Αύξηση παραγωγής και παραγγελιών για τον κλάδο μεταποίησης

Αύξηση παραγωγής και παραγγελιών για τον κλάδο μεταποίησης

Η αύξηση οφείλεται στην πολύ μεγάλη αύξηση της παραγωγής αλλά και των νέων παραγγελιών, ειδικά από το εξωτερικό και δη από πελάτες στην Ευρώπη, την Ασία και τη Μέση Ανατολή

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 54,7 μονάδες διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο του 2024 ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών στη μεταποίηση (δείκτης PMI) που καταρτίζει η S&P Global, καταγράφοντας τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης που έχει παρατηρηθεί από τον Απρίλιο του 2022 και αισθητά υψηλότερο από τον μακροχρόνιο μέσο όρο στην ιστορία της έρευνας. Η αύξηση αυτή οφείλεται στην πολύ μεγάλη αύξηση της παραγωγής αλλά και των νέων παραγγελιών, ειδικά από το εξωτερικό και δη από πελάτες στην Ευρώπη, την Ασία και τη Μέση Ανατολή.

Από την άλλη, πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι οι διαταραχές στα δρομολόγια των εμπορικών πλοίων στη διώρυγα του Σουέζ οδήγησαν στις χειρότερες καθυστερήσεις στην παράδοση των προμηθειών που έχουν καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2022. Το υψηλότερο κόστος μεταφοράς και αποστολής οδήγησε σε εντονότερη αύξηση των τιμών εισροών κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου. Τα λειτουργικά έξοδα αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον περασμένο Οκτώβριο. Οι εταιρείες μετακύλισαν το υψηλότερο κόστος στους πελάτες τους μέσω της αύξησης των τιμών πώλησης τον Ιανουάριο. Οι τιμές εκροών αυξήθηκαν με σταθερό ρυθμό, ο οποίος ήταν εντονότερος από την τάση που επικρατεί στην ιστορία της έρευνας.

Ανοδικά πάντως κινήθηκε και ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στην Ελλάδα, αλλά –μετά το ανοδικό διάλειμμα των εορτών– υποχώρησε εκ νέου η καταναλωτική εμπιστοσύνη. Σύμφωνα με το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο του 2024 σε 107,2 μονάδες, από 105,8 μονάδες τον Δεκέμβριο του 2023, καθώς καταγράφηκε ισχυρή βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στις κατασκευές, ηπιότερη στη βιομηχανία, ενώ στις υπηρεσίες και στο λιανεμπόριο οι επιχειρηματικές προσδοκίες υποχώρησαν.

Ειδικότερα, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία διαμορφώθηκε στις 101 μονάδες, από 94,1 μονάδες τον Δεκέμβριο του 2023, ενώ ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στις κατασκευές «πέταξε» στις 172,7 μονάδες, από 160 τον Δεκέμβριο. Αντιθέτως, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στο λιανεμπόριο εξασθένησε και διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο στις 110,1 μονάδες, από 114,5 μονάδες τον Δεκέμβριο, ενώ πιο αισθητή ήταν η υποχώρηση στις υπηρεσίες, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 110,6 μονάδες, από 119,3 μονάδες τον Δεκέμβριο.

Υποχώρηση κατέγραψε και ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης, καθώς διαμορφώθηκε στις -46,3 μονάδες τον Ιανουάριο του 2024, από -40,3 μονάδες τον Δεκέμβριο του 2023.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή