Απειλή λουκέτου για μη αναβάθμιση του λογισμικού

Απειλή λουκέτου για μη αναβάθμιση του λογισμικού

Mε τροπολογία του ΥΠΟΙΚ για εταιρείες πώλησης ταμειακών μηχανών και τερματικών POS

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εως και σε αφαίρεση της άδειας λειτουργίας τους θα προχωρήσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών από τις εταιρείες πώλησης ταμειακών μηχανών και POS, οι οποίες δεν θα προχωρήσουν στην αναβάθμιση των λογισμικών προκειμένου να ολοκληρωθεί η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η τροπολογία που θα κατατεθεί τις προσεχείς ημέρες στη Βουλή εκτός από πρόστιμα να προβλέπει τη μερική αναστολή της άδειας λειτουργίας των ανωτέρω επιχειρήσεων, έως και την αφαίρεσή της, με αποτέλεσμα να σταματήσουν κάθε δραστηριότητα στην ελληνική αγορά.

Εχει διαπιστωθεί ότι κάποιες επιχειρήσεις «παίζουν καθυστερήσεις», εξέλιξη που φαίνεται να εξόργισε το οικονομικό επιτελείο, το οποίο συναντήθηκε χθες με τους εκπροσώπους των εταιρειών POS, ταμειακών μηχανών και των τεχνικών εγκατάστασης αυτών. Στόχος της συνάντησης ήταν αφενός να δρομολογηθούν όλες οι ενέργειες που απομένουν με στόχο την ολοκλήρωση της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου και αφετέρου να υπάρξει επιτάχυνση, όπου απαιτείται.

Οπως αναφέρουν από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το έργο της διασύνδεσης είναι ένα εξαιρετικά σύνθετο έργο που προϋποθέτει τη συνεχή συνεργασία και τον συντονισμό δεκάδων εταιρειών για την αναβάθμιση λογισμικών και τη διασύνδεση συστημάτων 400.000 POS και ισόποσων ταμειακών μηχανών. Η πρόοδος που έχει ήδη γίνει είναι σημαντική, καθώς από πλευράς υπουργείου και ΑΑΔΕ ολοκληρώθηκαν εδώ και αρκετό διάστημα 11 νομοθετικές και διοικητικές διαδικασίες που απαιτούνταν προκειμένου το έργο να προχωρήσει. Συγκεκριμένα:

– Τον Σεπτέμβριο του 2023 θεσπίστηκε το μητρώο POS και ολοκληρώθηκε η πρώτη διαβίβαση στοιχείων από τους παρόχους.

– Τον Οκτώβριο του 2023 εκδόθηκαν όλες οι σχετικές αποφάσεις αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα και τη διαδικασία διασύνδεσης.

– Τον Νοέμβριο έληξε η προθεσμία υποβολής δήλωσης στο μητρώο POS (1.032.000 POS είναι καταγεγραμμένα) και δημιουργήθηκε ειδική επιτροπή με τη συμμετοχή του αρμόδιου υφυπουργού Χάρη Θεοχάρη, του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή και εκπροσώπων όλων των φορέων, με στόχο τον συντονισμό και την καλύτερη οργάνωση της πορείας του έργου.

– Τέλος, καθ’ όλη τη διάρκεια του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου οι πάροχοι είχαν το χρονικό περιθώριο να συμμορφωθούν με τους κανόνες του νέου πλαισίου δήλωσης και λειτουργίας τόσο των ενσύρματων όσο και των ασύρματων POS.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης επισήμανε πως «η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές αποτελεί έργο-ορόσημο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής». Τόνισε επίσης πως «πρόκειται για έργο ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης, όπου η τυχόν μη υλοποίησή του θα οδηγήσει στη διακοπή της χρηματοδότησης. Το έργο της διασύνδεσης θα ολοκληρωθεί πάση θυσία», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας παράλληλα πως «σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει τη διακοπή, έστω και εν μέρει, της χρηματοδότησης της χώρας από το Ταμείο Ανάκαμψης, για ένα έργο μάλιστα που είναι προς όφελος της κοινωνίας και θα συμβάλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή