Νόρμαν Όρνσταιν στην «Κ»: Οι Ρεπουμπλικανοί θεωρούν ότι ο Τραμπ είναι υπέροχος

Νόρμαν Όρνσταιν στην «Κ»: Οι Ρεπουμπλικανοί θεωρούν ότι ο Τραμπ είναι υπέροχος

Κλειδώνει η υποψηφιότητα μέχρι τον Μάρτιο , μικρό καλάθι στο Ανώτατο Δικαστήριο. Οι παραδοσιακοί συντηρητικοί, πολύ περισσότερο οι μετριοπαθείς, δεν αποτελούν πλέον ουσιαστικά κομμάτια του GOP.

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων πιστεύει ότι οι εκλογές του 2020 κλάπηκαν και ότι ο Τραμπ είναι υπέροχος», τονίζει αφοπλιστικά στην «Κ» ο Αμερικανός πολιτικός αναλυτής Νόρμαν Ορνσταϊν. Θεωρεί ότι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, μέχρι τον Μάρτιο ο Ντόναλντ Τραμπ θα «κλειδώσει» ως υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές και εξηγεί γιατί είναι δύσκολη μια ανατροπή μέσα από την επικείμενη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου. «Είναι ο ηγέτης περισσότερο μιας αίρεσης παρά ενός παραδοσιακού αμερικανικού κόμματος», τονίζει, διευκρινίζοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι αυτός καθαυτόν ο λαϊκισμός, αλλά η αντιδημοκρατική πλευρά του. Ο Νόρμαν Oρνσταϊν είναι ανώτερος επίτιμος συνεργάτης στο American Enterprise Institute και έχει γράψει το βιβλίο «Είναι ακόμη χειρότερο από όσο φαίνεται: Πώς το αμερικανικό συνταγματικό σύστημα συγκρούστηκε με τη νέα πολιτική του εξτρεμισμού».
 
Νόρμαν Όρνσταιν στην «Κ»: Οι Ρεπουμπλικανοί θεωρούν ότι ο Τραμπ είναι υπέροχος-1– Υπήρξαν κάποιες προσδοκίες ότι η Νίκι Χέιλι θα μπορούσε να απειλήσει την πρωτοκαθεδρία του Τραμπ στους Ρεπουμπλικανούς. Μετά το Νιου Χαμσάιρ, οι προσδοκίες αυτές μάλλον διαψεύστηκαν. Θεωρείτε ότι είναι ακόμη ανοιχτό το παιχνίδι ή πρέπει να θεωρούμε από τώρα νικητή τον Τραμπ στις προκριματικές εκλογές; 

– Αν δεν συμβεί κάποιο δραματικό γεγονός –να καταρρεύσει σωματικά ή να αποσυρθεί ύστερα από μία ή περισσότερες καταδίκες– ο Τραμπ θα είναι τελικά ο υποψήφιος και πιθανότατα η υποψηφιότητα θα «κλειδώσει» μέχρι τον Μάρτιο.
 
– Στο μεταξύ, εκκρεμεί η απόφαση την οποία όλοι περιμένουν. Αν το Ανώτατο Δικαστήριο αποκλείσει τον Τραμπ από τις εκλογές, τι θα συμβεί στη συνέχεια;

– Είναι πιθανό το δικαστήριο να βασιστεί στην απλή γλώσσα της 14ης Τροπολογίας και να αποφανθεί ότι οι πολιτείες μπορούν να αποφασίσουν να ακυρώσουν τον Τραμπ. Σε αυτήν την περίπτωση, ορισμένες πολιτείες θα τον κρατούσαν μακριά από το ψηφοδέλτιο, άλλες δεν θα το έκαναν και πιθανώς κάποιες κόκκινες πολιτείες θα ανταπαντούσαν εμποδίζοντας τον Μπάιντεν από το ψηφοδέλτιο. Ομως είναι πολύ απίθανο. Οι δικαστές έχουν επίγνωση της αντίδρασης που θα αντιμετωπίσουν, και αρκετοί από τους δικαστές είναι Ρεπουμπλικανοί.

 
– Εσείς πού αποδίδετε την ανθεκτικότητα του Τραμπ ως προς την απήχηση που διατηρεί στο εκλογικό σώμα των ΗΠΑ;

– Βρισκόμαστε σε ένα φυλετικό πολιτικό περιβάλλον και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα είναι πλέον περισσότερο αίρεση παρά παραδοσιακό αμερικανικό πολιτικό κόμμα. Ο Τραμπ είναι ο ηγέτης της αίρεσης και λίγοι Ρεπουμπλικανοί αξιωματούχοι είναι πρόθυμοι να τον αμφισβητήσουν ευθέως. Η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων πιστεύει ότι οι εκλογές του 2020 κλάπηκαν και ότι ο Τραμπ είναι υπέροχος.
 
– Και είναι προφανώς αξιοσημείωτη η αδυναμία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος να αναδείξει μια εναλλακτική υποψηφιότητα για το προεδρικό χρίσμα. Ποιες είναι οι σκέψεις σας; 

– Είναι ένα θλιβερό και ανησυχητικό χαρακτηριστικό της σύγχρονης πολιτικής μας. Η ντροπή δεν είναι πλέον συντελεστής στις εξελίξεις. Το GOP είναι περισσότερο μια ριζοσπαστική αντικυβερνητική, αντιδημοκρατική οντότητα και οι παραδοσιακοί συντηρητικοί, πολύ περισσότερο οι μετριοπαθείς, δεν αποτελούν πλέον ουσιαστικά κομμάτια του. Εκείνους που εξακολουθούν να βρίσκονται σε θέσεις τούς εκφοβίζουν και αποτρέπουν από το να εκφράσουν ανοιχτά τη γνώμη τους.

 
– Υπάρχει πάντως και ο αντίλογος σε όσα συζητήσαμε, σύμφωνα με τον οποίο ο λαϊκισμός αντηχεί τις ανησυχίες των απλών ανθρώπων, τους οποίους δεν αφουγκράζονται οι ελίτ στις δυτικές χώρες. Ποια είναι η γνώμη σας; 

– Ο λαϊκισμός αυξάνεται σε πολλές χώρες, όχι μόνο στις ΗΠΑ. Υπάρχει μια ευεργετική συνιστώσα στον λαϊκισμό, ο σεβασμός για τους απλούς ανθρώπους και ο σκεπτικισμός για τους ηγέτες, αλλά δεν είναι το κύριο συστατικό του σύγχρονου δεξιού λαϊκισμού. Το μεταναστευτικό είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από αυτή σε χώρες όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Ιταλία, και έχει γίνει ένα σοβαρό ζήτημα και στις ΗΠΑ. Ωστόσο η αντιδημοκρατική πλευρά αυτού του λαϊκισμού είναι βαθιά ανησυχητική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή