Δάνεια 2,2 δισ. ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω του ΤΕΠΙΧ III

Δάνεια 2,2 δισ. ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω του ΤΕΠΙΧ III

Για πρώτη φορά το νέο Ταμείο θα συνδυάσει την εγγύηση των δανείων χωρίς προμήθεια εγγυοδοσίας και σημαντική επιδότηση επιτοκίου στα χορηγούμενα δάνεια

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές βελτιώσεις σε σχέση με το παρελθόν θα περιλαμβάνει το νέο Ταμείο της ΕΑΤ, το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ, τα οποία μαζί με τη μόχλευση που θα δημιουργηθεί από τις τράπεζες, θα «δώσει» προς μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις δάνεια συνολικού ύψους 2,2 δισ. ευρώ. 

Οπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας – HDB Γιώργος Ζαββός, το ΤΕΠΙΧ III θα στηρίζεται σε δύο άξονες: 

  • το Ταμείο Εγγυήσεων και 
  • το Ταμείο Δανείων

Για πρώτη φορά το νέο Ταμείο θα συνδυάσει την εγγύηση των δανείων χωρίς προμήθεια εγγυοδοσίας και σημαντική επιδότηση επιτοκίου στα χορηγούμενα δάνεια.

Σημειώνεται ότι το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ είναι ταμείο χαρτοφυλακίου, στο οποίο θα λειτουργήσουν καταρχήν το Ταμείο Εγγυοδοσίας (ύψους 300 εκατ. ευρώ) και το Ταμείο Συγχρηματοδότησης (ύψους 200 εκατ. ευρώ), ενώ το ΤΕΠΙΧ ΙΙ ήταν μόνο ταμείο παροχής συγχρηματοδοτούμενων δανείων. Ετσι το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ θα παρέχει δάνεια με διετή επιδότηση επιτοκίου, τόσο για κεφάλαια κίνησης όσο και για επενδυτικά σχέδια. 

Στόχος του Ταμείου είναι η δημιουργία χρηματοδοτικών μέσων για τη στήριξη και ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των μικρών επιχειρήσεων μεσαίας κεφαλαιοποίησης, των επιχειρήσεων μεσαίας κεφαλαιοποίησης και των νεοφυών επιχειρήσεων, καθώς και η διευκόλυνση της πρόσβασης τους σε πηγές χρηματοδότησης. Οπως ανακοίνωσε ο κ. Ζαββός, «το πετυχημένο πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ μπαίνει πλέον στον τρίτο κύκλο του προσφέροντας εγγυήσεις δανείων και επιδοτήσεις επιτοκίου, ώστε να γίνει ακόμη πιο προσβάσιμη η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα».

Το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» του ΕΣΠΑ 2021-2027 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT