Οι Αμερικανοί μένουν πιο πολλά χρόνια με τους γονείς

Οι Αμερικανοί μένουν πιο πολλά χρόνια με τους γονείς

Το 57% των νέων έως 25 ετών ζει στο πατρικό σπίτι, σύμφωνα με έρευνα

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι γονείς πάντα στήριζαν τα παιδιά τους στο ταξίδι της ενηλικίωσης, από τη χρηματοδότηση ενός γάμου μέχρι τη βοήθεια για την αγορά σπιτιού. Ο οικονομικός «ομφάλιος λώρος» όμως φαίνεται πως κόβεται πολύ πιο αργά, όπως διαπιστώνει νέα μελέτη για τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα πορίσματά της, οι γονείς εξακολουθούν να χρηματοδοτούν τα παιδιά τους ακόμη και όταν φτάσουν στην ωριμότητα, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των νεαρών ενηλίκων που εξακολουθούν να ζουν στο πατρικό τους.

Πιο συγκεκριμένα, περίπου 59% των γονέων δήλωσαν ότι βοήθησαν οικονομικά τα ενήλικα παιδιά τους πέρυσι, σύμφωνα με την έκθεση από το Ερευνητικό Κέντρο Pew που επικεντρώθηκε σε ενηλίκους κάτω των 35 ετών. Επιπλέον, περισσότεροι νεαροί ενήλικες (κάτω των 25 ετών) ζουν με τους γονείς τους, σε ποσοστό 57% έναντι 53% που ήταν το 1993.

Η γονική υποστήριξη συνεχίζεται επί μακρόν, επειδή οι νεότερες γενιές χρειάζονται πλέον περισσότερο χρόνο για να φτάσουν σε πολλά ορόσημα της ζωής των ενηλίκων, διαδικασία πολύ πιο ακριβή από ό,τι ήταν για τις προηγούμενες γενιές, συγκλίνουν οικονομολόγοι και ερευνητές. Υπάρχει επίσης μεγαλύτερο χάσμα πλούτου μεταξύ των ηλικιωμένων Αμερικανών και των νεότερων, γεγονός που σημαίνει ότι ορισμένοι γονείς έχουν περισσότερα μέσα να βοηθήσουν. Εν ολίγοις, ενηλικίωση δεν σημαίνει πλέον οικονομική ανεξαρτησία. «Αυτή η μετάβαση μετατοπίζεται όλο και πιο αργά, για πολλούς διαφορετικούς λόγους. Τώρα είναι τα 25, τα 30, τα 35, ακόμη και τα 40 χρόνια, λέει η Σάρα Μπερ, επικεφαλής του Simplify Financial Planning.

Ο Κάμι Λουκιπούδης, ένας 39χρονος διευθυντής σχεδιασμού, και η σύζυγός του Ανταμ Στογιάνικ, καθηγήτρια γυμνασίου, γνώριζαν ότι θα χρειαστούν βοήθεια από τους γονείς τους για να αγοράσουν ακίνητο στην πανάκριβη αγορά της Νέας Υόρκης. «Θα μπορούσαμε να πληρώσουμε στεγαστικό δάνειο, αλλά η προκαταβολή θα ισοδυναμούσε για εμάς με την απόλυτη συντριβή», είπε η Στογιάνικ. «Η ιδέα να προσπαθήσουμε να εξοικονομήσουμε χρήματα, όσο πληρώνουμε ενοίκιο στη Νέα Υόρκη, σημαίνει ότι θα χρειαζόμασταν 300 χρόνια». Η μητέρα της τους έδωσε τελικά προκαταβολή για ένα διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων στο Κουίνς της Νέας Υόρκης.

Για τους περισσότερους νέους η ενηλικίωση δεν σημαίνει πλέον οικονομική ανεξαρτησία.

Τα παιδιά δεν λαμβάνουν απαραιτήτως μεγαλύτερες επιταγές από τους γονείς τους, αλλά παραμένουν στη «μισθοδοσία» τους για μεγαλύτερο διάστημα από τις προηγούμενες γενιές, σύμφωνα με τη Μάρλα Ρίπολ, καθηγήτρια οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, η οποία ανέλυσε την τάση.

Αυτή η μακροπρόθεσμη βοήθεια μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη στην κοινωνική κινητικότητα, καθώς γίνεται ακόμη πιο δύσκολο για τους νέους από οικογένειες χαμηλότερου εισοδήματος να καλύψουν τη διαφορά, τονίζουν οι ερευνητές. Πού διοχετεύουν λοιπόν το «χαρτζιλίκι» από τους γονείς τα παιδιά; Οι περισσότεροι είπαν ότι καλύπτουν καθημερινά έξοδα νοικοκυριού, όπως λογαριασμούς τηλεφώνου και συνδρομές σε υπηρεσίες ροής όπως το Netflix, σύμφωνα με την έρευνα του Pew.

Το χρηματικό ποσό και η συχνότητα της βοήθειας ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία. Οσοι ανήκουν στο μεγαλύτερο φάσμα του ορίου ηλικίας 18 έως 34 ετών είναι πολύ πιο πιθανό να δηλώσουν οικονομικά ανεξάρτητοι από τους γονείς τους σε σύγκριση με τα μικρότερα ενήλικα παιδιά, καθώς πολλοί ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους. Σχεδόν το ένα τρίτο των νεαρών ενηλίκων μεταξύ 30 και 34 ετών λένε ότι εξακολουθούν να λαμβάνουν γονική βοήθεια.

Η Χέδερ Μακάφι, μια 33χρονη φυσιοθεραπεύτρια στο Οστιν του Τέξας, έζησε στο σπίτι των γονιών της το διάστημα 2019-2021. Διαφορετικά, δεν θα μπορούσε να καλύψει το φοιτητικό της δάνειο καθώς οι τιμές των ενοικίων στην περιοχή της παρέμεναν στα ύψη. Το σχέδιο λειτούργησε, λέει, καθώς κατάφερε να μειώσει το υπόλοιπο του χρέους από 83.000 σε 15.000 δολάρια. Σε γενικές γραμμές, ενώ οι προηγούμενες γενιές αποκτούσαν μεγαλύτερη αίσθηση οικονομικής ανεξαρτησίας στις αρχές της δεκαετίας των 20, οι νεαροί ενήλικες σήμερα συχνά δεν μπορούν να φτάσουν σε ανάλογα ορόσημα, να ζήσουν μόνοι δηλαδή ή να αγοράσουν το πρώτο τους σπίτι, για παράδειγμα, χωρίς μεγαλύτερους οικονομικούς πόρους.

Περίπου το ένα πέμπτο των αγοραστών κατοικίας δήλωσε ότι έλαβε βοήθεια από συγγενή ή φίλο στην προκαταβολή, σύμφωνα με έρευνα του 2023 από την Εθνική Ενωση Μεσιτών. Και το 38% των αγοραστών κατοικιών κάτω των 30 ετών έλαβε βοήθεια από τους γονείς. Οι πιο ευκατάστατοι άλλωστε δεν βοηθούν μόνο με την προκαταβολή, αλλά με ολόκληρο το στεγαστικό δάνειο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή