Πρώτο βήμα για ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία

Πρώτο βήμα για ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία

Εταιρεία ειδικού σκοπού για τη μελέτη βιωσιμότητας από ΑΔΜΗΕ και National Grid

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σύσταση της εταιρείας ειδικού σκοπού Saudi Greek Interconnection με αντικείμενο την εκπόνηση της μελέτης βιωσιμότητας για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας υπέγραψαν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης και ο διευθύνων σύμβουλος της National Grid Waleed Al-Saadi, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Η σύμπραξη του ΑΔΜΗΕ και της National Grid εξειδικεύει τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας, η οποία είχε συμφωνηθεί σε υψηλότατο διακρατικό επίπεδο το καλοκαίρι του 2022 κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Ελλάδα ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, πρίγκιπας – διάδοχος του θρόνου και πρωθυπουργός της Σαουδικής Αραβίας. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, οι δύο διαχειριστές συστήματος μεταφοράς υπέγραψαν στις 27 Σεπτεμβρίου 2023 στην Αθήνα τη συμφωνία μετόχων (Shareholders Agreement – SHA).

Οπως ορίζεται στο καταστατικό της Saudi Greek Interconnection, ο ΑΔΜΗΕ και η National Grid θα κατέχουν μερίδιο 50% έκαστος, ενώ πρόεδρος του 6μελούς διοικητικού συμβουλίου ορίστηκε ο κ. Waleed Al-Saadi και διευθύνων σύμβουλος ο κ. Μάνος Μανουσάκης.

Τεχνικές ομάδες του ΑΔΜΗΕ και της National Grid εργάζονται ήδη για την ωρίμανση της ηλεκτρικής διασύνδεσης, με τον σχεδιασμό των επόμενων μελετητικών βημάτων. Τη σημασία της διασύνδεσης Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας για την ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης επισήμανε με αφορμή τη σύσταση της εταιρείας ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης.

«Η διασύνδεση αυτή θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τους ενεργειακούς διαδρόμους μεταξύ Μέσης Ανατολής και Ευρώπης, στους οποίους ο ΑΔΜΗΕ έχει ενεργό ρόλο, συμβάλλοντας στην ενεργειακή μετάβαση της ευρύτερης περιοχής. Με δεδομένη την αξία της Saudi Greek Interconnection για τους ενεργειακούς στόχους της Ευρώπης και της Ασίας, επιδίωξή μας είναι η ταχεία ωρίμανση της διασύνδεσης και η προώθησή της ως έργου αμοιβαίου ενδιαφέροντος για την Ε.Ε.», τόνισε χαρακτηριστικά. Εργο κομβικής σημασίας που επισφραγίζει τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών στο ενεργειακό πεδίο χαρακτήρισε από την πλευρά του τη διασύνδεση ο διευθύνων σύμβουλος της National Grid, Waleed Al-Saadi.

«Η Saudi Greek Interconnection είναι η αρχή για την ενίσχυση της διασύνδεσης του βασιλείου και της Ευρώπης προς την ενεργειακή μετάβαση και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών», σημείωσε ο κ. Waleed Al-Saadi.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή