Η βιομηχανία κρυπτονομισμάτων «καίει» περισσότερη ενέργεια από ό,τι η Ελλάδα

Η βιομηχανία κρυπτονομισμάτων «καίει» περισσότερη ενέργεια από ό,τι η Ελλάδα

Στις ΗΠΑ η εξόρυξή τους ευθύνεται έως και για το 2,3% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος της χώρας

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από ό,τι χρησιμοποίησε ολόκληρη η Ελλάδα καταναλώθηκε το 2023 για την παραγωγή κρυπτονομισμάτων.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (EIA), η παγκόσμια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τους miners κρυπτονομισμάτων αντιστοιχεί από το 0,2% έως το 0,9% της παγκόσμιας ζήτησης για ρεύμα. Πρακτικά διαμορφώνεται κάπου ανάμεσα στην ετήσια κατανάλωση της Ελλάδας (0,2%) και εκείνη της Αυστραλίας (0,9%). Η «εξόρυξη» κρυπτονομισμάτων (δραστηριότητα μέσω της οποίας προστίθενται tokens στο blockchain και είναι γνωστή ως mining) γίνεται με την επίλυση σύνθετων προβλημάτων κρυπτογράφησης.

Αυτό γίνεται από πολύ ισχυρούς υπολογιστές, οι οποίοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικού ρεύματος.

Η τεράστια κατανάλωση ενέργειας από τη βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων είναι ένα γνωστό πρόβλημα. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ανάλυση των New York Times διαπίστωσε ότι το mining του bitcoin καταναλώνει μέσα σε ένα χρόνο επτά φορές περισσότερη ενέργεια από το Google, δηλαδή περίπου 91 τεραβατώρες. Μόνο στις ΗΠΑ η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων ευθύνεται για το 0,6% έως το 2,3% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας της χώρας. Δηλαδή την ίδια ενέργεια που καταναλώνει ολόκληρη η πολιτεία της Γιούτα ή της Δ. Βιρτζίνια.

«Καθώς το mining κρυπτονομισμάτων έχει αυξηθεί στις ΗΠΑ, εντείνονται οι ανησυχίες για την ενεργοβόρο φύση της δραστηριότητας και τις επιπτώσεις στην αμερικανική βιομηχανία ηλεκτρικού ρεύματος», σημειώνει η μελέτη της EIA. «Οι ανησυχίες που έχουν εκφραστεί στην EIA περιλαμβάνουν τις πιέσεις στο ηλεκτρικό δίκτυο κατά τις περιόδους υψηλής ζήτησης, την πιθανότητα υψηλότερων τιμών ρεύματος, καθώς και τις επιπτώσεις στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που σχετίζονται με την ενέργεια».

Και αυτό την ώρα που η βιομηχανία του mining κρυπτονομισμάτων αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index, το μερίδιο της εξόρυξης bitcoin που πραγματοποιείται στη χώρα αυξήθηκε από το 3,4% που ήταν τον Ιανουάριο του 2020 στο 37,8% τον Ιανουάριο του 2022, σημειώνει το Business Insider. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν συνολικά 137 εγκαταστάσεις mining σε 21 αμερικανικές πολιτείες, σύμφωνα με την EIA, με τις περισσότερες να είναι συγκεντρωμένες στο Τέξας, στην Τζόρτζια και τη Νέα Υόρκη.

Μάλιστα, η αμερικανική κυβέρνηση θέλει να εξετάσει στενότερα την κατανάλωση ενέργειας από τη βιομηχανία του crypto, γι’ αυτό υπέβαλε επείγον αίτημα προς την EIA προκειμένου να συγκεντρώσει σχετικά στοιχεία από όσους αναπτύσσουν εμπορικά αυτή τη δραστηριότητα το οποίο εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα. Στο πλαίσιο της έρευνας, οι εγκαταστάσεις που έχουν καταγραφεί θα πρέπει να δώσουν πληροφορίες σχετικά με την κατανάλωση ενέργειάς τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή