Προκαταρκτικό πόρισμα της Ε.Ε. για ΔΕΗ

Προκαταρκτικό πόρισμα της Ε.Ε. για ΔΕΗ

Για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας την περίοδο 2013-2019 κάνει λόγο η DGcomp

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως εκκρεμότητα του παρελθόντος που χρειάζεται να διευθετήσει, όπως συνέβη και με την απόφαση της Ε.Ε. για τους λιγνίτες το 2008, αντιμετωπίζει η ΔΕΗ την υπόθεση της έρευνας της DGcomp περί κατάχρησης της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Οπως σημειώνει, εξάλλου, στην ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή τις αιτιάσεις που διατύπωσε η Επιτροπή περί παραβίασης των αντιμονοπωλιακών κανόνων την περίοδο 2013-2019, «αφορά περίοδο πριν τον επανασχεδιασμό της ελληνικής αγοράς ηλεκτρισμού σύμφωνα με τις επιταγές του μοντέλου Στόχου της Ε.Ε. (Target Model) αλλά κυρίως πολύ πριν από τον μετασχηματισμό της εταιρείας σε μια μοντέρνα και βιώσιμη εταιρεία ενέργειας».

Με την ολοκλήρωση της έρευνας για το διάστημα από το 2013 έως το 2019, η Κομισιόν διατύπωσε προκαταρκτικές ανησυχίες για κατάχρηση από τη ΔΕΗ της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά, αφού το συγκεκριμένο διάστημα ήλεγχε όλη τη λιγνιτική και υδροηλεκτρική δυναμικότητα, καθώς και ορισμένες μονάδες παραγωγής φυσικού αερίου και ΑΠΕ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, οι ανεξάρτητοι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας περιθωριοποιήθηκαν και αποθαρρύνθηκαν οι επενδύσεις σε πιο φιλικές προς το περιβάλλον πηγές ενέργειας. Αυτό θα μπορούσε να είχε εμποδίσει τους ανεξάρτητους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας να επεκταθούν σε επίπεδο λιανικής, αποτρέποντας τις προσπάθειες για την απελευθέρωση της λιανικής αγοράς, που ολοκληρώθηκε επισήμως τον Ιούλιο του 2013. Ως εκ τούτου, η συμπεριφορά της ΔΕΗ μπορεί να έχει οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές για τους Ελληνες καταναλωτές, καθώς και σε υψηλότερα επίπεδα εκπομπών τοπικής ρύπανσης.

«Ανησυχούμε ότι η ΔΕΗ μπορεί να έχει καταχραστεί τη δεσπόζουσα θέση της πωλώντας σε τιμές χαμηλότερες του κόστους στη χονδρική αγορά για περισσότερο από έξι χρόνια. Η συμπεριφορά της ΔΕΗ μείωσε την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τις περιβαλλοντικά καθαρότερες ανταγωνιστικές γεννήτριές της. Η συμπεριφορά αυτή παρεμπόδισε, επίσης, τον ανταγωνισμό σε επίπεδο λιανικής πώλησης. Μια λιγότερο ανταγωνιστική λιανική αγορά σήμαινε ότι αυτές οι χαμηλότερες τιμές χονδρικής δεν μεταβιβάστηκαν στις επιχειρήσεις και στους καταναλωτές. Ως εκ τούτου, οι Ελληνες καταναλωτές ενδέχεται να έχουν πληγεί από υψηλές τιμές λιανικής πώλησης και να έχουν υποστεί μεγαλύτερη τοπική ρύπανση», δήλωσε η αρμόδια επίτροπος Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Η Επιτροπή κοινοποίησε στη ΔΕΗ τις αιτιάσεις της, κίνηση που αποτελεί το πρώτο επίσημο βήμα στις έρευνες για παραβιάσεις των αντιμονοπωλιακών κανόνων της Ε.Ε. Θα ακολουθήσει μια μακρά διαδικασία ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των δύο μερών πριν η Επιτροπή καταλήξει στο τελικό της συμπέρασμα. Εάν διαπιστώσει παράβαση, τότε μπορεί να επιβάλει πρόστιμο στη ΔΕΗ που φτάνει έως το 10% του ετήσιου τζίρου της για κάθε έτος από το 2013-2019. «Η Ανακοίνωση Αιτιάσεων αποτελεί ένα βήμα της έρευνας και όπως τονίζει και η Επιτροπή στη δήλωσή της, η επίδοσή της δεν προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας», σημειώνει η ΔΕΗ, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Επιτροπή και να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα και αναγκαία μέτρα προκειμένου να προασπίσει τα δικαιώματά της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή