Στήριξη ιταλικών ομολόγων από τους πολίτες

Στήριξη ιταλικών ομολόγων από τους πολίτες

Πώς η μεσαία τάξη προστατεύει την Ιταλία από τους «τιμωρούς των ομολόγων»

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους ίδιους ανθρώπους που την ανέβασαν στην εξουσία ποντάρει τώρα η Ιταλίδα πρωθυπουργός Tζόρτζια Μελόνι για να κρατήσει τους «τιμωρούς» των ομολόγων μακριά: Τους Ιταλούς πολίτες.

Παρότι η Ιταλία πουλάει περισσότερα ομόλογα ίσως από κάθε άλλη φορά στην ιστορία της, φαίνεται να παίρνει μια ανάσα από τις πιέσεις των αγορών, καθώς η κυβέρνηση στηρίζεται όλο και περισσότερο στη μεσαία τάξη της χώρας.

Η Μελόνι προσπαθεί να αποφύγει την όποια περαιτέρω επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών της χώρας, με τη στρατηγική της να στηρίζεται στις αγορές κρατικών ομολόγων από τους κοινούς αποταμιευτές. Οι εκδόσεις ομολόγων της Ιταλίας προς τους επενδυτές της λιανικής είναι μεγαλύτερες έναντι όλων των ευρωπαϊκών χωρών, και με μία σειρά από δημοπρασίες να προγραμματίζονται για τα τέλη Φεβρουαρίου, η πρόσφατη εμπειρία δείχνει ότι η ζήτηση θα είναι ισχυρή, σημειώνει το Bloomberg.

Με αυτόν τον τρόπο, η Mελόνι καταφέρνει να βελτιώσει περαιτέρω τη θέση της, αφότου ξεκίνησε τη χρονιά δυναμικά, έχοντας αποφύγει την απειλή της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας στο junk, έπειτα από μία σειρά αξιολογήσεων από τους οίκους.

Βέβαια, όλα αυτά δεν αναιρούν το γεγονός ότι η Ιταλία είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς το χρέος της διαμορφώνεται γύρω στο 140% του ΑΕΠ, είναι δηλαδή το υψηλότερο μετά το ελληνικό. Και το κόστος εξυπηρέτησής του αναμένεται να εκτιναχθεί. «Ενα τεράστιο δημόσιο χρέος και οι αναιμικές προοπτικές ανάπτυξης κάνουν την Ιταλία πολύ ευάλωτη σε κινδύνους που σχετίζονται με το αξιόχρεο», σημειώνει η Simona Delle Chiaie, του Bloomberg Economics.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, περίπου το ένα πέμπτο των ιταλικών ομολόγων θα ωριμάσει και θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί μέσα σε διάστημα ενός έτους. Πρόκειται για αισθητά μεγαλύτερο μερίδιο σε σχέση με τους άλλους μεγάλους εκδότες.

Και την ίδια στιγμή, η Ιταλία έχει να καλύψει το δημοσιονομικό κόστος που προκύπτει από την ενεργειακή μετάβαση, την αύξηση των αμυντικών δαπανών και τις φουσκωμένες δαπάνες για συντάξεις, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού. «Η Ιταλία δεν κάνει κάτι ιδιαιτέρως ριζοσπαστικό σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά την ίδια στιγμή, δεν κάνει και κάτι λάθος», λέει ο Charles Diebel, αναλυτής ομολόγων της Mediolanum International Funds. Ο ίδιος διαπιστώνει πολύ ισχυρή ζήτηση για τα ομόλογα της Ιταλίας από τους ντόπιους αποταμιευτές και εκτιμά ότι το spread θα μειωθεί περαιτέρω.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή