Οι «αδικημένες» γενιές Gen-Χ και Millennials γίνονται κληρονόμοι

Οι «αδικημένες» γενιές Gen-Χ και Millennials γίνονται κληρονόμοι

Στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι θα κληρονομήσουν περιουσιακά στοιχεία αξίας 72,6 τρισ. δολαρίων από τους γονείς τους

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσω κληρονομιάς και γονικών παροχών θα μπορέσουν να αποκτήσουν πραγματικές περιουσίες οι νέες γενιές, που σχεδόν υποχρεωτικά παίρνουν δάνεια και αδυνατούν σε μεγάλο βαθμό να πετύχουν μεγάλους οικονομικούς στόχους, όπως η απόκτηση ενός σπιτιού.

Στις ΗΠΑ η Generation X και οι Millennials, δηλαδή άτομα 44-59 ετών και 28-48 αντίστοιχα, υπολογίζεται ότι θα κληρονομήσουν περιουσιακά στοιχεία συνολικής αξίας 72,6 τρισ. δολαρίων από τους γονείς τους, σύμφωνα με την εταιρεία Cerulli Associates. Ταυτόχρονα με αυτή την τεράστια εισροή πλούτου θα παρατηρηθεί και το φαινόμενο «Peak 65», που σημαίνει ότι ένας αριθμός-ρεκόρ Αμερικανών θα φτάσει και θα ξεπεράσει την ηλικία των 65 ετών.

Η άνοδος του προσδόκιμου ζωής θα οδηγήσει βέβαια και σε αύξηση του κόστους υγειονομικής περίθαλψης, το οποίο όμως δεν θα υπερκαλύψει το δυσθεώρητο ύψος των κληρονομιών.

«Οι baby boomers (άνω των 60 ετών) είδαν τεράστια αύξηση στις τιμές των σπιτιών τους και στις μετοχές. Υπάρχει τεράστια αύξηση πλούτου στις αμερικανικές οικογένειες», εξηγεί στo MarketWatch η Caitlin DiMillo, υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας χρηματοοικονομικών συμβουλών Spinnaker Trust.

Βέβαια, η μεταβίβαση του πλούτου δεν θα ευνοήσει όλα τα νοικοκυριά, οδηγώντας σε πολλές περιπτώσεις στη διεύρυνση της ανισότητας. «Μπορεί η κοινωνία εν συνόλω να εμφανίσει καθαρή μεταβίβαση πλούτου, αλλά δεν θα συμβεί σε κάθε γενιά και σε κάθε νοικοκυριό», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Rob Williams της εταιρείας Charles Schwab.

Δεδομένου ότι σε μεγάλο βαθμό οι Millennials και η Gen-X δεν κατάφεραν να πετύχουν τα «παραδοσιακά» οικονομικά ορόσημα της προηγούμενης γενιάς, η μεταφορά του πλούτου από τους μεγαλύτερους αναμένεται να έχει αισθητό αντίκτυπο.

«Πολλοί από αυτούς θα μπορέσουν να βάλουν στην άκρη για πρώτη φορά χρήματα για τη σύνταξη», σχολίασε η DiMillo αναφερόμενη στους Αμερικανούς, οι οποίοι δίνουν προτεραιότητα στην αποπληρωμή των φοιτητικών τους χρεών.

«Ολοι αισθανόμαστε ότι η ζωή είναι πιο ακριβή πια. Αυτή η μεγάλη διαγενεακή μεταφορά πλούτου θα δώσει ανάσα σε πολλούς ανθρώπους», σχολίασε στο MarketWatch ο Justin Stivers της δικηγορικής Stivers Law. «Ο κόσμος θα πει: “Μπορώ να αποπληρώσω τα φοιτητικά μου δάνεια, μπορώ επιτέλους να αγοράσω σπίτι, μπορώ να κάνω διακοπές χωρίς να χρεώσω την πιστωτική μου”», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Σημειώνεται εξάλλου ότι οι Millennials και η Gen-X έχουν ήδη ζήσει την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008 και την κρίση που ακολούθησε την πανδημία και συνεπώς μπορεί να είναι πιο πειθαρχημένοι σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των οικονομικών τους.

Βέβαια, σημειώνει ο Williams, οι γενιές αυτές θα πρέπει να συνεχίσουν να αποταμιεύουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους, καθώς τα χρήματα που θα κληρονομήσουν δεν θα είναι τόσο πολλά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT