«Αποκαλυπτήρια» του σχεδίου Μελόνι για επέκταση της ιταλικής επιρροής στην Αφρική

«Αποκαλυπτήρια» του σχεδίου Μελόνι για επέκταση της ιταλικής επιρροής στην Αφρική

Το λεγόμενο σχέδιο Ματέι, που πήρε το όνομά του από τον Ενρίκο Ματέι, ιδρυτή της πετρελαϊκής εταιρείας Eni, παρουσιάζεται σήμερα Δευτέρα στη Ρώμη σε πλήθος ηγετών από την Αφρική και την Ευρώπη

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, παρουσιάζει το μεγάλο της σχέδιο για την ενίσχυση της παρουσίας της Ιταλίας στην Αφρική, με αντάλλαγμα τον περιορισμό της μετανάστευσης.

Το λεγόμενο σχέδιο Ματέι, που πήρε το όνομά του από τον Ενρίκο Ματέι, ιδρυτή της πετρελαϊκής εταιρείας Eni, παρουσιάζεται σήμερα Δευτέρα στη Ρώμη σε πλήθος ηγετών από την Αφρική και την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η Μελόνι αναφέρθηκε στο σχέδιό της για την Αφρική αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της ακροδεξιάς κυβέρνησής της τον Οκτώβριο του 2022, με κύριο στόχο τη μετατροπή της Ιταλίας σε ενεργειακό κόμβο, καθώς η Ευρώπη απογαλακτίζεται από το ρωσικό φυσικό αέριο.

H χρηματοδότηση

Το πολυδιαφημισμένο αναπτυξιακό σχέδιο για την αφρικανική ήπειρο θα έχει αρχική χρηματοδότηση με κεφάλαια άνω των 5,5 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων εγγυήσεων για επενδυτικά σχέδια, δήλωσε νωρίτερα σήμερα Δευτέρα ο Ιταλίδα πρωθυπουργός.

Η Μελόνι πήρε τον λόγο κατά την έναρξη μονοήμερης συνόδου κορυφής, ενώ οι υπουργοί της πρόκειται να αναφερθούν σε σειρά πρωτοβουλιών, από την ενέργεια και τις υποδομές έως την υγεία και την εκπαίδευση, οι οποίες, όπως είπε η ίδια, θα είναι αμοιβαία επωφελείς.

Αν και οι λεπτομέρειες για το ευρύτερο πεδίο εφαρμογής του είναι μέχρι στιγμής λιγοστές, σχέδιο διατάγματος που εγκρίθηκε τον Νοέμβριο προβλέπει ότι η Ιταλία θα ακολουθήσει αυτό που η Μελόνι περιέγραψε ως «μη ληστρική» προσέγγιση για να βοηθήσει τις αφρικανικές χώρες στους παραπάνω τομείς.

Το αντάλλαγμα

Προτεραιότητα για τη Μελόνι, με αντάλλαγμα τη βοήθεια προς τις αφρικανικές οικονομίες για να ευημερήσουν, είναι η ανάσχεση της ροής των μεταναστών από την Αφρική, προεκλογική υπόσχεση που δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να εκπληρώσει.

Είναι τέτοια η σημασία της πρωτοβουλίας για την κυβέρνηση της Μελόνι, ώστε το γραφείο της έχει αναλάβει την εκτέλεση του σχεδίου.

Εκανε επίσης το ασυνήθιστο βήμα να φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής στο Παλάτσο Μαντάμα, έδρα της ιταλικής γερουσίας, κίνηση που επικρίθηκε έντονα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία την κατηγόρησαν για «κατάληψη» του κτιρίου.

Στη σύνοδο κορυφής συμμετέχουν ηγέτες από 23 αφρικανικές χώρες και φορείς, συμπεριλαμβανομένου του Μούσα Φάκι, προέδρου της Επιτροπής της Αφρικανικής Ενωσης.

Πηγή: Reuters, Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή