Στο καταφύγιο του χρυσού στρέφονται και φέτος οι επενδυτές

Στο καταφύγιο του χρυσού στρέφονται και φέτος οι επενδυτές

Για να προστατευθούν έναντι της πτώσης των μετοχών και των ακινήτων

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια περίπλοκη συγκυρία, ένα μείγμα οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας, γεωπολιτικών εντάσεων και προσδοκιών για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ, έδωσε ώθηση στη ζήτηση για χρυσό, ο οποίος στη διάρκεια του περασμένου έτους σημείωσε άνοδο. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, η τάση θα συνεχιστεί και φέτος, δεδομένου ότι το μείγμα αποσταθεροποιητικών παραγόντων παραμένει, ενώ προστίθενται νέοι παράγοντες που οδηγούν τους επενδυτές στο πολυτιμότερο των πολύτιμων μετάλλων. Ανάμεσά τους καθοριστικός είναι ο ρόλος των επενδυτών στην Κίνα, που έχουν στραφεί στον χρυσό ως ασφαλές καταφύγιο έναντι της πτώσης των μετοχών και των ακινήτων. Η αυξημένη ζήτηση έδωσε μεγάλη ώθηση στην τιμή του χρυσού, που στη διάρκεια του περασμένου έτους σημείωσε άνοδο 13% και βρίσκεται στα 2.071,30 δολ. η ουγγιά, ενώ τον Δεκέμβριο είχε εκτοξευθεί στα 2.135,39 δολ. η ουγγιά.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, συνολικά η κατανάλωση του πολύτιμου μετάλλου αυξήθηκε κατά περίπου 3% το περασμένο έτος, φθάνοντας στους 4.899 τόνους. Σε αντίθεση με άλλες εποχές, το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης προήλθε πέρυσι από τη λεγόμενη παράλληλη αγορά, στην οποία οι αγοραπωλησίες γίνονται ανάμεσα σε κρατικά επενδυτικά ταμεία, βαθύπλουτους ιδιώτες και hedge funds που επενδύουν σε ράβδους χρυσού. Στην αγορά αυτή η ζήτηση για χρυσό σημείωσε ιλιγγιώδη αύξηση 753%, καταγράφοντας το μεγαλύτερο άλμα που έχει σημειωθεί μετά το 2011.

Παράλληλα αυξήθηκε βεβαίως η ζήτηση, και εξαιτίας των εκτεταμένων αγορών του μετάλλου από τις κεντρικές τράπεζες. Ο Τζόζεφ Καβατόνι, στρατηγικός αναλυτής του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, τονίζει ότι «το παγκόσμιο τοπίο είναι ευνοϊκό για αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων οικονομιών». Το Συμβούλιο προβλέπει, μάλιστα, πως θα συνεχιστούν οι εκτεταμένες αγορές από χώρες όπως η Κίνα και η Πολωνία.

Μεγάλη ζήτηση από βαθύπλουτους και hedge funds, αλλά και από ιδιώτες.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Κίνα, η ζήτηση για χρυσό με σκοπό την επένδυση σε ράβδους, χρυσά κέρματα και συμβόλαια χρυσού αυξήθηκε κατά 28% μέσα στο περασμένο έτος, όταν έφθασε στους 280 τόνους. Η κατανάλωση χρυσού υπό μορφήν κοσμημάτων αυξήθηκε επίσης κατά 10%, φθάνοντας στους 630 τόνους, σε αντίθεση με την παγκόσμια ζήτηση για κοσμήματα που παρέμεινε στάσιμη. Σύμφωνα άλλωστε με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, η Κίνα ήταν καθοριστικός παράγοντας που οδήγησε την τιμή του μετάλλου σε υψηλά επίπεδα. Επενδυτές και νοικοκυριά εξακολουθούν να στρέφονται στο ασφαλές καταφύγιο εν μέσω της συνεχούς πτώσης που σημείωσαν οι αξίες των μετοχών στη διάρκεια του 2023, με τον δείκτη CSI 300 των κινεζικών χρηματιστηρίων να έχει χάσει συνολικά περισσότερο από 20% το περασμένο έτος. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, οι τιμές των νέων κατοικιών έχουν υποχωρήσει 35%, ενώ άλλη πηγή αβεβαιότητας αποτελεί και η υποτίμηση του κινεζικού νομίσματος. Οπως σχολιάζει ο Κόλιν Χάμιλτον, αναλυτής της ΒΜΟ, «η τοποθέτηση σε χρυσό αποτελεί πλέον αναγκαιότητα για τα χαρτοφυλάκια των Κινέζων επενδυτών, καθώς εξακολουθούν να προβλέπουν αποπληθωρισμό και αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά τα εισοδήματά τους».

Ο ίδιος προεξοφλεί πως η ζήτηση για χρυσό θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και το τρέχον έτος, ενώ το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού προβλέπει μείωση της ζήτησης για κοσμήματα. Αιτία, βεβαίως, η επιβράδυνση σε πολλές οικονομίες και η ακρίβεια. Εξαίρεση αναμένεται να αποτελέσει η Ινδία, που έως τώρα παραμένει δεύτερη στον κόσμο σε κατανάλωση χρυσών κοσμημάτων. Ομοίως και στην Κίνα η ζήτηση για χρυσά κοσμήματα αναμένεται να παραμείνει σταθερή σε υψηλά επίπεδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή