Γιατί οι Big Tech περικόπτουν χιλιάδες θέσεις εργασίας

Γιατί οι Big Tech περικόπτουν χιλιάδες θέσεις εργασίας

Πλέον οι εταιρείες ξοδεύουν δισεκατομμύρια στην τεχνολογία AI

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από ένα χρόνο μαζικών απολύσεων, οι περικοπές θέσεων εργασίας στις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου της τεχνολογίας συνεχίστηκαν τον πρώτο μήνα του 2024. Η Google ξεκίνησε τη χρονιά με απολύσεις εκατοντάδων υπαλλήλων. Η Amazon ακολούθησε, καταργώντας εκατοντάδες θέσεις εργασίας στο τμήμα Prime Video. Και η Μeta «ψαλίδισε» αθόρυβα θέσεις μάνατζερ. Η Microsoft περιέκοψε επίσης 1.900 θέσεις εργασίας στο τμήμα βιντεοπαιχνιδιών της. Οι απολύσεις συνεχίστηκαν ακόμη και όταν οι πωλήσεις και τα κέρδη εκτινάχθηκαν και οι τιμές των μετοχών εκτοξεύτηκαν.

Αυτή η απόκλιση, λένε γνώστες της τεχνολογίας και αναλυτές, έχει να κάνει με τις δύο μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βιομηχανία: να περιορίσει την ξέφρενη επέκταση του εργατικού δυναμικού, που συνέβη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, την ώρα που επεκτείνεται παράλληλα στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης. Πλέον, αντί να προσλαμβάνουν χιλιάδες άτομα κάθε τρίμηνο, οι εταιρείες ξοδεύουν δισεκατομμύρια στην τεχνολογία AI που μια μέρα θα μπορούσε να αποφέρει τρισεκατομμύρια.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Meta Mαρκ Ζούκερμπεργκ είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η εταιρεία του έπρεπε να απολύσει υπαλλήλους και να ελέγξει το κόστος, «ώστε να επενδύσει στο μακροπρόθεσμο, φιλόδοξο όραμα γύρω από την AI». Από το τέλος του 2019 έως το 2023, οι εταιρείες τεχνολογίας προσπάθησαν να συμβαδίσουν με την έκρηξη της καταναλωτικής ζήτησης, καθώς οι άνθρωποι που έμειναν σπίτι απέκτησαν νέους υπολογιστές και περνούσαν πολύ περισσότερο χρόνο στο Διαδίκτυο.

Η Apple, η Amazon, η Meta, η Microsoft και η Alphabet, η μητρική εταιρεία της Google, πρόσθεσαν συνολικά περισσότερες από 900.000 θέσεις εργασίας. Οταν τελείωσε αυτή η «έκρηξη», αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν. Η Meta, η Amazon, η Microsoft, η Google και η Apple κατάργησαν περίπου 112.000 θέσεις εργασίας από την περίοδο της αποκορύφωσης το 2021 και το 2022.

Ωστόσο εξακολουθούσαν να είναι πολύ μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες από ό,τι πριν από την πανδημία. Σήμερα, οι πέντε εταιρείες απασχολούν 2,16 εκατ. άτομα, 71% περισσότερα δηλαδή από ό,τι την περίοδο πριν από την πανδημία. Από κοινού, κατέγραψαν πωλήσεις 1,63 τρισ. δολαρίων στα πιο πρόσφατα οικονομικά έτη, περίπου 81% περισσότερα έσοδα από ό,τι πέντε χρόνια νωρίτερα.

Παρά τις αξιοσημείωτες περικοπές, η απασχόληση στον ευρύτερο κλάδο της τεχνολογίας εξακολουθεί να βρίσκεται σε ανάκαμψη. Τον Ιανουάριο, η τεχνολογία για δεύτερο συνεχόμενο μήνα πρόσθεσε 18.000 εργαζομένους, σύμφωνα με την CompTIA, έναν οργανισμό τεχνολογικής εκπαίδευσης και έρευνας. Το ποσοστό ανεργίας στον κλάδο (3,3%) είναι χαμηλότερο από τον εθνικό μέσο όρο του 3,7%.

Η τεχνητή νοημοσύνη άλλαξε τις προτεραιότητες όλων. Οι μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας σπεύδουν να προσλάβουν μηχανικούς για την κατασκευή συστημάτων AI. Πέρυσι, υπήρξαν 180.000 αγγελίες εργασίας στις ΗΠΑ που σχετίζονται με την AI, ενώ οι εταιρείες ξοδεύουν δισεκατομμύρια δολάρια σε ακριβά τσιπ και υπερυπολογιστές.

Μέχρι το τέλος του έτους, η Meta εκτιμάται ότι θα έχει αγοράσει 350.000 εξειδικευμένα τσιπ από την κατασκευάστρια Nvidia, τα οποία κοστίζουν περίπου 30.000 δολάρια το καθένα. Η ώθηση στην AI συνέπεσε με περικοπές αλλού. Οι απολύσεις της Google μείωσαν τον αριθμό των ατόμων που εργάζονται στην τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας. Η Meta, η οποία απέλυσε σχεδόν 20.000 άτομα πέρυσι, εκδίωξε μεταξύ άλλων διαχειριστές προγραμμάτων. Η Microsoft είναι η μόνη εταιρεία τεχνολογίας που δεν ανέφερε μείωση του συνολικού αριθμού των εργαζομένων της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή