Το «πλαστικό χρήμα» αύξησε τα έσοδα κατά 550 εκατ. ευρώ

Το «πλαστικό χρήμα» αύξησε τα έσοδα κατά 550 εκατ. ευρώ

Αυξήθηκε κατά 15% η αξία των συναλλαγών με κάρτες το 2023 - Διαμορφώθηκε στα 62 δισ. ευρώ, με το 15% να προέρχεται από τουρίστες

Πρόσθετα έσοδα άνω των 550 εκατ. ευρώ είχε ο προϋπολογισμός το προηγούμενο έτος λόγω της μεγάλης αύξησης των πληρωμών με ηλεκτρονικά μέσα και κυρίως με κάρτες. Καθώς μάλιστα η χρήση POS καθίσταται υποχρεωτική σε όλους τους κλάδους και οι καταναλωτές συνηθίζουν όλο και περισσότερο τις ηλεκτρονικές πληρωμές, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας εκτιμά πως φέτος τα πρόσθετα έσοδα θα φτάσουν το 1 δισ. και έως το 2027 θα ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ, όσα περίπου αποφέρει ο ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Mastercard, οι πληρωμές με κάρτες ανήλθαν πέρυσι στα 62 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου στο 40% της ιδιωτικής κατανάλωσης. Οι ηλεκτρονικές πληρωμές αυξήθηκαν κατά 15% σε σχέση με το 2022. Σελ. 22

Ενίσχυση εσόδων κατά 550 εκατ. από ηλεκτρονικές συναλλαγές

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Πρόσθετα έσοδα άνω των 550 εκατ. ευρώ είχε ο προϋπολογισμός το προηγούμενο έτος εξαιτίας της μεγάλης αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Μάλιστα από το οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι χρόνο με τον χρόνο το ποσό αυτό θα αυξάνεται, με αποτέλεσμα έως το 2027 η αύξηση της χρήσης του «πλαστικού χρήματος» να δίνει επιπλέον 2 δισ. ευρώ. Κλάδοι της οικονομίας που μέχρι πρότινος κρατούσαν κλειδωμένα στα συρτάρια τους τα POS, φαίνεται ότι σιγά σιγά τα ξεκλειδώνουν καθώς ολοένα και περισσότεροι πολίτες ζητούν να πληρώνουν με κάρτες.

Εκτιμάται ότι έως το 2027 η αύξηση της χρήσης του «πλαστικού χρήματος» θα δίνει επιπλέον 2 δισ. ευρώ.

Γιατροί, οδοντίατροι, συνεργεία αυτοκινήτων, πάρκινγκ παρουσιάζουν αύξηση του τζίρου μέσω των ηλεκτρονικών πληρωμών. Με βάση τις εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, η αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών θα οδηγήσει σε πρόσθετα έσοδα άνω του 1 δισ. ευρώ το 2024. Και αυτό, όπως σημειώνουν, είναι αποτέλεσμα των περισσότερων αποδείξεων που εκδίδονται από κλάδους που αποφεύγουν να εκδίδουν αποδείξεις. Η συνήθεια της πανδημίας έμεινε, προσθέτοντας έσοδα στον κρατικό κορβανά περιορίζοντας ταυτόχρονα τη φοροδιαφυγή.

Στην εξέλιξη αυτή βοήθησαν και τα ηλεκτρονικά εργαλεία που έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται, αλλά και αυτά που θα εφαρμοστούν εντός του 2024. Το πλαστικό χρήμα αφήνει πλέον ίχνη καθώς είναι εύκολο για την εφορία να συλλέξει τα στοιχεία που θα οδηγήσουν στη σύλληψη της φοροδιαφυγής. Η υποχρέωση, για παράδειγμα, των εταιρειών delivery να δίνουν το σύνολο των συναλλαγών τα οποία διασταυρώνονται με τα δηλωθέντα στοιχεία από τους υπόχρεους, όπως επίσης και τα στοιχεία από τις πλατφόρμες για βραχυχρόνιες μισθώσεις, έχει φέρει αποτελέσματα.

Ακόμα περισσότερα αποτελέσματα θα φέρει η επέκταση των POS σε 35 κλάδους καλύπτοντας σχεδόν το 100% της οικονομικής δραστηριότητας. Παράλληλα, η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές θα κλείσει τα παράθυρα φοροδιαφυγής για όσους μέχρι σήμερα δεν εκδίδουν απόδειξη ακόμη και όταν πληρώνονται με κάρτα.  

Ταυτόχρονα, η αύξηση των προστίμων για πληρωμές άνω των 500 ευρώ με μετρητά αναμένεται να συμβάλει στην αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και κατ’ επέκταση στην αύξηση των δημοσίων εσόδων, ενώ η ηλεκτρονική τιμολόγηση που θα εφαρμοστεί από το β΄ εξάμηνο του 2024 θα βάλει τέλος στα εικονικά τιμολόγια. Βέβαια, για να γίνει υποχρεωτική η ηλεκτρονική τιμολόγηση όπως στην Ιταλία και την Πολωνία, θα πρέπει να ανάψει το πράσινο φως η Ε.Ε. Αυτό θα συμβεί έως τα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2024 και αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες από την ΑΑΔΕ και την κυβέρνηση προκειμένου εντός του 2024, πιθανότατα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, να ξεκινήσει η υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση. Μέχρι τότε η ηλεκτρονική τιμολόγηση είναι προαιρετική και ήδη αρκετές μεγάλες επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει να την εφαρμόζουν.

Το «πλαστικό χρήμα» αύξησε τα έσοδα κατά  550 εκατ. ευρώ-1
Η αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών θα οδηγήσει σε πρόσθετα έσοδα άνω του 1 δισ. ευρώ το 2024, εκτιμά το ΥΠΟΙΚ.

Αυξήθηκε κατά 15% η αξία των συναλλαγών με κάρτες το 2023

Της Ευγενίας Τζώρτζη

Στα 62 δισ. ευρώ ανήλθε το 2023 η αξία των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα, καταγράφοντας άνοδο κατά 15% σε σχέση με το 2022, ρυθμός που αναμένεται να διατηρηθεί και τη φετινή χρονιά με οριακή επιβράδυνση. Αυτό αναφέρουν οι εκτιμήσεις της Mastercard, αξιολογώντας το θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον και κυρίως την καθολική υποχρεωτικότητα των POS σε 35 νέους επαγγελματικούς κλάδους που επέβαλε η κυβέρνηση, οι οποίοι θα συμβάλουν στη μεγέθυνση της αγοράς των καρτών κατά 14% το 2024.

Ηδη η χρήση του »πλαστικού χρήματος» αντιπροσωπεύει το 40% της καταναλωτικής δαπάνης με βάση τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, συμβάλλοντας στη μείωση της φοροδιαφυγής και την αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ. Οπως σημείωσε ο country manager της Mastercard για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, Παναγιώτης Πολύδωρας, «η διείσδυση της κάρτας είναι συνώνυμο της μείωσης της φοροδιαφυγής και οι επιπρόσθετες πληρωμές με κάρτα έχουν δημιουργήσει επιπλέον φορολογικά έσοδα 600 εκατ. ευρώ το 2023, μειώνοντας το κενό του ΦΠΑ που υπάρχει στη χώρα».

Σύμφωνα με τον κ. Πολύδωρα, η χώρα μας έχει διανύσει σημαντική διαδρομή τα τελευταία χρόνια στον χώρο των ηλεκτρονικών πληρωμών και πλέον κατατάσσεται κοντά στον μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών και συγκεκριμένα στη 18η θέση μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωζώνης στη χρήση του πλαστικού χρήματος, από την 30ή το 2015. Εκτοτε ο ρυθμός αύξησης των συναλλαγών με κάρτες αυξάνεται σταθερά κατά 25% ετησίως και παρά τη μικρή κόπωση που διαπιστώνεται τα τελευταία χρόνια, συνεπεία της κάλυψης του βαθμού διείσδυσης του πλαστικού χρήματος, υπάρχει «ακόμη χώρος για την κατάκτηση της 13ης θέσης». Η πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,5% και της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,4% πιστοποιεί ότι υπάρχει «φιλικός χώρος για την περαιτέρω διείσδυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών», υπογράμμισε ο κ. Πολύδωρας και μετά την καθολική υποχρεωτικότητα της προμήθειας POS επισημαίνει ότι «βρισκόμαστε σε ένα πολύ κλειστό κλαμπ χωρών παγκοσμίως, που δίνουμε την επιλογή στον καταναλωτή να πληρώσει με κάρτα ή άλλους ηλεκτρονικούς τρόπους και μετρητά».

Για το τρέχον έτος η μεγέθυνση της αγοράς εκτιμάται από τη Mastercard στο 14%.

Να σημειωθεί ότι από τα 62 δισ. ευρώ που ήταν η αξία των συναλλαγών με κάρτες, το 15% εκτιμάται ότι προήλθε από τη χρήση στην Ελλάδα καρτών που εκδόθηκαν από τράπεζες του εξωτερικού, αναδεικνύοντας τη σημασία του τουρισμού, όχι μόνο στη διείσδυση των καρτών, αλλά και τη βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντική η υποχρεωτική αποδοχή καρτών και στα ταξί, καθώς ενισχύει το τουριστικό αποτύπωμα της χώρας για τους «ταξιδιώτες από το εξωτερικό, τη στιγμή που προσγειώνονται στη χώρα μας». Στη βάση αυτή η Mastercard, σε συνεργασία με τους παρόχους πληρωμών, μελετάει τη δυνατότητα παροχής κινήτρων στους επαγγελματίες του κλάδου, μεταξύ των οποίων η μείωση ή ο μηδενισμός της προμήθειας για τη χρήση της κάρτας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, π.χ. 6 μήνες ή η δωρεάν παροχή POS. Σημειώνεται ότι οι υπηρεσίες αποδοχής πληρωμών, δηλαδή η χρήση των POS, έχουν πωληθεί από τις τράπεζες σε μεγάλους παγκόσμιους «παίκτες», όπως η Euronet, η Global Payments, η Nexi και η Wordline.

Με βάση στοιχεία της Mastercard, η διάδοση των πληρωμών με κάρτες αποτυπώνεται και στη μέση αξία συναλλαγής, που διαμορφώθηκε το 2023 στα 27 ευρώ ανά συναλλαγή. Η μέση συναλλαγή στο φυσικό σημείο, δηλαδή με πληρωμή σε POS, διαμορφώνεται στα 25 ευρώ, επιβεβαιώνοντας ότι η πληρωμή με κάρτα ακόμη και για μικρά ποσά «αποστιγματίζεται» σταδιακά ολοένα και περισσότερο. Στο ηλεκτρονικό εμπόριο η μέση συναλλαγή διαμορφώνεται στα 33 ευρώ και παρά το γεγονός ότι το e-commerce αποτελεί τον πλέον ανερχόμενο κλάδο στον τομέα των ηλεκτρονικών πληρωμών, διαπιστώνεται ακόμη σχετική επιφύλαξη στην εισαγωγή των στοιχείων της κάρτας κατά την αγορά προϊόντων στο e-commerce. Για τον λόγο αυτό ένας σημαντικός αριθμός καταναλωτών επιλέγει να πληρώσει με κάρτα κατά την παράδοση του προϊόντος, δηλαδή μέσω POS, με συνέπεια η συναλλαγή αυτή να καταγράφεται ως συναλλαγή σε φυσικό σημείο. Σύμφωνα με τον κ. Πολύδωρα η αύξηση της απάτης στη χρήση της κάρτας στο ηλεκτρονικό εμπόριο είναι αποτέλεσμα της αύξησης της χρήσης του πλαστικού χρήματος και το ποσοστό της απάτης περιορίζεται στο 0,02% των συναλλαγών, ποσοστό που θεωρείται χαμηλό.

Το e-commerce αντιπροσωπεύει το 27% του συνολικού όγκου των συναλλαγών των 62 δισ. ευρώ και όπως σημείωσε ο κ. Πολύδωρας η σύγκριση με την Ευρωζώνη δείχνει ότι υπολειπόμαστε κατά 3-4 ποσοστιαίες μονάδες. Ο χώρος των ηλεκτρονικών συναλλαγών με κάρτες εμπλουτίζεται διαρκώς με νέες υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων το «αγόρασε τώρα πλήρωσε αργότερα» (Buy Now Pay Later – BNPL), που επιτρέπει το «σπάσιμο» της συναλλαγής σε δόσεις ή η διπλή κάρτα (dual card), δηλαδή η ενσωμάτωση της πιστωτικής και χρεωστικής κάρτας σε μία και η επιλογή από τον καταναλωτή τού πότε θα κάνει χρήση της μιας ή της άλλης δυνατότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή