Σε νέα αγορά κτιρίου προχωράει η Trastor

Σε νέα αγορά κτιρίου προχωράει η Trastor

Eχει πλειοδοτήσει σε κλειστή ιδιωτική διαδικασία για την απόκτηση ενός κενού ακινήτου στο κέντρο της Αθήνας

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ακόμη κίνηση απόκτησης ακινήτου αναμένεται να ολοκληρώσει τις αμέσως επόμενες ημέρες η Trastor ΑΕΕΑΠ του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η εταιρεία έχει πλειοδοτήσει σε κλειστή ιδιωτική διαδικασία για την απόκτηση ενός κενού κτιρίου στο κέντρο της Αθήνας. Πωλητής ήταν ξένος επιχειρηματικός όμιλος, ενώ το τίμημα εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε σε περίπου 5 εκατ. ευρώ.

Στόχος της διοίκησης της εταιρείας είναι η ανακατασκευή του κτιρίου, ώστε να λειτουργήσει ως κτίριο γραφείων, χωρίς όμως να αποκλείεται να επιλεγεί τελικά και η χρήση της φιλοξενίας, εφόσον κριθεί ότι είναι πιο συμφέρουσα. Το συνολικό ύψος της επένδυσης (μαζί με την ανακατασκευή) αναμένεται να προσεγγίσει τα 9 εκατ. ευρώ. Η κίνηση αυτή πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από τα έσοδα που άντλησε η εταιρεία από την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου που ολοκλήρωσε με επιτυχία, μέσω της οποίας απέκτησε πρόσθετη ρευστότητα ύψους 75 εκατ. ευρώ.

Πριν από ένα μήνα η Trastor είχε προχωρήσει σε μια σημαντική κίνηση, καθώς εξαγόρασε το συγκρότημα Πολιτεία Business Center στη Λ. Μεσογείων 109-111, πλησίον του «Ερρίκος Ντυνάν». Πρόκειται για ένα συγκρότημα συνολικής επιφάνειας 7.261 τ.μ., το οποίο μισθώνει ο όμιλος Italgas, που έχει εξαγοράσει τη ΔΕΠΑ Υποδομών. Το τίμημα της εξαγοράς ανήλθε σε 20,4 εκατ. ευρώ. Πωλητής ήταν εταιρεία συμφερόντων του επενδυτικού ομίλου Bain Capital. Πάντως, η συγκεκριμένη αγορά χρηματοδοτήθηκε από προϋπάρχουσα ρευστότητα και όχι από τα κεφάλαια που αντλήθηκαν από την αύξηση κεφαλαίου.

Αντιθέτως, μέσω της αύξησης κεφαλαίου θα χρηματοδοτηθούν τα αναπτυξιακά έργα της Trastor, η επένδυση για την αγορά συγκροτήματος logistics, όπου η Trastor συμμετέχει και στο σκέλος της ανάπτυξης, όπως επίσης άλλες εξαγορές. Ειδικότερα, έως το πρώτο εξάμηνο του 2025 πρόκειται να διατεθούν 15,9 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση υφιστάμενων έργων ανάπτυξης ακινήτων, όπως ένα κτίριο γραφείων που κατασκευάζεται στην οδό Αμαρουσίου – Χαλανδρίου στο Μαρούσι.

Στον τομέα των logistics, η Trastor θα διαθέσει 18,6 εκατ. ευρώ εντός του τρέχοντος έτους για την απόκτηση των μετοχών των εταιρειών «Σόλων Κτηματική» και «Φινέας Κτηματική», οι οποίες έχουν στην κατοχή τους ακίνητα επί των οποίων ανεγείρονται σύγχρονοι αποθηκευτικοί χώροι logistics στην περιοχή του Ασπροπύργου. Συγκεκριμένα, η «Σόλων» διαθέτει 30 στρέμματα επί των οποίων κατασκευάζεται ένα συγκρότημα logistics 23.800 τ.μ.

Μέρος των εσόδων της αύξησης θα διατεθεί για την εξαγορά του ακινήτου μόλις αυτό ολοκληρωθεί. Εχει ήδη καταβληθεί προκαταβολή 6,8 εκατ. ευρώ, ενώ θα απαιτηθούν επιπλέον 13,2 εκατ. ευρώ. Η «Φινέας» διαθέτει οικόπεδα επί των οποίων κατασκευάζονται δύο κέντρα αποθήκευσης και διανομής επιφάνειας 10.981 τ.μ. και 4.545 τ.μ., αντιστοίχως. Για την απόκτηση της εν λόγω εταιρείας η Trastor θα διαθέσει 10,4 εκατ. ευρώ, πλέον των 3 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη καταβληθεί στο πλαίσιο σχετικού προσυμφώνου.

Σύμφωνα με τον κ. Τάσο Καζίνο, στόχος είναι η διαμόρφωση ενός ιδιαίτερα ποιοτικού χαρτοφυλακίου ακινήτων αξίας 800 εκατ. ευρώ εντός των επόμενων πέντε ετών. Στο πλαίσιο αυτό, έως το τέλος του 2024 αναμένεται να επενδυθούν συνολικά κεφάλαια 130 εκατ. ευρώ. Η σημερινή αξία του χαρτοφυλακίου των 55 ακινήτων ανέρχεται σε 455 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT