Κονδύλια 500 εκατ. από το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ για στήριξη επιχειρήσεων

Κονδύλια 500 εκατ. από το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ για στήριξη επιχειρήσεων

Με τις εγγυήσεις και τα τραπεζικά δάνεια το πρόγραμμα θα κινητοποιήσει κεφάλαια 2,2 δισ. ευρώ

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με συνολικό προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ θα ενεργοποιηθεί το ΤΕΠΙΧ III της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, που έχει στόχο τη στήριξη της επιχειρηματικότητας με δάνεια και εγγυήσεις συνολικού ύψους 2,2 δισ. ευρώ μέσω της μόχλευσης κεφαλαίων και από τις τράπεζες.

Το πρόγραμμα ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΤ Γιώργος Ζαββός στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που έδωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, σημειώνοντας ότι «το επιτυχημένο πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ μπαίνει πλέον στον τρίτο κύκλο του προσφέροντας εγγυήσεις δανείων και επιδοτήσεις επιτοκίου, ώστε να γίνει πιο προσβάσιμη η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα».

Συγκεκριμένα, σε αντίθεση με το ΤΕΠΙΧ ΙΙ που ήταν μόνο ταμείο παροχής συγχρηματοδοτούμενων δανείων, το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ θα παρέχει δάνεια με διετή επιδότηση επιτοκίου, τόσο για κεφάλαια κίνησης όσο και για επενδυτικά σχέδια. Το πρόγραμμα στηρίζεται σε δύο άξονες:

• Το ταμείο εγγυήσεων, προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, που θα περιλαμβάνει εγγυήσεις για δάνεια και επιδότηση επιτοκίου συνολικού ύψους έως 1,8 δισ. ευρώ και

• Το ταμείο δανείων, προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, που θα προβλέπει συγχρηματοδότηση και επιδότηση επιτοκίου έως 450 εκατ. ευρώ. Το Ταμείο θα συμμετέχει με 40% άτοκη συνεισφορά σε κάθε δάνειο, ενώ στο υπόλοιπο 60% θα εφαρμόζουν ευνοϊκά επιτόκια. Επίσης, θα παρέχει επιδότηση επιτοκίου 3%, δηλαδή μείωση του επιτοκίου κατά 300 μονάδες βάσης, για τα 2 πρώτα έτη στα επενδυτικά σχέδια που θα εγκριθούν και επιδότηση επιτοκίου σε δάνεια κεφαλαίου κίνησης μόνο για τις επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται για πρώτη φορά από την ΕΑΤ.

Το ύψος των επενδυτικών δανείων θα ξεκινάει από 20.000 και θα φθάνει έως και τα 8 εκατ. ευρώ, ενώ για κεφάλαια κίνησης το ύψος θα ξεκινάει από 20.000 και θα φθάνει έως και τις 500.000 ευρώ. Το πρόγραμμα θα απευθύνεται σε υφιστάμενες και νέες ΜμΕ μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις που είναι ενήμερες φορολογικά και ασφαλιστικά και οι οποίες δεν είναι προβληματικές με βάση τον κοινοτικό κανονισμό. Ο κ. Ζαββός επεσήμανε την «καίρια συμβολή της ΕΑΤ για τη διεύρυνση της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση, καθώς και το θετικό αποτύπωμα της τράπεζας μέσα σε μία τριετία με δάνεια ύψους 9,4 δισ. ευρώ και συμβολή 8,5 δισ. στο ΑΕΠ της χώρας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή