Διετία των ρεκόρ για τα κέρδη των εισηγμένων

Διετία των ρεκόρ για τα κέρδη των εισηγμένων

Η κερδοφορία τους το 2023 αναμένεται να ισοφαρίσει ή και να ξεπεράσει το υψηλό του 2022 – Μεγάλο στοίχημα το 2024

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κερδοφορία των εισηγμένων το 2023 αναμένεται να ισοφαρίσει ή και να ξεπεράσει το ρεκόρ του 2022, μετατρέποντας έτσι τη φετινή χρονιά σε μια μεγάλη πρόκληση για τις επιδόσεις των ελληνικών εταιρειών.

Η δημοσίευση των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιρειών για το 2023, η οποία τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα «ανεβάσει» ταχύτητα (ολοκληρώνεται στα τέλη Απριλίου), με τις τράπεζες να μπαίνουν από την επόμενη Τετάρτη στον «χορό» των ανακοινώσεων, αναμένεται με ενδιαφέρον. Οι αναγνώσεις από τις πρώτες επίσημες ανακοινώσεις (Jumbo, Mytilineos, επιχειρηματικό πλάνο ΔΕΗ) είναι απόλυτα θετικές και εγχώριοι αναλυτές εκτιμούν πως η κερδοφορία του 2023 θα κινηθεί κοντά σε αυτήν του έτους-ρεκόρ του 2022, ενώ δεν αποκλείουν να καταγραφεί και νέο ρεκόρ. Το μεγάλο στοίχημα της αγοράς, ωστόσο, είναι η τρέχουσα χρονιά και το κατά πόσον υπάρχει η δυνατότητα επανάληψης των επιδόσεων των εισηγμένων έπειτα από δύο έτη που έγραψαν Ιστορία.

Το 2022 η καθαρή κερδοφορία των εισηγμένων διαμορφώθηκε στα 10,3 δισ. ευρώ, ενώ οι εκτιμήσεις για το 2023 την τοποθετούν κοντά σε αυτά τα επίπεδα, χάρη και στο γεγονός ότι στις «μετρήσεις» θα συμμετέχει και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ο οποίος θα έχει και συγκριτικό αποτέλεσμα με το 2022), ενώ για την υπέρβασή της πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο ισχυρά ή όχι είναι τα αποτελέσματα των τραπεζών, καθώς και από το πώς έχουν κινηθεί τα έκτακτα κέρδη του τελευταίου τρίμηνου του περυσινού έτους. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως τα μερίσματα που θα μοιράσουν οι εισηγμένες από τα κέρδη του 2023 τοποθετούνται στα 3,2 δισ. ευρώ και στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008 (4,49 δισ. ευρώ), σε σχέση με τα 2,4 δισ. ευρώ που είχαν μοιράσει από τη χρήση 2022.

Κρίσιμο στοιχείο στις προσεχείς ανακοινώσεις των μεγεθών του περυσινού έτους είναι η προοπτική που δίνουν οι διοικήσεις για την τρέχουσα χρονιά.

Για το 2024 εκ πρώτης όψεως τα πράγματα δεν φαίνονται τόσο εύκολα για την πορεία των μεγεθών των εισηγμένων, καθώς καλούνται να επαναλάβουν ή και να υπερβούν επιδόσεις μιας διετίας-ρεκόρ. Πολλά θα κριθούν από την επενδυτική δραστηριότητα και την ωρίμανση των επιχειρηματικών πλάνων των προηγούμενων ετών, όπως υποστηρίζει η Beta Securities, επομένως το κρίσιμο στοιχείο στις προσεχείς ανακοινώσεις των μεγεθών (του 2023) δεν θα είναι μόνο η κερδοφορία ή το μέρισμα, αλλά η προοπτική που δίνουν οι διοικήσεις για το 2024, καθώς και η ταχύτητα υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων. Μετά την ταχεία ανάκαμψη της κερδοφορίας των εισηγμένων από την κρίση της COVID-19, η πορεία των μεγεθών του τρέχοντος έτους θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο και στις επιδόσεις του Χρηματιστηρίου, όπως σημειώνει η NBG Securities. Συνολικά, παρότι ο κύκλος εργασιών των εισηγμένων αναμένεται να επηρεαστεί θετικά από τον πληθωρισμό και τα περαιτέρω κέρδη θέσεων εργασίας, ο πληθωρισμός και το υψηλότερο ετήσιο κόστος τόκων μπορεί να ασκήσουν πιέσεις στην καθαρή κερδοφορία.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης FactSet, τα καθαρά κέρδη για το 2024 των εισηγμένων που συνθέτουν τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών (συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών) τοποθετούνται 4% χαμηλότερα σε ετήσια βάση σε σχέση με το 2023, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της NBG Securities θα κινηθούν οριακά ανοδικά, με αύξηση κάτω του 1%. Εξαιρώντας τις τράπεζες, τα συνολικά καθαρά κέρδη των εισηγμένων θα καταγράψουν αύξηση 3% ετησίως το 2024, υποστηριζόμενα από τη ΔΕΗ, τον βιομηχανικό κλάδο (Mytilineos Cenergy, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ) και τον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών (ΟΠΑΠ), παρά την αναμενόμενη πτώση στα μεγέθη των διυλιστηρίων. Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι τα συνολικά κέρδη των τραπεζών τοποθετούνται κατά 2% χαμηλότερα σε ετήσια βάση το 2024.

Από την πλευρά της η Alpha Finance επισημαίνει πως έπειτα από την ισχυρή ανάκαμψη και τις πολλές θετικές εκπλήξεις στο μέτωπο της κερδοφορίας τα τελευταία δύο χρόνια, οι προοπτικές αύξησης των κερδών των εισηγμένων για το 2024 «δεν φαίνονται συναρπαστικές». Λαμβάνοντας ένα δείγμα 19 εισηγμένων εταιρειών μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, που καλύπτουν σχεδόν το 70% της κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εκτιμά πως η κερδοφορία του 2024 αναμένεται να είναι αμετάβλητη, με τα λειτουργικά κέρδη EBITDA των εταιρειών εκτός χρηματοπιστωτικού κλάδου να είναι οριακά υψηλότερα και τα προ προβλέψεων κέρδη για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες οριακά χαμηλότερα.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η χρηματιστηριακή, εκ νέου θετικές εκπλήξεις κερδοφορίας φέτος δεν μπορούν να αποκλειστούν. Αυτές θα μπορούσαν να προκύψουν από τους ακόλουθους παράγοντες: 1) Ορισμένες εταιρείες είναι πολύ ενεργές σε ό,τι αφορά την επέκταση των δραστηριοτήτων τους, είτε οργανικά είτε μέσω εξαγορών (π.χ. Mytilineos, ΔΕΗ, Eurobank, Jumbo, Fourlis). 2) Υπάρχει δυνατότητα διαχείρισης κόστους και περιθωρίων καλύτερα από το αναμενόμενο, δεδομένου ότι πολλές ομάδες διαχείρισης έχουν αποδειχθεί αρκετά επιτυχημένες κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες (π.χ. Jumbo, Titan, Mytilineos, ΔΕΗ). 3) Οι τράπεζες ενδέχεται να εκπλήξουν ανάλογα με την πορεία των επιτοκίων, με βάση τις πρωτοβουλίες τους για αντιστάθμιση ή/και λόγω της καλύτερης –από την αναμενόμενη– πιστωτικής επέκτασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή