Προς επαναγορά μετοχών της η Εθνική εκτιμά η JPMorgan

Προς επαναγορά μετοχών της η Εθνική εκτιμά η JPMorgan

Ποσοστού 8% προκειμένου να ενισχύσει την αξία των τίτλων της

Την επαναγορά μετοχών που αντιστοιχούν στο 8% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας «προεξοφλεί» η JPMorgan, αξιολογώντας την υψηλή κεφαλαιακή θέση της τράπεζας και την προοπτική διάθεσης του εναπομείναντος ποσοστού 18% που διαθέτει το ΤΧΣ σε αυτήν.

Αυτό σημειώνει σε σχετική έκθεσή του ο διεθνής οίκος στον απόηχο του Greece Investment Forum που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη και διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών, επισημαίνοντας ότι η αντιμετώπιση του πλεονάζοντος κεφαλαίου γίνεται όλο και πιο σημαντική και η επαναγορά μετοχών βρίσκεται στο επίκεντρο «λαμβάνοντας υπόψη τους ισχυρούς δείκτες κεφαλαίου αφετηρίας, ιδίως για την Εθνική και τη Eurobank, καθώς και την υψηλή οργανική δημιουργία κεφαλαίου που αναμένεται την προσεχή 2ετία».

Σύμφωνα με την άποψη που, όπως σημειώνει, διατύπωσε μια τράπεζα, αυτή η επιλογή μπορεί «να προκριθεί από τον SSM στο πλαίσιο της βελτιστοποίησης του πλεονάζοντος κεφαλαίου έναντι μιας υψηλότερης πληρωμής μερίσματος βραχυπρόθεσμα». Οπως εξηγεί η JPMorgan, στην περίπτωση της Εθνικής η επαναγορά αιτιολογείται στη βάση της διαπίστωσης ότι η διοίκηση δεν διαβλέπει ευκαιρίες συγχωνεύσεων και εξαγορών που θα είχαν οικονομική λογική για την τράπεζα – σε αντίθεση με τη Eurobank που στοχεύει στην εξαγορά της ελληνικής τράπεζας στην Κύπρο. Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι η διοίκηση της Εθνικής έχει τονίσει πως το σχέδιο για επαναγορά μετοχών που εξετάζει δεν αφορά το μερίδιο το οποίο διαθέτει το ΤΧΣ στην ΕΤΕ.

Εχει προαναγγείλει την πρόθεσή της να διανείμει τουλάχιστον το 25% των κερδών της προηγούμενης χρήσης.

Το θέμα της επαναγοράς μετοχών έχει αφήσει ανοιχτό ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ στο πλαίσιο της αξιοποίησης του πλεονάζοντος κεφαλαίου που διαθέτει η τράπεζα, προκρίνοντας την απόκτηση μετοχών από την αγορά. Να σημειωθεί ότι η Εθνική διαθέτει τον υψηλότερο κεφαλαιακό δείκτη μεταξύ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, που με βάση τα αποτελέσματα 9μήνου διαμορφώνεται στο 17,9%, με προοπτική περαιτέρω ανόδου, δημιουργώντας ένα πλεόνασμα κεφαλαίων της τάξης των 4 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τις εποπτικές απαιτήσεις, που μεταφράζεται σε 1,5 δισ. ευρώ περίπου. Να σημειωθεί ότι η επαναγορά του 8% με βάση τις σημερινές τιμές θα απαιτούσε τη διάθεση από τα πλεονάζοντα κεφάλαια περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο της απόφασης για τη διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2023, η τράπεζα έχει προαναγγείλει την πρόθεσή της να διανείμει τουλάχιστον το 25% των κερδών της προηγούμενης οικονομικής χρήσης, και η προοπτική επαναγοράς μετοχών, με στόχο την ακύρωσή τους, θα αποτελούσε διπλό μπόνους για τους μετόχους, ενισχύοντας την αξία των μετοχών και μεγιστοποιώντας τα οφέλη. Η υλοποίηση μιας τέτοιας απόφασης προϋποθέτει την έγκριση από τον SSM, που έχει και τον τελικό λόγο τόσο για τη διανομή μερίσματος όσο και για την επαναγορά μετοχών, και σύμφωνα με πληροφορίες σχετικό αίτημα δεν έχει υποβληθεί στις εποπτικές αρχές. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με πηγές της τράπεζας, θεωρείται πρόωρο και σε κάθε περίπτωση αποτελεί επόμενο βήμα μετά την έγκριση της διανομής μερίσματος, που τοποθετείται στα τέλη Απριλίου.

Πιο περίπλοκη θεωρείται η διαδικασία επαναγοράς μετοχών από το ποσοστό που διαθέτει το ΤΧΣ στην τράπεζα, δηλαδή το 18%, καθώς κάτι τέτοιο θα απαιτούσε τη διενέργεια ανταγωνιστικής διαδικασίας, όπως συνέβη στην περίπτωση της Eurobank, η οποία απέκτησε από το Ταμείο μέσω buy back μικρό ποσοστό που αντιστοιχούσε στο 1,4% του μετοχικού κεφαλαίου της. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μετά το placement της Εθνικής, το Ταμείο δεν μπορεί να προχωρήσει σε ενέργειες διάθεσης επιπλέον ποσοστού στην Εθνική λόγω της lock up περιόδου που ισχύει και λήγει στα τέλη Μαΐου. Οποιαδήποτε, άλλωστε, σχετική πρωτοβουλία προϋποθέτει την έγκριση της κυβέρνησης, η οποία έχει και τον πρώτο λόγο στη διάθεση του ποσοστού που ελέγχει στις τράπεζες μέσω του ΤΧΣ, προκρίνοντας όπως είναι γνωστό τη διάθεση στα τέλη Φεβρουαρίου ποσοστού στην Τράπεζα Πειραιώς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT