Ουσιαστικά, η απόφαση κρίνει «ανυπόστατη» την υπουργική απόφαση που εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2018 από τον τότε υφυπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο και εφαρμόζεται μέχρι σήμερα από τον ΕΦΚΑ. Γι’ αυτόν τον λόγο, άλλωστε, σύμφωνα με τον κ. Αποστολίδη, προκύπτουν εύλογα τόσο προς την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας όσο και προς τη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ τα παρακάτω φλέγοντα ζητήματα:

α) Θα προβεί η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ σε ανάκληση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων και στην έκδοση νέων, συμμορφούμενη με το διατακτικό των αποφάσεων του ΣτΕ;

β) Θα συνεχίσει ο e-ΕΦΚΑ να εκδίδει παράνομες συνταξιοδοτικές πράξεις στην ως άνω κατηγορία των συνταξιούχων μετά τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ;

Οπως προκύπτει και το εύλογο συμπέρασμα ότι η απόφαση του ΣτΕ «αποτελεί ένα πραγματικό ράπισμα στην πολιτεία ως προς τον τρόπο που νομοθετεί σε κρίσιμα και μείζονος ενδιαφέροντος ζητήματα», καταλήγει ο γνωστός νομικός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή