Λαγκάρντ: Η επανεκλογή Τραμπ κρύβει κινδύνους

Λαγκάρντ: Η επανεκλογή Τραμπ κρύβει κινδύνους

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε τον προβληματισμό της σε συνέντευξή της στο CNN

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμαστεί για πιθανές απειλές στην οικονομία της, συμπεριλαμβανομένου και του ενδεχομένου νέων αμερικανικών δασμών στις εξαγωγές της, σε περίπτωση επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ. Στην προειδοποίηση αυτή προέβη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στο CNN. Η κ. Λαγκάρντ ήταν η τελευταία στη σειρά ανάμεσα στους αξιωματούχους της Ε.Ε. που εξέφρασαν την ανησυχία τους και τον προβληματισμό τους για το τι θα μπορούσε να σημαίνει μια δεύτερη θητεία Τραμπ για την οικονομία των 16 τρισ. δολαρίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεδομένου ότι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το εμπόριο με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού διαταράχθηκαν κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Τραμπ, κυρίως λόγω της εμπορικής διαμάχης μεταξύ Ουάσιγκτον και Βρυξελλών. Αυτή η διαμάχη οδήγησε τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιβάλλουν δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο της Ε.Ε. Η Ευρώπη απάντησε στην κίνηση αυτή με δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 3 δισ. δολαρίων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η μεγαλύτερη πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων της Ε.Ε. Το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ε.Ε. ανήλθε συνολικά σε 1,3 τρισ. δολάρια το 2022, κάτι που σημαίνει ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη διμερή εμπορική και επενδυτική σχέση στον κόσμο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Από την οπτική γωνία της κ. Λαγκάρντ ο καλύτερος τρόπος ώστε η Ευρώπη να προετοιμαστεί για μια δεύτερη θητεία Τραμπ θα ήταν να ενισχύσει την ενιαία αγορά της, η οποία διασφαλίζει την ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών, υπηρεσιών, ανθρώπων και κεφαλαίων σε 27 χώρες. «Το όφελος του να είμαστε περισσότερο και πραγματικά μια ενιαία αγορά είναι τεράστιο και νομίζω ότι πρέπει απλώς να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Ετσι κινείται η Ευρώπη, παρεμπιπτόντως, όταν απειλείται», τόνισε. Και προσέθεσε, «ας φροντίσουμε να είμαστε ισχυροί στο εσωτερικό μας». Η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε την άποψη ότι η επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ θα αποτελέσει «σαφή απειλή» για την Ευρώπη, αυτήν που εξέφρασε στις αρχές Ιανουαρίου στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό France 2, οπότε και επικαλέστηκε τις πολιτικές που υιοθέτησε ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ στη διάρκεια της πρώτης θητείας του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή