Meta: Διανέμει μέρισμα για πρώτη φορά στην ιστορία της

Meta: Διανέμει μέρισμα για πρώτη φορά στην ιστορία της

Στα 14 δισ. δολ. τα καθαρά κέρδη δ΄ τριμήνου για την εταιρεία του Ζούκερμπεργκ

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αμηχανία του Μαρκ Ζούκερμπεργκ και η δημόσια απολογία του από το βήμα της Γερουσίας σε γονείς που έχασαν παιδιά λόγω των social media δεν κράτησε πάνω από 24 ώρες. Την επομένη της φορτισμένης κατάθεσης που έκανε τον γύρο του κόσμου, η Μeta, η μητρική των Facebook και Instagram, ανακοίνωνε τεράστια αύξηση κερδών και εσόδων, «γυρίζοντας» το παιχνίδι έπειτα από μια δύσκολη περίοδο.

Ο κολοσσός θα ανταμείψει τους μετόχους με το πρώτο μέρισμα στην ιστορία τoυ και επιπλέον 50 δισ. δολάρια σε επαναγορές μετοχών, καθώς τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου του 2023 οδήγησαν τις μετοχές του σε άνοδο πάνω από 17% στις προσυνεδριακές συναλλαγές της Wall Street. Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 25% το τέταρτο τρίμηνο για τη Meta, από 32,2 δισ. δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα. Αυτός είναι ο ταχύτερος ρυθμός ανάπτυξης για οποιαδήποτε περίοδο από τα μέσα του 2021 και έρχεται εν μέσω ανάκαμψης στην αγορά των διαφημίσεων στο Διαδίκτυο. Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας υπερτριπλασιάστηκαν, στα 14 δισ. δολάρια από 4,65 δισ. δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα.

Οι επενδυτές επαίνεσαν την απόφαση της Meta να εκδώσει μέρισμα, σπάνιο βήμα για μια εταιρεία τεχνολογίας υψηλής ανάπτυξης. Η κίνηση αυτή αντιπροσωπεύει μία «συμβολική στιγμή και υποδηλώνει την ιστορία ανατροπής της Meta μετά τις δυσκολίες το 2022. Ο Ζούκερμπεργκ δείχνει ότι θέλει να έχει στο πλευρό του τους μετόχους και τονίζει ότι η Meta είναι πλέον μια ώριμη, ανθεκτική επιχείρηση», τονίζει ο Μπεν Μπάρινγκερ, αναλυτής τεχνολογίας στην Quilter Cheviot.

Οι επενδυτές επαίνεσαν την απόφαση της Meta να εκδώσει μέρισμα, σπάνιο βήμα για μια εταιρεία τεχνολογίας υψηλής ανάπτυξης.

Οι επενδυτές έχουν επίσης επικεντρωθεί στις κινήσεις της Meta στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης. Η εταιρεία έχει μερίδιο στην τεχνητή νοημοσύνη με το μεγάλο γλωσσικό μοντέλο LLaMA, ανταγωνιστικό του GPT-4 της OpenAI που υποστηρίζεται από τη Microsoft. Ο Μπάρινγκερ αποκάλεσε τη Meta «κρυφό νικητή στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης» και είπε ότι η ΑΙ της εταιρείας αν και δεν είναι εμφανής, «θα εξυπηρετεί καλύτερα τους διαφημιστές και θα κάνει τις ίδιες τις διαφημίσεις πιο σχετικές με τους χρήστες». Οι πωλήσεις στη μονάδα Reality Labs της Meta ξεπέρασαν το 1 δισ. δολάρια το τέταρτο τρίμηνο, ανέφερε η Meta, αν και η μονάδα εικονικής πραγματικότητας κατέγραψε ζημίες 4,65 δισ. δολαρίων.

Τα μερίσματα σε μετρητά είναι σπάνιο βήμα για τις εταιρείες τεχνολογίας, οι οποίες τείνουν να αποτιμώνται από τους επενδυτές λόγω της ικανότητάς τους να επιτυγχάνουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που απαιτούν επενδύσεις μετρητών πίσω στην επιχείρηση.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Μαρκ Ζούκερμπεργκ ωστόσο, είχε ήδη εξαγγείλει ότι το 2023 θα είναι «έτος αποτελεσματικότητας» για την εταιρεία, παρά το γεγονός ότι πολλοί επενδυτές είχαν αμφισβητήσει το 2022 τα εγχειρήματά της σε τομείς όπως η εικονική πραγματικότητα και το metaverse, το οποίο αποδείχθηκε μια απίστευτα δαπανηρή πρωτοβουλία χωρίς κόστος. Η Meta βρισκόταν σε κατάσταση περικοπής δαπανών τον τελευταίο περίπου χρόνο, ως απάντηση στο μεταβαλλόμενο κλίμα γύρω από τις αγαπημένες κάποτε μετοχές τεχνολογίας. Τα βήματα μείωσης του κόστους φαίνεται πως απέδωσαν καρπούς. Η Meta ανέφερε διπλασιασμό του λειτουργικού της περιθωρίου, στο 41%.

Τα έξοδα της εταιρείας μειώθηκαν επίσης κατά 8% σε ετήσια βάση στα 23,73 δισ. δολάρια. Αυτό συνέβη και επειδή μείωσε δραματικά τον αριθμό των εργαζομένων, απολύοντας 20.000 άτομα το 2023. Η Meta όπως και η Amazon δεσμεύθηκαν εξίσου σε μία επιθετική περικοπή κόστους, με τους τεχνολογικούς γίγαντες να απολύουν από κοινού περίπου 48.000 υπαλλήλους από το 2022.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή