«Καμπανάκι» στις ΗΠΑ για την επαγγελματική στέγη

«Καμπανάκι» στις ΗΠΑ για την επαγγελματική στέγη

Ανησυχία για τις μικρές περιφερειακές τράπεζες που έχουν συγκεντρώσει τεράστιο όγκο δανείων

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα χρόνο μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, οι επενδυτές ανησυχούν για την κατάσταση των μικρών περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ που έχουν συγκεντρώσει τεράστιο όγκο δανείων για την αγορά επαγγελματικής στέγης. Οι μαζικές πωλήσεις τραπεζικών μετοχών επιταχύνθηκαν από την Τετάρτη, όταν ο οίκος Moody’s υποβάθμισε τα ομόλογα της αμερικανικής τράπεζας New York Community Bancorp (NYCB) στο επίπεδο των ομολόγων σκουπιδιών. Οι επενδυτές ανησυχούν όλο και περισσότερο για τον τομέα της επαγγελματικής στέγης στις ΗΠΑ που αντιμετωπίζει πρόβλημα και ιδιαιτέρως επειδή στις 11 Μαρτίου λήγει το πρόγραμμα χαμηλών επιτοκίων που είχε υιοθετήσει η Fed για να στηρίξει τις μικρές τράπεζες.

Οι μετοχές της NYCB σημείωσαν πτώση 15% κατά την προσυνεδρίαση, αμέσως μετά την υποβάθμιση. Στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας έχασαν συνολικά το 60% της αξίας τους, καθώς είχαν προηγηθεί τα απογοητευτικά αποτελέσματα που είχε ανακοινώσει η τράπεζα και τα οποία οφείλονταν στην έκθεσή της σε δάνεια για την αγορά επαγγελματικής στέγης.

Τις ίδιες ημέρες ο δείκτης KBW Nasdaq Regional Banking Index, που παρακολουθεί τις μετοχές τραπεζών μεσαίου μεγέθους, υποχώρησε σχεδόν 12% εξαιτίας της ανησυχίας των επενδυτών για την έκθεση των μικρών τραπεζών σε δάνεια για την αγορά επαγγελματικής στέγης. Το περασμένο έτος η NYCB πλειοδότησε και ανέλαβε υπό τον έλεγχό της το ενεργητικό της μικρής αμερικανικής τράπεζας Signature Bank, που είχε καταρρεύσει λίγο μετά την πτώχευση της Silicon Valley Bank. Ετσι, το ενεργητικό της υπερέβη τα 100 δισ. δολ. θέτοντάς τη σε νέα κατηγορία, με αποτέλεσμα να υπόκειται σε πολύ αυστηρότερες απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας.

Στο μεταξύ, η αιτία του προβλήματος είναι η εκτόξευση του ποσοστού των κενών γραφείων καθώς και τα υψηλά επιτόκια. Η ραγδαία μεταβολή που επήλθε στις πρακτικές της εργασίας εξαιτίας της πανδημίας έχει φέρει αναστάτωση στην αγορά ακινήτων, ενώ οι τράπεζες έρχονται αντιμέτωπες με ένα «τείχος» από δάνεια συνολικής αξίας 1,5 τρισ. δολ. για την αγορά επαγγελματικών ακινήτων, που λήγουν ορισμένα φέτος και κάποια άλλα το επόμενο έτος. Η κυβέρνηση μέσω στελεχών της αναγνωρίζει πως ορισμένες τράπεζες αντιμετωπίζουν ενδεχομένως κάποιο πρόβλημα, αλλά υποτιμά τον κίνδυνο ευρύτερης κρίσης. «Πιστεύω πως είναι διαχειρίσιμη, έστω κι αν ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υφίστανται πίεση», τόνισε η υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, στην ακρόασή της ενώπιον της Επιτροπής Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η κατάσταση περιπλέκεται, όμως, από το γεγονός ότι λήγει τον επόμενο μήνα η χρηματοδοτική γραμμή έκτακτης ανάγκης που είχε προσφέρει η Fed στις μικρές τράπεζες δίνοντάς τους την ευκαιρία να δανείζονται με ιδιαιτέρως χαμηλά επιτόκια. Πρόκειται για το πρόγραμμα που θεσπίστηκε πέρυσι όταν κατέρρευσε η Silicon Valley Bank και βοήθησε τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να διασφαλίζουν φθηνό δανεισμό. Παράλληλα αποκατέστησε την εμπιστοσύνη του κοινού στο ευρύτερο τραπεζικό σύστημα.

Ομως η πτώση των τραπεζικών μετοχών προδίδει ότι οι επενδυτές δεν πείθονται. Στο μεταξύ, το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους ορισμένες ευρωπαϊκές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Banco Santander και Deutsche Bank, αύξησαν την έκθεσή τους στην αμερικανική αγορά ομολόγων των εταιρειών ακινήτων, παρά τη γενικότερη ανησυχία μπροστά στο τσουνάμι κόκκινων δανείων που διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή