Αύξηση εισφορών κατά 3,46% για μισθωτούς που έχουν και «μπλοκάκι»

Αύξηση εισφορών κατά 3,46% για μισθωτούς που έχουν και «μπλοκάκι»

Για να απαλλαγούν από τις επιπλέον εισφορές θα πρέπει ο μισθός τους να ξεπερνάει τα 1.055 ευρώ τον μήνα

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα δεδομένα δημιουργεί στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα που παράλληλα ασκούν ελεύθερο επάγγελμα και αμείβονται με «μπλοκάκι» η αύξηση των εισφορών κατά 3,46% για το 2024, καθώς για να απαλλαγούν από τις επιπλέον εισφορές θα πρέπει ο μισθός τους να ξεπερνάει τα 1.055 ευρώ τον μήνα. Αντίστοιχες ανατροπές δημιουργούνται και στους χρήστες παραστατικών παρεχόμενων υπηρεσιών (ΠΠΥ), που είναι περισσότερο γνωστά ως τίτλοι κτήσης – απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης.

Αναλυτικά, οι μισθωτοί που ασκούν και ελεύθερο επάγγελμα δεν υποχρεούνται να καταβάλλουν διπλές εισφορές, εάν για τις μισθωτές υπηρεσίες τους λαμβάνουν αμοιβή που ξεπερνάει τα 1.055 ευρώ και καταβάλλουν τις αναλογούσες εισφορές. Αντίθετα, εάν ο μισθός τους είναι μικρότερος θα πρέπει να καταβάλλουν συμπληρωματικές εισφορές σύνταξης και ασθένειας, καθώς ο νόμος προβλέπει ότι σωρευτικά οι καταβαλλόμενες εισφορές θα πρέπει να καλύπτουν το ύψος της 2ης ασφαλιστικής κατηγορίας των μη μισθωτών, ήτοι τα 285,87 ευρώ.

Η αύξηση των εισφορών μη μισθωτών κατά 3,46% είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί αντίστοιχα και το ύψος του μισθού που απαιτείται από την εξαρτημένη εργασία, καθώς το ποσό της εισφοράς της 2ης κατηγορίας που καταβάλλουν οι αυτοαπασχολούμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες αναπροσαρμόστηκε από την 1η Ιανουαρίου σε 285,87 ευρώ, από 276,31 ευρώ που ήταν πέρυσι. Αντίστοιχα, λοιπόν, αυξήθηκε και ο μισθός που αντιστοιχεί σε αυτή τη δεύτερη κατηγορία σε 1.055, από 1.020 ευρώ που ήταν το 2023.

Παράλληλη απασχόληση

Οι μισθωτοί με παράλληλη απασχόληση και με «μπλοκάκι», οι οποίοι λαμβάνουν αποδοχές ως μισθωτοί κάτω από το όριο των 1.055 ευρώ, θα κληθούν να καταβάλουν πρόσθετη εισφορά και ως ελεύθεροι επαγγελματίες, η οποία θα αντιστοιχεί στη διαφορά μέχρι να καλυφθεί το ελάχιστο όριο των 285,87 ευρώ.

Ειδικά βέβαια για τους νέους με επαγγελματική ηλικία έως πέντε χρόνια, εφόσον υπάρχει παράλληλη μισθωτή απασχόληση, η ελάχιστη εισφορά που λαμβάνεται υπόψη είναι εκείνη της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας, δηλαδή τα 238,22 ευρώ που αναλογούν σε μεικτές αποδοχές ύψους 880 ευρώ.

Οσο για τους εργαζομένους που απασχολούνται ταυτόχρονα στον ίδιο εργοδότη και ως μισθωτοί και με «μπλοκάκι», ο νόμος είναι ξεκάθαρος. Θα πρέπει να πληρώσουν εισφορές επί του συνολικού εισοδήματός τους, καθώς δεν προβλέπεται καμία απαλλαγή.

Τίτλοι κτήσης

Σε ό,τι αφορά ασφαλισμένους που αμείβονται με τίτλους κτήσης (ΠΠΥ), με εγκύκλιό του ο ΕΦΚΑ ξεκαθαρίζει ότι τροποποιούνται και εκεί τα ποσά εισφορών που καταβάλλονται για το τρέχον έτος. Για χρήση ενός παραστατικού, από τον ίδιο υπόχρεο έκδοσης, οι ημέρες ασφάλισης βάσει των οποίων καταβάλλονται και οι αντίστοιχες εισφορές υπολογίζονται με βάση την 1η ασφαλιστική κατηγορία για τον κλάδο κύριας σύνταξης, που ανέρχεται πια στα 175,83 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, το ποσοστό ασφαλιστικών εισφορών για κύρια σύνταξη διατηρείται σε 13,33% και παραμένει ο περιορισμός σε σχέση με το ανώτατο ποσό της παρακρατούμενης εισφοράς ανά ΠΠΥ, που δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας.

Για υγειονομική περίθαλψη το ποσοστό ασφαλιστικών εισφορών είναι 6,95% και δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 62,39 ευρώ τον μήνα (1η ασφαλιστική κατηγορία). Προσοχή όμως, η εγκύκλιος ξεκαθαρίζει ότι για αμοιβές με περισσότερα του ενός παραστατικά από τον ίδιο υπόχρεο έκδοσης την ίδια μισθολογική περίοδο το ανώτατο όριο εισφορών, που βάσει νόμου δεν πρέπει να υπερβαίνει το ύψος της μηνιαίας εισφοράς για κύρια σύνταξη, της 6ης ασφαλιστικής κατηγορίας ανέρχεται σε 567,19 ευρώ, αντί για 548,23 ευρώ που ήταν το 2023. Εάν σε αυτό προστεθεί και η αυξημένη εισφορά για υγειονομική περίθαλψη (σε χρήμα και σε είδος), οι ασφαλισμένοι αυτής της κατηγορίας θα έχουν ανώτατο μηνιαίο όριο ασφαλιστικών εισφορών τα 642,06 ευρώ (αντί για 620,60 ευρώ το 2023).

Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο ΕΦΚΑ έθεσε σε ισχύ μια νέα ηλεκτρονική υπηρεσία που παρέχει βεβαίωση απογραφής σε ασφαλισμένους οι οποίοι αμείβονται με τίτλους κτήσης. Η υπηρεσία αφορά όσους δηλώνουν παραστατικά ή υποβάλλουν αντίγραφο της σύμβασής τους ηλεκτρονικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή