Γιατί η Fed δεν θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάρτιο

Γιατί η Fed δεν θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάρτιο

Ανησυχεί για αναζωπύρωση του πληθωρισμού εάν το κόστος δανεισμού υποχωρήσει πρόωρα

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απόφαση της Federal Reserve αποτελεί υπενθύμιση ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ επικεντρώνεται στον πληθωρισμό, καθώς ο πρόεδρός της Ζερόμ Πάουελ «πάγωσε» τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων τον Μάρτιο. Με την ολοκλήρωση της πρώτης συνεδρίασης του έτους την Τετάρτη, ο Πάουελ τόνισε πως ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ παραμένει πάνω από τον στόχο της Fed και επομένως δεν μπορεί να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση, τον Μάρτιο.

Ορισμένοι παράγοντες της αγοράς επιχείρησαν να υποβαθμίσουν τη σημασία της αναβολής υπογραμμίζοντας πως η αποκλιμάκωση των τιμών και η σταθερή ανάπτυξη είναι σημαντικότερες από τη χρονική στιγμή της μείωσης των επιτοκίων. Αλλοι εκτιμούν, όμως, πως η στάση αναμονής του Πάουελ, καθώς και η αναζωπύρωση της ανησυχίας για τον τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ και τα μεικτά αποτελέσματα των τεχνολογικών κολοσσών ενδέχεται να επιβραδύνουν το ράλι της αμερικανικής αγοράς, που τον Ιανουάριο οδήγησε τον δείκτη S&P 500 σε ρεκόρ.

Στα τέλη του περασμένου έτους μετοχές και ομόλογα σημείωσαν άνοδο, καθώς επικράτησαν οι προσδοκίες πως πλησίαζε στο τέλος του ο κύκλος αυξήσεων των επιτοκίων από τη Fed, που σύντομα θα προχωρούσε σε μείωση του κόστους δανεισμού. Η χαλαρή νομισματική πολιτική θεωρείται ούριος άνεμος για τις μετοχές καθώς μειώνει το κόστος δανεισμού για επιχειρήσεις και νοικοκυριά και οδηγεί σε υποχώρηση τις αποδόσεις των ομολόγων.

Ορισμένοι επενδυτές θεωρούν υπερβολική την άνοδο που έχουν σημειώσει οι μετοχές, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες τα στελέχη της κεντρικής τράπεζας αντικρούουν τις προσδοκίες για επικείμενες μειώσεις επιτοκίων και η αντοχή της οικονομίας αναζωπυρώνει τους φόβους πως θα ανακάμψει ο πληθωρισμός σε περίπτωση εσπευσμένης μείωσης των επιτοκίων από τη Fed.

Ο Πάουελ, πάντως, παρουσίασε την εικόνα μιας ισχυρής αμερικανικής οικονομίας και υπογράμμισε ότι αποκλιμακώνεται ο πληθωρισμός, ενώ παραμένουν σε υψηλά επίπεδα οι προσδοκίες για την αγορά εργασίας και την ανάπτυξη. Σχολιάζοντας σχετικά η Σίντι Μπολιέ, υπεύθυνη επενδύσεων στην Conning North America, τόνισε πως «όσα οικονομικά στοιχεία έχουμε από σήμερα μέχρι τον Μάρτιο θα είναι πραγματικά κρίσιμα, γιατί θα κατευθύνουν τις αγορές».

Η ίδια εκτιμά πως «αν τα στοιχεία συνάδουν με την εικόνα που έχει η Fed τους τελευταίους έξι μήνες με πληθωρισμό σε πτωτική πορεία και μέτριες αυξήσεις μισθών, τότε σίγουρα θα είναι πολύ σημαντική η συνεδρίαση του Μαΐου και θα ενισχυθεί η πεποίθηση της αγοράς ότι η Fed θα προχωρήσει σε μείωση τότε». Και στο μεταξύ για ορισμένους επενδυτές που τοποθετούνται σε ομόλογα, κάθε αναβολή στις κινήσεις της Fed αποτελεί ευκαιρία για να επωφεληθούν από τις υψηλές αποδόσεις των ομολόγων προτού αποτελέσουν πραγματικότητα οι μειώσεις των επιτοκίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή