Ξεκινάει ο διαγωνισμός για το κυβερνητικό πάρκο

Ξεκινάει ο διαγωνισμός για το κυβερνητικό πάρκο

Ανεβάζει ταχύτητα το έργο μετεγκατάστασης 9 υπουργείων στην ΠΥΡΚΑΛ

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα στο α΄ τρίμηνο του έτους θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός για το έργο του κυβερνητικού πάρκου «Ανδρέας Λεντάκης», στις εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ στον Δήμο Δάφνης-Υμηττού, όπου προγραμματίζεται να μετεγκατασταθούν 9 υπουργεία.

Συγκεκριμένα, θα ξεκινήσει ο λεγόμενος ανταγωνιστικός διάλογος, το πρώτο στάδιο της διαδικασίας που προβλέπεται στο πλαίσιο των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).

Ηδη, τα τεύχη δημοπράτησης είναι έτοιμα, ενώ, παράλληλα, το ΤΑΙΠΕΔ προωθεί τη μετεγκατάσταση των δραστηριοτήτων που έχουν απομείνει στην έκταση της ΠΥΡΚΑΛ. Πρόκειται για έργο 421 εκατ. ευρώ σε παρούσα αξία (με προεξοφλητικό επιτόκιο 7,5%). Σύμφωνα με εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών, ο ανάδοχος αναμένεται να οριστεί εντός του 2024 και από το τέλος του 2026 με αρχές του 2027 θα αρχίσει σταδιακά να παραδίδεται, με πρώτο το κυβερνητικό πάρκο.

Ξεκινάει ο διαγωνισμός για το κυβερνητικό πάρκο-1
Μέσα στο α΄ τρίμηνο του έτους θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός για το έργο του κυβερνητικού πάρκου «Ανδρέας Λεντάκης», στις εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ στον Δήμο Δάφνης – Υμηττού, όπου προγραμματίζεται να μετεγκατασταθούν εννέα υπουργεία. [ΙΝΤΙΜΕ]

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας Νίκος Παπαθανάσης υποστήριξε χθες σε συνέντευξη Τύπου ότι το έργο είναι εντός χρονοδιαγράμματος και δεν υπάρχουν καθυστερήσεις. Πάντως, το έργο έχει ανακοινωθεί από τον Απρίλιο του 2021, επομένως έχουν μεσολαβήσει ήδη σχεδόν 3 χρόνια, και εν τω μεταξύ έχουν διατυπωθεί επιμέρους ενστάσεις από πολλές πλευρές.

Η κυβέρνηση θέλει σε κάθε περίπτωση να επισπεύσει τις επενδύσεις, αφού αυτές θα αποτελούν στο εξής τον βασικό μοχλό ανάπτυξης, καθώς ο ρόλος της κατανάλωσης αναμένεται να υποχωρεί. «Η στήριξη της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης», είπε ο κ. Παπαθανάσης. Επίσης, η σπουδή υπαγορεύεται και από τον χρόνο λήξης του Ταμείου Ανάκαμψης σε 2,5 χρόνια.

Ο ανάδοχος του έργου αναμένεται να οριστεί εντός του 2024.

Ετσι, χθες ο κ. Παπαθανάσης παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου τα επενδυτικά εργαλεία για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και τη βελτίωση των υποδομών, που περιλαμβάνουν τα εξής:

1. Το πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027, ύψους 1,6 δισ. Εντός του α΄ τριμήνου προγραμματίζονται προσκλήσεις για ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων νέων και υπό σύσταση ΜμΕ (130 εκατ. ευρώ) και μεγάλων επιχειρήσεων (150 εκατ. ευρώ) που υλοποιούνται στις ηπειρωτικές περιοχές ΕΣΔΙΜ.

2. Τις ΣΔΙΤ, με τις νέες συμβάσεις να υπολογίζονται σε 1,6 δισ. ευρώ. Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η υπογραφή 9 συμβάσεων ΣΔΙΤ (ευρυζωνικές υποδομές, φοιτητικές εστίες, κτίριο γενικής Γραμματείας Υποδομών, 17 σχολικές υποδομές στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, οδοφωτισμός στην Περιφέρεια Ηπείρου).

3. Την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, της οποίας τα ενεργά προγράμματα έχουν προϋπολογισμό δανείων 1,5 δισ. ευρώ, παρέχοντας εγγύηση, αλλά και συγχρηματοδότηση και επιδότηση επιτοκίου. Εξάλλου, νέα προγράμματα ξεκινούν το 2024, με χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, συνολικού προϋπολογισμού δανείων 2,5 δισ. ευρώ.

4. Την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ – πρώην ΤΑΝΕΟ), το λεγόμενο Sovereign Fund of Funds, το κρατικό υπερταμείο σε επενδύσεις επιχειρηματικών συμμετοχών, που διαχειρίζεται venture capital και private equity funds, για να επενδύσουν σε ελληνικές επιχειρήσεις με χαρακτηριστικά καινοτομίας. Με ένα χαρτοφυλάκιο 22 funds έχουν ήδη υπογραφεί συμφωνίες για 533 εκατ. ευρώ, που άντλησαν άλλα 800 εκατ. ευρώ, άρα διαχειρίζονται συνολικά 1,3 δισ. ευρώ για να τα επενδύσουν σε ΜμΕ. Το α΄ εξάμηνο φέτος, τα funds αναμένεται να φτάσουν τα 30, οι συνολικές δεσμεύσεις της ΕΑΤΕ τα 800 εκατ. ευρώ και τα συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια το 1,8 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή