Νέο «Εξοικονομώ» για ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά

Νέο «Εξοικονομώ» για ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αποκλειστικούς δικαιούχους ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά ξεκινάει από αύριο ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος «Εξοικονομώ 2023», συνολικού προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα επιδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και στοχεύει στη βελτίωση της ενεργειακής κλάσης των νοικοκυριών από την εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας πάνω από 30% για κάθε κτίριο κατοικίας μέσω της ενεργειακής αναβάθμισης κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες.

Δυνητικοί δικαιούχοι του προγράμματος, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που υπέγραψαν χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης και η υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου, είναι φυσικά πρόσωπα που έχουν εμπράγματο δικαίωμα (πλήρης κυριότητα, επικαρπία, ψιλή κυριότητα) σε επιλέξιμη κατοικία, δηλαδή μονοκατοικία ή διαμέρισμα που υφίσταται νόμιμα, χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία, η οποία δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα και έχει καταταγεί βάσει του πρώτου πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης (Α΄ ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ΄. Το ατομικό εισόδημα για τον κάθε ωφελούμενο δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ και το οικογενειακό τις 10.000 ευρώ. Το μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης διαμορφώνεται σε 75% στην περίπτωση της ιδιοκατοίκησης από τον αιτούντα και σε 65% στην περίπτωση δωρεάν παραχώρησης σε έτερο πρόσωπο ή ενοικίασης αντιστοίχως. Οι επιλέξιμες δαπάνες αφορούν πέντε βασικές κατηγορίες και συγκριμένα:

Αντικατάσταση κουφωμάτων, τοποθέτηση/αναβάθμιση θερμομόνωσης, αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης, συστήματα ζεστού νερού χρήσης με ΑΠΕ και εγκατάσταση έξυπνου συστήματος διαχείρισης. Επιλέξιμη δαπάνη αποτελεί και ο ΦΠΑ, ο οποίος δηλώνεται διακριτά στα παραστατικά. Εάν οι προμηθευτές υπάγονται σε καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ ή απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης και καταβολής φόρου, πρέπει να δηλωθεί το ποσοστό ΦΠΑ που ισχύει. Η ιδιωτική συμμετοχή για την υλοποίηση των παρεμβάσεων μπορεί να καλυφθεί από τους δικαιούχους του προγράμματος είτε με ίδια κεφάλαια, είτε με δανειακή σύμβαση (για το ποσό που επιλέγουν ή αυτό που θα τους εγκριθεί από τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό), είτε με συνδυασμό αυτών. Σε περίπτωση σύναψης δανειακής σύμβασης παρέχεται η δυνατότητα εγγυοδοσίας του προγράμματος για την εξασφάλιση του δανείου που καλύπτει το ποσό της δανειοδότησης στο 100% για τις περιπτώσεις ιδιοκατοίκησης και στο 80% για τις περιπτώσεις ενοικίασης ή δωρεάν παραχώρησης. Το επιτόκιο της δανειακής σύμβασης για τις ανάγκες του προγράμματος είναι σταθερό και επιδοτούμενο σε ποσοστό 100%. Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από αύριο και μέχρι τις 29 Μαρτίου 2024. Κατοικίες που έχουν ενεργή αίτηση σε κάποιο από τα άλλα προγράμματα «Εξοικονομώ» δεν έχουν δικαίωμα υποβολής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT