Ρυθμό ανάπτυξης 2,2% για το 2023 και το 2024 «βλέπει» το ΚΕΠΕ

Ρυθμό ανάπτυξης 2,2% για το 2023 και το 2024 «βλέπει» το ΚΕΠΕ

Η εκτίμηση του ΚΕΠΕ είναι αισθητά χαμηλότερη από αυτήν της κυβέρνησης, ιδίως για το 2024

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο 2,2% «βλέπει» το ΚΕΠΕ να διαμορφώνεται ο ρυθμός ανάπτυξης το 2023 και το 2024, συμβαδίζοντας με τις περισσότερες εκτιμήσεις που έχουν έως τώρα διατυπωθεί από διεθνείς οργανισμούς και την αγορά και αρκετά χαμηλότερα από τις κυβερνητικές προβλέψεις, ιδίως για το 2024.

Συγκεκριμένα, η κυβερνητική πρόβλεψη αναφέρει ρυθμό 2,4% για το 2023 και 2,9% για το 2024. Το ΔΝΤ στην πρόσφατη έκθεσή του για την Ελλάδα προέβλεπε ρυθμό 2,3% για το 2023 και 2,1% για το 2024. Πιο αισιόδοξη η Τράπεζα της Ελλάδος ανέφερε ρυθμό 2,4% για το 2023 και 2,5% για το 2024. Το ΙΟΒΕ προέβλεψε πρόσφατα ρυθμό 2,2% για το 2023 και 2,4% για το 2024. Σύμφωνα, εξάλλου, με τη μέση εκτίμηση της αγοράς, την οποία επικαλείται στο εβδομαδιαίο δελτίο της η Eurobank, o ρυθμός εκτιμάται στο 2,3% για το 2023 και στο 2% για το 2024.

Το ΚΕΠΕ επισημαίνει ότι οι προβλέψεις του υπόκεινται σε σημαντικό βαθμό αβεβαιότητας, καθώς οι ευρωπαϊκές οικονομίες βρίσκονται αντιμέτωπες με προκλήσεις σε σχέση με τον πληθωρισμό και τα επιτόκια, ενώ παράλληλα σοβαροί κίνδυνοι απορρέουν από τις γεωπολιτικές εντάσεις και την κλιματική κρίση. Ωστόσο προσθέτει ότι ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης στην Ε.Ε. αναμένεται να ενισχυθεί, προοπτική η οποία ευνοεί την ελληνική οικονομία, συμβάλλοντας στην αύξηση των ελληνικών εξαγωγών. Επίσης, στα θετικά καταγράφεται η συνεχής ανοδική πορεία κλάδων όπως οι κατασκευές και ο τουρισμός, αλλά και οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Τα τελευταία στοιχεία για τους δείκτες οικονομικής δραστηριότητας το δ΄ τρίμηνο του 2024 ανέλυσε, εξάλλου, στο προχθεσινό της δελτίο «7 Ημέρες Οικονομία» η Εurobank. Οι αναλυτές της τράπεζας (επικεφαλής οικονομολόγος Τάσος Αναστασάτος) επισημαίνουν ότι «για να επιβεβαιωθεί η εκτίμηση του κρατικού προϋπολογισμού 2024, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Τράπεζας της Ελλάδος για ρυθμό ανάπτυξης 2,4% το 2023, η ελληνική οικονομία θα πρέπει να σημειώσει σχετικά υψηλό ρυθμό μεγέθυνσης σε τριμηνιαία βάση το δ΄ τρίμηνο του 2023». Τα σχετικά στοιχεία θα δημοσιεύσει η ΕΛΣΤΑΤ στις 7 Μαρτίου.

Στην ανάλυσή της, η τράπεζα σημειώνει ότι η εικόνα του δ΄ τριμήνου είναι σε ένα βαθμό θετική, καθότι η βιομηχανική παραγωγή, ο βαθμός χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού στη βιομηχανία και η συνολική απασχόληση κινήθηκαν ανοδικά στο εν λόγω χρονικό διάστημα, ενώ θετική ήταν και εξέλιξη του δείκτη ΡΜΙ. Αντίθετη εικόνα παρουσίασαν οι πωλήσεις στο λιανικό εμπόριο το δίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου 2023, αλλά και οι δείκτες οικονομικού κλίματος και καταναλωτικής εμπιστοσύνης, που χειροτέρευσαν σε τριμηνιαία βάση.

Τέλος, οι εισαγωγές και οι εξαγωγές κινήθηκαν καθοδικά. «Η υψηλή σωρευτική αύξηση του γενικού επιπέδου των τιμών των αγαθών τα τελευταία δύο χρόνια αποτελεί έναν καίριο παράγοντα για τη μείωση του όγκου των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο», αναφέρει η ανάλυση. Ενώ το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών το 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου αυξήθηκε κατά 14,6%, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στα αγαθά ήταν 17,6%.

Στην ανάλυση επισημαίνεται η απαισιόδοξη πρόβλεψη του ΔΝΤ για μέση ανάπτυξη 1,6% την 6ετία 2023-2029, εξαιτίας του δημογραφικού προβλήματος και της εξάντλησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή