Ξεπερνάει τα 2 δισ. ευρώ ο «λογαριασμός» των φόρων Φεβρουαρίου

Ξεπερνάει τα 2 δισ. ευρώ ο «λογαριασμός» των φόρων Φεβρουαρίου

Εως τα τέλη του μηνός πρέπει να πληρωθούν, μεταξύ άλλων, η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μία σειρά από φορολογικές υποχρεώσεις καλούνται να ανταποκριθούν οι φορολογούμενοι έως το τέλος Φεβρουαρίου, πληρώνοντας την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ, τα τέλη κυκλοφορίας, καθώς και τις τρέχουσες δόσεις για τις επιστρεπτέες προκαταβολές που έλαβαν την περίοδο της πανδημίας. Μόνο για τις τρεις πρώτες υποχρεώσεις οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν περί τα 2 δισ. ευρώ.

Εως τα τέλη Φεβρουαρίου θα πρέπει να καταθέσουν τις πινακίδες τους όσοι θέλουν να θέσουν τα οχήματά τους σε ακινησία, ενώ οι ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει να προχωρήσουν στην οριστικοποίηση των δηλώσεων από βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Ειδικότερα, στα τέλη του μηνός καταβάλλονται:

• Η τελευταία δόση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ.

• Η τελευταία δόση φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων 2023, συνολικού ύψους 250 εκατ. ευρώ.

• Η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ 2023, με το ποσό να φθάνει τα 250 εκατ. ευρώ.

• Τα τέλη κυκλοφορίας του 2024, που συνολικά αγγίζουν το 1,1 δισ. ευρώ.

• Η δόση της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Κατάθεση πινακίδων

Στις 29 Φεβρουαρίου εκπνέει και η προθεσμία για την ψηφιακή κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας. Οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων έχουν τη δυνατότητα να θέσουν τα οχήματά τους σε ακινησία ηλεκτρονικά. Οσοι καταθέσουν ψηφιακά τις πινακίδες κυκλοφορίας του αυτοκινήτου τους θα έχουν τη δυνατότητα να τις πάρουν αρχές Απριλίου, καθώς τότε θα έρθουν τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα.

Οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν να θέσουν σε ακινησία το όχημά τους μέχρι το τέλος του μηνός και αποφασίσουν να το θέσουν ξανά σε κυκλοφορία τον Απρίλιο και να το κρατήσουν έως το τέλος του χρόνου θα κληθούν να πληρώσουν τα 9/12 του ετήσιου ποσού, κερδίζοντας έτσι έκπτωση 25% στα ετήσια τέλη κυκλοφορίας.

Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης αυτοκινήτου 2.000 κ.ε. του 2007, με ετήσια τέλη κυκλοφορίας 690 ευρώ, εάν θέσει σε ακινησία το όχημά του στο τέλος Φεβρουαρίου μπορεί να το θέσει ξανά σε κυκλοφορία τον Απρίλιο και να το έχει μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2024 πληρώνοντας τέλη 517,50 ευρώ.

Χωριστές δηλώσεις

Μέχρι τα τέλη του μηνός οι έγγαμοι φορολογούμενοι θα πρέπει γνωστοποιήσουν την επιλογή τους για υποβολή χωριστής δήλωσης συζύγων φορολογίας εισοδήματος.

Ωστόσο, πριν επιλέξουν να χωρίσουν φορολογικά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στις χωριστές δηλώσεις συζύγων δεν υφίσταται η έννοια του οικογενειακού εισοδήματος για την κάλυψη των τεκμηρίων καθενός εκ των συζύγων, καθώς τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης βαρύνουν τον κάθε σύζυγο ατομικά.

Τέλος, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν διαπιστώσει λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων και των εισοδημάτων που δήλωσαν με τις αρχικές δηλώσεις θα πρέπει να προχωρήσουν σε διορθώσεις με την οριστικοποίηση των δηλώσεων έως τις 29 Φεβρουαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή